Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Καμία βιασύνη" για την 6η δόση - Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί, λέει το ΔΝΤ



Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας..
είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.
Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί. Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, "απαραίτητα", να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.

Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήγη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης EFSF για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, προσέθεσε. Επιπλέον, θα μπορούσε να χορηγήσει πιστωτικές στις δύο χώρες, ανέφερε.

Σε έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, το ΔΝΤ προτείνει στις χώρες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν τα "εργαλεία κατά της κρίσης" για να εγγυηθούν τις εκδόσεις ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες. Ακόμα, θα πρέπει να δεσμευθούν να καλύψουν την ΕΚΤ από πιθανές ζημίες που μπορεί να έχει η ευρωτράπεζα από την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι ο ΔΝΤ θα "συμμετάσχει σίγουρα" στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της, συμπλήρωσε. "Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο", δήλωσε.

Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.

Ακόμα, είπε ότι χρειάζεται αλλαγή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ώστε αυτό να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους.

Εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος της περικοπής, αν και όσο μεγάλη και να είναι αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, η οποία θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση, προσέθεσε.

Ακόμα, είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες. "Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF", σημείωσε.

Ακόμη επισήμανε ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητα του EFSF. "Όταν ο κόσμος μιλάει χαλαρά για μόχλευση του EFSF, έχουν στο μυαλό τους την αξιοποίηση του EFSF με ένα πολύ στοχευμένο τρόπο ώστε να φέρουν άλλους επενδυτές πίσω στις αγορές κρατικού χρέους, μια παρέμβαση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και ένα τέτοιο μεγαλύτερο EFSF έχει περιορισμένους πόρους και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: