Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Βαθύ «κούρεμα» και παιχνίδι με τη φωτιά

http://images.tanea.gr/newspapers/2011/October/24/TANEA/001_NEA_20111024_564715.jpg 

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011
Παίζει με τη φωτιά η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η κρίση απειλεί να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Η γερμανίδα Καγκελάριος μπλοκάρισε τη γαλλική απαίτηση για γενναία ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) αυξάνοντας τον κίνδυνο οι επικείμενες αποφάσεις... της Συνόδου Κορυφής να μη θεωρηθούν επαρκείς για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.

Παζάρι για κούρεμα χωρίς χρεοκοπία

Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των 17 μελών της ευρωζώνης για το ψαλίδισμα του ελληνικού χρέους επικεντρώθηκαν στη βάση ενός ποσοστού 40%-60%, με επικρατέστερο σενάριο το 50%

Αποστολη: Βούλα Κεχαγιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011
Στην αποφυγή ενός «πιστωτικού γεγονότος», έπειτα από ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους που το θεωρούν δεδομένο, εστιάζονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης - και κατ' επέκταση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου όλες οι πιέσεις ασκούνται στην κατεύθυνση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών και μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «επιδιώκουμε μία γενναία συμμετοχή» ούτως ώστε να αποφευχθεί το αναγκαστικό κούρεμα που θα σήμαινε χρεοκοπία και η ενεργοποίηση των περίφημων CDS.

Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής των 17 μελών της ευρωζώνης οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα επικεντρώθηκαν στη βάση ενός ποσοστού 40%-60%, με επικρατέστερο σενάριο το 50%.

Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι η «λύση» στο ελληνικό χρέος θα σφραγιστεί στη Σύνοδο της ερχόμενης Τετάρτης, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις έμμεσες υποδείξεις της Ανγκελα Μέρκελ προς την Ελλάδα για την αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε μεμονωμένες χώρες για να οικοδομηθεί η σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Περιγράφοντας τη λύση που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι έπειτα από το ενδεχόμενο κούρεμα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και η ελληνική πλευρά θα καλύπτει το έλλειμμα του προϋπολογισμού - κάτι που ουσιαστικά σημαίνει νέα μέτρα για τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού έτσι ώστε να είναι μονίμως πλεονασματικός.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για «καθαρή» οριστική εθελοντική λύση που θα είναι νομικά και θεσμικά ασφαλής για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ωστόσο απέφυγε τον όρο «κούρεμα» και έκανε λόγο για «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους» με την επισήμανση ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν θα έχει «υπερχείλιση» και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα. Οταν ρωτήθηκε εάν έχει αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, σχολίασε ότι πρόκειται για μία αόριστη έννοια και διαβεβαίωσε ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον ιδιωτικό τομέα «θα υπάρξουν πιέσεις».

Επίσης, στο ερώτημα εάν θα συναινέσουν οι τράπεζες, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας σχολίασε ότι «θα συνεχιστούν οι πιέσεις» και ότι μέχρι στιγμής από κανέναν δεν έχει υπάρξει θέμα μη εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το σχήμα που θα δημιουργηθεί θα είναι πιο ισόρροπο υπέρ της Ελλάδος και όχι υπέρ των τραπεζών. Ωστόσο, θα φροντίσει για την πλήρη κάλυψη των τραπεζών πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια και τους καταθέτες.


ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ. Πάντως, όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται ένας σαφής διαχωρισμός, με τη σημείωση ότι δεν θα προκαλέσουν συνέπειες ντόμινο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης καθώς δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο. Οι συνέπειες του κουρέματος στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκονται σε συνάρτηση με το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Ολα αυτά συζητήθηκαν και στη διάρκεια εξαμερούς συνάντησης Κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο Συνόδων (των 27 και των 17 της ευρωζώνης) με τη συμμετοχή των Ρόμπαϊ, Μπαρόζο, Σαρκοζί, Παπανδρέου, Βενιζέλου και της Ανγκελα Μέρκελ. Κυβερνητικός παράγων που ρωτήθηκε δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τη συνάντηση και περιορίστηκε να πει ότι έγινε σε «καλό κλίμα».

Σε ό,τι αφορά την αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με θεσμικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι εταίροι μας: αφενός δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο σε σχέση με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής και αφετέρου απογοητευμένοι από την αντιπολίτευση που δεν συνδράμει στην προσπάθεια.

Κυβερνητική πηγή έλεγε στα «ΝΕΑ» πως ενδεχόμενη επίλυση του προβλήματος του χρέους θα έδινε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επανεκκινήσει την οικονομία και να μπει με σταθερό βήμα στην ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε τα ξημερώματα σήμερα στην Αθήνα όπου αναμένεται να συγκαλέσει συσκέψεις προκειμένου να ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη για τις εξελίξεις. Θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. Στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης.
http://images.tanea.gr/newspapers/2011/October/24/TANEA/001_NEA_20111024_564715.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: