Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η συνωμοσία του αιώνα


 
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 

Κάτι τέτοιες φορές, η ελληνική γλώσσα μας κάνει περήφανους για το εύρος, την πληθώρα και το περιεχόμενο των εννοιών που περιλαμβάνει: «Συνωμοσία», για παράδειγμα. Σαν και αυτή που φαίνεται να ..
διαδραματίστηκε σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, να αλλάζουν για πάντα την εικόνα της ανθρωπότητας, όπως τη γνωρίζαμε. Για πάντα.
Συνωμοσία… Όχι απαραιτήτως με την πονηρή έννοια της λέξης, δηλαδή να σκηνοθετήθηκαν όλα αυτά. Ενδεχομένως να ήταν μια αλληλουχία εξυπηρέτησης συμφερόντων και δολοπλοκιών. Που οδήγησαν ωστόσο στο ίδιο αποτέλεσμα: Ο κόσμος μας, όπως τον είχαμε γνωρίσει, άλλαξε για πάντα.
Το αίσθημα ασφάλειας, που μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου είχε θεωρηθεί περίπου ως δεδομένο, κατέρρευσε στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων. Αυτομάτως, κάθε Μουσουλμάνος θεωρήθηκε ύποπτος για τρομοκρατική δράση. Ακόμη και σήμερα, λίγοι είναι εκείνοι που αισθάνονται άνετα στη γειτονιά τους, δίπλα σε κάποιον αλλοεθνή συμπολίτη, ο οποίος προσεύχεται στο Κοράνι.
Η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε το έναυσμα, αλλά και την ηθική αιτιολόγηση επιθετικών πολέμων σε όλο τον πλανήτη. Αρχικά στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στις μέρες μας, ακόμη και η «Αραβική Άνοιξη» θα μπορούσε να αναζητήσει τις ρίζες της σε εκείνα τα τραγικά γεγονότα. Γιατί, επί της ουσίας, η 11η Σεπτεμβρίου, και περισσότερο η «σταυροφορία εκδίκησης» που την ακολούθησε, άλλαξε τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στον πλανήτη.
Γι’ αυτό και όσα έζησε η ανθρωπότητα, εκείνη την Τρίτη, αποτελούν «συνωμοσία». Σε βάρος της ίδιας της ανθρωπότητας. Όποιοι κι αν ήταν οι πραγματικοί εμπνευστές και ενορχηστρωτές της. ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: