Ευ. Βενιζέλος: Σκληρό πρόγραμμα με θυσίες για τη νέα γενιά Δραματικοί τόνοι στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή


http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/89B1737F9130E4BE365DBEDF828C7FC1.jpg

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Δραματικούς τόνους για να περιγράψει την βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποίησε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών..
Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο δυσβάστακτο δημόσιο χρέος και το γεγονός ότι κάθε χρόνο το χρέος αυξάνεται, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός.
«Συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα, είπε, δίνοντας έμφαση στα πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα όπως υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των ποσών που δίνονται για τοκοχρεωλύσια».

«Ετσι», συνέχισε ο υπουργός, «αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες, και κυρίως θυσίες για τη νέα γενιά».

Αυτό είναι το δράμα της χώρας, είπε.

Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα είναι αναγκαία, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών, τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, λέγοντας ότι «θα υποστούμε και άλλες θυσίες» και σημείωσε πως «δεν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο κίνδυνος, να πάψει να λειτουργεί το σύστημα, να πάψει να λειτουργεί η εθνική οικονομία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε με επικριτικά σχόλια στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να κερδίσει εκλογές και σημείωσε ότι το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε από τις εκλογές.

Στην Ευρώπη «δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Δεν τους τρομάζουν οι εκλογές. Στην Ευρώπη γίνονται εκλογές, υπάρχουν συνασπισμοί που κυβερνούν. Το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση δημοκρατικά. Θα πάει ο κ. Σαμαράς να προβάλει τις ιδέες του. Να πάει, αλλά πρέπει να του δώσει εντολή ο ελληνικός λαός την οποία εμείς θα σεβαστούμε. Προς το παρόν έχει δώσει εντολή στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει μέχρι το 2013. Η ιστορία διδάσκει ότι αν και δημοκρατικά, πάρα πολλές φορές οι λαοί επιλέγουν το αδιέξοδο», σημείωσε.

«Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ρευστότητα, και η πλήρης και επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος θα ενισχύσει τη ρευστότητα», σημείωσε.

«Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο, είπε και προσέθεσε ότι χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το τέλος που επιβλήθηκε στα ακίνητα είναι «βαρύ αλλά δίκαιο».

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν στο πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2014, γιατί το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσέθεσε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το καθήκον μας απέναντι στους εταίρους μας», ενώ εκτίμησε ότι το 2012 θα έχουμε 3 δισ. ευρώ πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της Ευρωζώνης, τόνισε και συμπλήρωσε πως αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη δέσμευση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι τα κριτήρια για τα νέα μέτρα θα είναι τρία:

- Η σωτηρία της χώρας χωρίς πολιτικό κόστος,

-Οι  αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες για τους πολίτες και

- Η  ανάσχεση της ύφεσης με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
BHMA