Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Περιμένοντας τον... κουρέα

http://www.makthes.gr/filestore/newspapers/newspaper.jpg


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Των Τάκη Κανελλόπουλου, Ρένας Ακριτίδου

Από την επομένη όμως της μεθαυριανής συνόδου κορυφής το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις πολιτικές πρωτοβουλίες που όλοι έχουν προεξοφλήσει ότι θα αναλάβει ο πρωθυπουργός. Βεβαίως..
αυτές δεν μπορεί να είναι άσχετες από το τελικό αποτέλεσμα των κρίσιμων διεργασιών, οι οποίες εξελίσσονται από την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες και πρόκειται να κορυφωθούν μεθαύριο, με τη δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών ημερών σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου το προσεχές διάστημα, προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Βαρόμετρο οι Βρυξέλλες
Τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκαν πολλά σενάρια ως προς τις υποτιθέμενες πρωθυπουργικές προθέσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει συστηματικά να υιοθετήσει κάποιο από αυτά. Στο μόνο στο οποίο επιμένουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι πως «όποια λύση κι εάν δοθεί, αυτή θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή «ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει διαμηνύσει προς τους συνεργάτες ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας».
Κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσουν βεβαίως οι μεθαυριανές αποφάσεις των Βρυξελλών. «Εάν το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής είναι θετικό για την Ελλάδα και προκαλέσει θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, τότε η θέση του πρωθυπουργού θα ενισχυθεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου θα μπορέσει να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση και αποφασιστικότητα», τονίζει κορυφαίος υπουργός. «Εάν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά», συμπληρώνει, «τότε οι εξελίξεις θα είναι ταχείες και απρόβλεπτες».


Η πλειοψηφία των 180

Τυχόν θετική έκβαση στις Βρυξέλλες ενδέχεται να αξιοποιηθεί από τον κ. Παπανδρέου, ώστε να επιδιώξει, έστω και εκβιαστικά, κοινοβουλευτική συναίνεση, την οποία εξακολουθεί βεβαίως να αρνείται ο Αντώνης Σαμαράς. Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ωστόσο να πιστεύουν ότι, εάν η συμφωνία είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, τότε το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ζητήσει η νέα δανειακή σύμβαση να κυρωθεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης, ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα. Κυβερνητικός παράγων θεωρεί ωστόσο ότι ο κ. Σαμαράς θα εξακολουθεί να αρνείται «και θεωρώ πολύ δύσκολο έως απίθανο να βρεθεί βουλευτής της ΝΔ που θα παραβλέψει την κομματική γραμμή και θα δώσει θετική ψήφο».


Όχι εκλογές εκτός εάν…

Σε μία τέτοια περίπτωση η λύση των εκλογών θα αποτελεί πλέον μονόδρομο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αν είναι να στηθούν κάλπες, ο καλύτερος χρόνος είναι τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν από την τακτική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Με βάση τα σημερινά δεδομένα το σενάριο των εκλογών φαίνεται να έχει αποκλειστεί από τον κ. Παπανδρέου. Ωστόσο μπορεί να εξαναγκαστεί να προσφύγει σε αυτές υπό το βάρος των δυσάρεστων πολιτικών εξελίξεων. Άλλωστε υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τάσσονται πλέον και αρκετοί από τους βουλευτές, κάποιοι ευθέως και άλλοι υπό προϋποθέσεις.
Στη θεωρητικά απίθανη περίπτωση που η Βουλή θα ενέκρινε τη νέα συμφωνία με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ορισμένοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει αμέσως στη διενέργεια δημοψηφίσματος, «ώστε η νέα συμφωνία να εγκριθεί και από το λαό». Το δημοψήφισμα φαίνεται να είναι μέσα στις σκέψεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει κάποιο είδος πολιτικής εκτόνωσης στην ολοένα διογκούμενη πολιτική δυσαρέσκεια. Ωστόσο υπέρ αυτής της λύσης τάσσονται ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντα τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη. 


Βουλευτές σε απόγνωση

Μεγάλη κόπωση παρατηρείται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Οι περισσότεροι βουλευτές βρισκόμαστε στα όρια της πολιτικής παράκρουσης», αναφέρει έμπειρος βουλευτής και συμπληρώνει: «Την Παρασκευή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάθε κυβερνητικός βουλευτής κυκλοφορούσε και με μία επιστολή μαζεύοντας υπογραφές. Μόνον εγώ υπέγραψα σε τρεις τέτοιες επιστολές». Η πίεση που ασκείται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση συνεννόησης με τη ΝΔ και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αν και αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι στενά.
Υπέρ μιας ευρύτερης συνεννόησης τάσσονται και κορυφαίοι υπουργοί. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «το κύρος του πρωθυπουργού παραμένει ένα ισχυρό όπλο» και πως «το θέμα δεν είναι να φύγει από την πρώτη γραμμή της μάχης ο Γ. Παπανδρέου, αλλά να σταθούν και οι άλλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως αυτός».
«Αναγκαίος όρος για τη σωτηρία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα. Στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν λάθος να γίνεται ακόμη και συζήτηση για εκλογές», υποστηρίζει («Real News») ο Μιλτιάδης Παπαΐωάννου. Ο ίδιος προτείνει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε συμφωνία με τη ΝΔ, εκφράζει την αντίθεσή του σε τυχόν δημοψηφίσματα, ενώ διαμηνύει στους συναδέλφους του υπουργούς πως «θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αν αυτές τις ώρες μπούμε σε μάχες διαδοχής», αναφορά που στρέφεται κατά των Ανδρέα Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση με αφορμή το κοινό κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή.


Σφοδρές επικρίσεις από στελέχη

Ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης εμφανίστηκαν στελέχη του κινήματος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο σε ξενοδοχείο της Αθήνας η «Αριστερή Πρωτοβουλία». Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιώργος Παναγιωτακόπουλος τόνισε πως «ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία και τις αρχές του. Με τη μέθοδο που ξέρουμε καλά. Την οργάνωση παντού», ενώ επανέλαβε για άλλη μία φορά τη θέση του για την άμεση σύγκληση συνεδρίου, το οποίο χαρακτήρισε συνέδριο «αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ και ανατροπής».
Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές ζήτησαν «την ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής και των εκφραστών της» και τόνισαν πως «η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο εκποιούν την ιστορία της Ελλάδας. Όμως να μην τολμήσουν να εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην βουλευτές (Τζουμάκας, Πιπεργιάς, Παρασκευάς, Κοκκινοβασίλης, Μουσιώνης, Νόρα Κατσέλη), περί τους δεκαπέντε γραμματείς Νομαρχιακών (Β’ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Σερρών, Κιλκίς κ.ά.), ο τέως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (Μαμέλης από Θεσσαλονίκη) κ.ά.
 


Ευρωπαίοι στο άγνωστο με βάρκα…


Το έντονο παρασκήνιο, τα σκληρά παζάρια και η διαφωνία στο γαλλογερμανικό άξονα σε ό,τι αφορά το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπως και η αίσθηση πως όποια απόφαση ληφθεί, αν και θα έχει άμεσες συνέπειες κυρίως στην Ελλάδα, αποφασίζεται σχεδόν ερήμην της.
Για πρόοδο ως προς τη λήψη απόφασης την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου, έκαναν λόγο ξένοι ανταποκριτές, ωστόσο η ουσιαστική εγκατάλειψη της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου δεν προοιωνίζεται καμία ανακούφιση για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Αντιθέτως το Βερολίνο, που έως τώρα έχει καταφέρει να επιβάλει τις θέσεις του επί των άλλων Ευρωπαίων, επιδιώκει διά στόματος της καγκελαρίου Μέρκελ μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς και στενή και συνεχή επιτήρηση, μία προοπτική που σαφώς σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Παράλληλα η κ. Μέρκελ στη διάρκεια ομιλίας της στο Μπράουνσβαϊκ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Θα προειδοποιήσω σχετικά εναντίον του ενδεχόμενου να διατυπωθεί το πολιτικό αίτημα, να εγκαταλείψει μία χώρα-μέλος την Ευρωζώνη», τόνισε.

Η διαφωνία Γερμανίας - Γαλλίας για το ύψος του «κουρέματος» προκύπτει κυρίως λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος και της συνακόλουθης απροθυμίας του Παρισιού να θέσει σε κίνδυνο -σε περίπτωση που ένα «κούρεμα» της τάξης του 60%, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο- την αξιολόγηση των τραπεζών του από τους οίκους με βαθμό κάτω του ΑΑΑ.
Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό «κούρεμα» έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν ποσοστό της τάξεως του 50%-60%. Το ίδιο μετέδωσε και ο ανταποκριτής του Μega Μ. Ιγνατίου, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως εκφράζονται φόβοι για «ανοιχτό πόλεμο ευρωπαϊκών τραπεζών».


Δρομολογείται αλλαγή συνθηκών

Μία σημαντική παράμετρος της συνόδου είναι ότι διατυπώθηκε σαφέστερα η γερμανική πρόθεση για αλλαγή των υπαρχουσών ευρωπαϊκών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της Άγκελα Μέρκελ ότι «θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, ισχυρότερα δικαιώματα παρέμβασης. Γι’ αυτό αλλαγές των συνθηκών δεν πρέπει να αποτελούν ταμπού». Η καγκελάριος ανέφερε ότι στο επόμενο διήμερο θα οριστικοποιηθούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες μιας πολύπλοκης διαδικασίας, για παράδειγμα πώς θα λειτουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».
Γαλλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου επιδιώκουν να μετατραπεί το EFSF σε ένα είδος τράπεζας, ώστε να έχει απεριόριστη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΚΤ αντιδρούν σε μία τέτοια προοπτική.
Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για «περιορισμένη» αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και το θέμα θα επανεξεταστεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου -αν και γι’ αυτό, όπως σημείωσε, πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27. Ο ίδιος -και λίγο αργότερα και ο Ζοζέ Μπαρόζο- εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι την Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο», που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του EFSF και της οικονομικής διακυβέρνησης.


Ζητούν περαιτέρω προσπάθειες

Ο Σαρκοζί, φωτογραφίζοντας κυρίως την Ελλάδα, μίλησε για «χώρες που δεν ανταποκρίνονταν στα κριτήρια ένταξης» και τόνισε: «Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για χώρες όπου δεν έχουμε εκλεγεί. Δεν θυμάμαι η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ να είμαστε υπεύθυνοι τη στιγμή που χώρες επέλεξαν να είναι χρεωμένες ή ακόμη και τη στιγμή που αποφασίστηκε να μπουν στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη χώρες που δεν ανταποκρίνονταν σε κανένα από τα κριτήρια που τότε ίσχυαν. Η κυρία Μέρκελ είναι υπεύθυνη για τη Γερμανία, όπως εγώ για τη Γαλλία. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, για να πάρουμε αποφάσεις υπέρ χωρών για τις οποίες δεν έχουμε εκλεγεί. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτό θέτει προβλήματα δημοκρατίας. Είναι χώρες που υποφέρουν πολύ, όπου γίνονται διαδηλώσεις και υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα. Η θητεία μας δεν αφορά τη διαχείριση αυτών των χωρών, ωστόσο πρέπει να τους ζητήσουμε να κάνουν προσπάθειες», είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Η εμπιστοσύνη δεν θα έρθει με ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί, μόνο όταν ο καθένας κάνει αυτό που οφείλει να κάνει», δήλωσε και η Άγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν επιτευχθεί λύση, αυτή θα είναι στη βάση ότι οι δανειστές και εταίροι μας αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων. Ήτοι πρέπει να μπορεί να πληρώνει μόνη της μισθούς και συντάξεις και να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες ενός «κουρέματος» σε ποσοστό 50% ή και 60% για τις τράπεζες, ευρωπαίοι ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν κάποιες τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους πρέπει σύμφωνα με την κ. Μέρκελ να τα αναζητήσουν αρχικά στις αγορές. Αν αυτό αποτύχει, στα κράτη, και αν ούτε αυτό είναι δυνατό, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, που κρατούν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους, αυτά θα κληθούν να τα στηρίξουν τα κράτη με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελλείμματος.


ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ «Βεβιασμένη» η συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Οι υπουργοί Οικονομικών σε προπαρασκευαστικές συσκέψεις τους την Παρασκευή και το Σάββατο είχαν συμφωνήσει να χορηγηθεί η έκτη δόση, ύψους 8 δισ. ευρώ, στη χώρα μας και να ζητηθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους. Έκθεση διεθνών δανειστών για το ελληνικό χρέος κατέληξε πως αυτό θα είναι βιώσιμο μακρόχρονα μόνο με κούρεμα της τάξης του 50%-60%. Το ποσοστό απέχει από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και ορισμένοι αξιωματούχοι αμφισβητούν αν μπορεί να επιτευχθεί σε εθελοντική βάση ή μέσω επιβεβλημένης χρεοκοπίας. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μίλησαν στο Reuters για βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση στην Ελλάδα, καθώς και για καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και τους οικονομικούς στόχους, ενώ οι συνθήκες αγοράς έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο τρίμηνο. Η πιο σοβαρή αμφισβήτηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου διατυπώθηκε και πάλι από την κ. Μέρκελ, η οποία υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη «βεβιασμένα» και «βασίστηκε σε λάθος εκτιμήσεις».
Η κυρία Μέρκελ, η οποία φέρεται να έχει απευθύνει τελεσίγραφο προς τις τράπεζες που εμφανίζονται απρόθυμες να διαγράψουν τόσο μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους, επισήμανε ότι «μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το τραπεζικό σύστημα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άρθρο του στο «Βήμα» ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου Λουκάς Παπαδήμος σημείωνε ότι «η πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αφού ενισχυθεί κατάλληλα». Προειδοποιεί δε ότι «ένα μεγάλο μη εθελοντικό ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τον έλληνα φορολογούμενο» και θα υπάρξουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τη συνοχή και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.


H «Bild» για την ελληνική επιστροφή στις αγορές

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί εκ νέου στις χρηματαγορές πριν από το 2021, παρά την οικονομική βοήθεια που θα λαμβάνει από την Ε.Ε., έγραψε χθες η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Κατά την «Bild» το σκέλος της έκθεσης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους δόθηκε «με τρόπο εμπιστευτικό» στη γερμανική κυβέρνηση.
Ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Βερολίνο αναφέρει ότι σήμερα, μετά την τέταρτη έκθεση της τρόικας, «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί».
Σύμφωνα με την «Bild», που επικαλείται προγενέστερη έκθεση της τρόικας, σε σύγκριση με τον Ιούλιο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι 7,25 μονάδες κατώτερος.
Επίσης το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αντιπροσωπεύει το 152% του ΑΕΠ της Ελλάδας, αναλογία που θα μετατραπεί στο 130% το 2030.


Πιέσεις στην Ιταλία

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσβλέπουν σε εγγυήσεις για τις τράπεζες», ο τίτλος ανταπόκρισης του Reuters για τη σύνοδο.
Στο κείμενο υπογραμμίζονται οι πιέσεις που άσκησαν Μέρκελ-Σαρκοζί στον Μπερλουσκόνι κατά την ημίωρη συνάντησή τους με τον ιταλό πρωθυπουργό. Η δυσφορία τους για τη στάση του Μπερλουσκόνι αποτυπώθηκε εξάλλου και στον τηλεοπτικό φακό στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Ο ιταλός πρωθυπουργός αντέδρασε μάλλον αδιάφορα στις επικλήσεις τους να λάβει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς το χρέος της χώρας του ανέρχεται σχεδόν σε 2 τρισ. ευρώ. Μέρκελ και Σαρκοζί ρωτήθηκαν χθες αν έχουν εμπιστοσύνη στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κοιτάχτηκαν με… κατανόηση, γέλασαν και αμέσως μετά απάντησαν επιθετικά τόσο σε ό,τι αφορά την Ιταλία όσο και ως προς τις δικές τους ευθύνες για την επίλυση της κρίσης. Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του γάλλου προέδρου πως έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο σύνολο των ιταλικών θεσμών -«στις ιταλικές αρχές, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς της Ιταλίας».
Το Σάββατο η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι, αν το χρέος της Ιταλίας παραμείνει στο 120% του ΑΕΠ, «δεν θα έχει νόημα πόσο ψηλό θα είναι το προστατευτικό τείχος, γιατί δεν θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».


Το τελεσίγραφο και οι βιομήχανοι

Όλες οι μεγάλες ιταλικές εφημερίδες έκαναν λόγο για τελεσίγραφο από Παρίσι και Βερολίνο για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που καθυστερούν λόγω αναταράξεων στο συνασπισμό της κεντροδεξιάς -καθυστέρηση την οποία έχει επικρίνει και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Το Σάββατο η πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων (Confindustria) Έμα Μαρτσεγκάλια ζήτησε από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι την άμεση παρουσίαση μέτρων οικονομικής ανάπτυξης. «Πρέπει να γίνουν ορθά και άμεσα όλα όσα σχετίζονται με τα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη, για να μη μας επιβληθούν από την Ευρώπη. Είμαστε μία μεγάλη χώρα και δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας κηδεμονεύει συνέχεια η Ευρώπη», τόνισε.
Η Έμα Μαρτσεγκάλια πρόσθεσε ότι «όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα σχετικά με τις παρεμβάσεις για την ανάπτυξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι απόλυτα ανεπαρκή».
Απευθυνόμενη στον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία της στο συνέδριο των «Νέων Ιταλών Βιομηχάνων» στο Κάπρι, η πρόεδρος της Confindustria τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση το πρόβλημα και η ουσία δεν σχετίζονται με τυχόν στρατηγικές εκλογικού χαρακτήρα και με το αν με συγκεκριμένες επιλογές θα κερδηθούν ή θα χαθούν οι εκλογές. Το θέμα είναι ότι, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, αυτή η κυβέρνηση θα φέρει την Ιταλία σε δραματική κατάσταση».
Ιταλικές εφημερίδες έγραφαν την ίδια μέρα ότι ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασε στον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζοζέ Μπαρόζο ένα έκτακτο σχέδιο για την ανάπτυξη του ιταλικού νότου, που ονόμασε «Εurosud» («Ευρωνότος»). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» πρόκειται για «στρατηγική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη».

«SPIEGEL» Νέο εμπόδιο για την Ευρώπη
Η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου έδωσε στο κοινοβούλιο μεγαλύτερο λόγο αναφορικά με τη σωτηρία του ευρώ απ’ ό,τι ουσιαστικά απαιτείτο έπειτα από πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» η κ. Μέρκελ ακολούθησε αυτήν την οδό, για να καθησυχάσει επικριτές του σχεδίου διάσωσης του κοινού νομίσματος, αλλά αυτό μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα της Ε.Ε. να δράσει σε αυτόν τον καιρό κρίσης. Στο σχετικό άρθρο ο συντάκτης περιγράφει την κατάπληξη άλλων ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή -ενώ διεξαγόταν σε άλλο χώρο τελετή τιμής για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ- όταν η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να λάβει απόφαση για το ESFS χθες, επειδή χρειαζόταν την έγκριση της Μπούντεσταγκ, και πρότεινε να αναβληθεί η σύνοδος. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι διαμαρτυρήθηκε έντονα, τονίζοντας πως αυτό αποκλειόταν, ενώ και ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε έντονα ότι, «αν δεν λάβουμε απόφαση τώρα, είμαστε νεκροί». «Οι διαμαρτυρίες δεν έπεισαν. Τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις θα αναβάλλονταν. Μουρμουρίζοντας η πλειοψηφία της Ε.Ε. αναγκάστηκε να ακολουθήσει τη θέληση της Γερμανίας»... Η Μέρκελ είχε σκεφθεί να αναβάλει τελείως τη σύνοδο, ελπίζοντας πως θα γλίτωνε έτσι την ταπείνωση να εξηγεί στους ομολόγους της ότι εκείνη ως επικεφαλής κυβέρνησης δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις. Ο Ρομπάι πέρασε όλη την Πέμπτη στο τηλέφωνο με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, προσπαθώντας να βγάλει άκρη. Όταν ΜΜΕ πρωτομετέδωσαν πως η Μέρκελ ήθελε να αναβάλει τη σύνοδο τελείως, άλλα κράτη-μέλη εξοργίστηκαν. Ιταλία και Ισπανία ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα, λέγοντας πως ήταν απαράδεκτο να κάνουν κάποιες χώρες την προεργασία και να εκτοξεύουν κατόπιν ακραία προγράμματα λιτότητας, για να καθησυχάσουν τις αγορές, ενώ το Βερολίνο ανησυχεί τους επενδυτές με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τελικά ο Ρομπάι κατάφερε να πείσει Μέρκελ και Σαρκοζί να συναντηθούν χθες με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Όμως η απόφαση για το ταμείο σωτηρίας θα ληφθεί την Τετάρτη, αν Γερμανία και Γαλλία συμφωνήσουν μέχρι τότε. «Αυτό δεν μοιάζει με καλή διαχείριση κρίσης ούτε στέλνει πειστικό μήνυμα στις αγορές», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
http://www.makthes.gr/filestore/newspapers/newspaper.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: