Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μανιφέστο για ρήξεις και ανατροπές - ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ 3+1 ΥΠΟΥΡΓΩΝ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111017/engine/assets_LARGE_t_942_42774789_type11484.jpg 

Δευτέρα 17 Οκτωβρίόυ 2011
Ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα προκαλεί η κοινή παρέμβαση των υπουργών Α. Λοβέρδου, Γ. Ραγκούση και Αννας Διαμαντοπούλου. Στα τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προστίθεται και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος με το άρθρο του ...στο σημερινό "Εθνος"

Μανιφέστο για ρήξεις και ανατροπές
"Πύρινες φλόγες" στο "παγωμένο" πολιτικό σκηνικό με "κέντρο αναφοράς" το ΠΑΣΟΚ μεταδίδει η κίνηση των 3+1 κορυφαίων υπουργών να "διαδηλώσουν" με κείμενο-παρέμβαση για την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων.
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και οι κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Ραγκούσης με άρθρο που συνυπογράφουν απευθύνουν προσκλητήριο για ρήξεις και ανατροπές, αναφέροντας ως βασική προϋπόθεση την "πολιτική και κοινωνική συμφιλίωση" για ταχύτατες αλλαγές σε κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου, όπου και οι ίδιοι βάζουν την προσωπική τους "σφραγίδα".
Η κίνηση των τριών κορυφαίων στελεχών αλλά και του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου (με το άρθρο του σήμερα στο "Εθνος") αφενός καταδεικνύει το πρόβλημα και τις αμφιταλαντεύσεις στην πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού εν όψει κρίσιμων αποφάσεων εκτός των "τειχών" και αφετέρου προσδιορίζει τη βάση της αντεπίθεσης εντός του "πυρήνα" του ΠΑΣΟΚ και με στόχο την ανάληψη αποτελεσματικών πολιτικών πρωτοβουλιών, με αφετηρία την εβδομάδα του "διαβόλου". Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κινείται ανάμεσα σε εκπλήξεις, "αντάρτικα", αιφνιδιασμούς και αναγκαίους συμβιβασμούς, ενώ την προσεχή Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει, ως φαίνεται, στο περίγραμμα των "καυτών" αποφάσεων για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Το σίγουρο είναι ότι ο, Γ. Παπανδρέου, όπως εν συνεχεία και ο Ευ. Βενιζέλος, αντέδρασαν με θετικό τρόπο στην κίνηση των τριών υπουργών. Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από το βράδυ του Σαββάτου για τη βούληση των τριών υπουργών να δημοσιοποιήσουν άρθρο τους. Η κυρία Διαμαντοπούλου ανέλαβε να κάνει το τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν απέτρεψε την κίνηση αλλά και δεν ζήτησε να του σταλεί πριν από τη δημοσιοποίηση το άρθρο της νέας "τρόικας" του ΠΑΣΟΚ.
Μανιφέστο για ρήξεις και ανατροπές
"Είναι θετικό και χρήσιμο να εκφράζονται δημοσίως από υπουργούς απόψεις για την επίλυση κυβερνητικών προβλημάτων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και να ανοίγουν ιδεολογικά μέτωπα" τόνιζαν χθες κυβερνητικές πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.
Το σίγουρο είναι ότι ως εμπροσθοβαρής η κίνηση των κορυφαίων υπουργών θέτει προ των ευθυνών του το Υπουργικό Συμβούλιο, διαμορφώνει νέα δεδομένα, θα παραγάγει "απόνερα", "αναβιώνει ελπίδες" λένε αρκετά στελέχη και δίνει "απάντηση" προσθέτουν κάποια άλλα.
Η προετοιμασία της κίνησης ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Ακολούθησαν η κατ' ιδίαν και διαδοχική συνάντηση των τριών με τον πρωθυπουργό, αλλεπάλληλες μεταξύ τους συνεννοήσεις και το Σάββατο το βράδυ πήραν την απόφαση να προσθέσουν την... τελευταία λέξη στο άρθρο.
Πρωτοβουλία που ακυρώνει άλλα σενάρια
Τα "σενάρια" περί σημαντικών εξελίξεων με την ανάδειξη εκείνου που ήθελε και ...εν πολλοίς στήριζε η Ντόρα Μπακογιάννη για τη σύγκληση συμβουλίου αρχηγών με την συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών, βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο "κατώφλι" πολιτικών στελεχών, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως πασιφανές ότι η κίνηση των "τριών" κορυφαίων υπουργών (Λοβέρδου, Ραγκούση και της κυρίας Διαμαντοπούλου) λειτουργεί και "αφοπλίζει", ακυρώνει στην ουσία προηγούμενα σενάρια που ενδεχομένως συζητούσαν παράγοντες και "κινήσεις" εκτός πολιτικής.
Η εν λόγω πρωτοβουλία των 3+1 ξεκινά από το κυβερνών κόμμα, "ζυμώνεται" καταρχάς "εντός των τειχών" και αποτελεί προσκλητήριο προς τις ζωντανές δυνάμεις του για τους κρίσιμους "σταθμούς" της εβδομάδας. "Όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τις δύσκολες μάχες τόσο στην βουλή, όσο και στην κοινωνία και με την ενότητά μας αυτή να εξοπλίσουμε τον πρωθυπουργό, που θα διαπραγματευτεί την τελική και οριστική λύση για την χώρα μας, στο πλαίσιο της Ε.Ε.", είναι η χαρακτηριστική φράση, στην οποία καταλήγει το άρθρο των "τριών".
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Θετική η πρωτοβουλία και πολύ καλός οιωνός
Με... γενναιοδωρία υποδέχτηκε το μανιφέστο των τριών υπουργών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, ο οποίος είχε χθες τετ α τετ με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία του "πλάνου" εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
"Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου, με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ", υπογραμμίζει στον "πρόλογο" της δήλωσής του ο κ. Βενιζέλος, που προσπαθεί εμφανώς να υποβαθμίσει το "μανιφέστο" των συναδέλφων του, γνωρίζοντας ωστόσο ότι και οι τρεις δεν ανήκουν στα στελέχη, με τα οποία θα μπορούσε να "συμμαχήσει" στις επόμενες εσωκομματικές εξελίξεις. Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά στέλνει μήνυμα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην "επιτεθούν" στους υπογράφοντες το μανιφέστο, καλώντας τους ταυτόχρονα να δώσουν τις "προσεχείς μεγάλες μάχες".
Στην πρώτη γραμμή
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "βλέπει" ότι πίσω από κάθε μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία και τη διαχείριση της τεράστιας κρίσης (με κίνδυνο για τη χώρα) πάντα πρέπει να βρίσκεται: ένα θεωρητικό σχήμα και μια ισχυρή πολιτική βούληση σχηματισμένη από ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή...
"Υπό την έννοια αυτή, το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα, είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα", καταλήγει η δήλωση του υπουργού Οικονομικών.
Τι είπε χθες στο τετ α τετ ο κ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό, πριν από τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο με τους έτερους σημαντικούς "κρίκους" του οικονομικού επιτελείου, τους κ. Σαχινίδη και Ζανιά; Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις που αφορούν στο καυτό θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, για τα βήματα που επιχειρούνται από την ευρωπαϊκή κοινότητα και για το ελληνικό στοίχημα την προσεχή Κυριακή. Την ίδια ώρα όμως, στο εσωτερικό σκηνικό ένα ντόμινο σεναρίων εξελισσόταν, με συναδέλφους των "τριών" να "προετοιμάζονται" για τη θέση που θα λάβουν σχετικά με τα άρθρα-παρέμβαση. Ο αιφνιδιασμός πάντως είναι ορατός, καθώς χθες ουδείς από το υπουργικό συμβούλιο, όπως οι κ. Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης κ.ά. επεδίωξε να πάρει καθαρή θέση για την επιτάχυνση όλων των μεταρρυθμίσεων τώρα, που προτείνει η κίνηση των "τριών"...
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111017/engine/assets_LARGE_t_942_42774789_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: