Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης 1,4 εκ. ευρώ το κονδύλι για τη μεταφορά των μαθητών


Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011 Τοπικά

Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011 - 2012 απασχόλησε την κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου..
Κατερίνης, που πραγματοποιήθηκε το βράδι της Τετάρτης, λόγω της μεταφοράς της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στους δήμους με την εφαρμογή του "Καλλικράτη".
Πριν τη συζήτηση του θέματος ο κ. Μάντζιος έθεσε το θέμα του κατεπείγοντος ως προς την καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη της απόφασης που ήταν η 31-8-2011. Τόνισε πως η ημερομηνία δεν μπορεί να προέκυψε αιφνιδιαστικά και πως θα έπρεπε ο δήμος να έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία νωρίτερα. Ζήτησε μάλιστα να πληροφορηθεί αν η δαπάνη για τη μεταφορά προέκυψε μετά από σχετική μελέτη του δήμου ή απλώς καθορίστηκε από το υπουργείο και γίνεται αποδοχή από το δήμο Κατερίνης.
Ο κ. Ανανιάδης από την πλευρά του, δήλωσε πως ο συνδυασμός θα ψηφίσει παρών, λόγω του ότι δεν είχε ενημέρωση για το θέμα από το δήμο.
Ο κ. Σατραζέμης τόνισε πως η δαπάνη για τη μεταφορά έχει προκύψει βάσει της μελέτης που εκπόνησε ο δήμος.
Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ίτσιος τόνισε πως τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν δόθηκαν κατά προσέγγιση από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς με τις συγχωνεύσεις και ιδρύσεις νέων σχολείων δεν είναι σαφής ακόμη ο ακριβής αριθμός των μαθητών ανά σχολείο.
Η περίοδος των εγγραφών στα σχολεία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου και επιπλέον δεν υπάρχουν στοιχεία μαθητών για τα νεοϊδρυθέντα ΓΕΛ Κορινού και Κάτω Μηλιάς, σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπάλληλος του δήμου κ. Χρυσοστάλλης η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπει τη διαδικασία ορίζοντας ότι η μεταφορά μαθητών πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους τρόπους και σειρά επιλογής που είναι:
1. Με δημόσια αστική και υπεραστική συγκοινωνία.
2. Με ίδια μεταφορικά μέσα
3. Με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών - προκήρυξη διαγωνισμού
4. Επιδότηση μαθητών (μηνιαίο επίδομα).
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ο κ. Γκούνας έθεσε ζητήματα όπως το πώς έγινε ο καταμερισμός των πιστώσεων, ανά συνοδό, ανά ώρα κ.λ.π. Επιπλέον ο κ. Γκούνας είπε πως ίσως θα πρέπει ο δήμος να σκεφθεί το ενδεχόμενο προμήθειας μίνι bus.
Ο κ. Μηλιώτης έθεσε το θέμα των συνοδών μαθητών στα δρομολόγια λέγοντας πως θα πρέπει να διευκρινισθεί η σχέση εργασίας τους αλλά και το θέμα των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών.
Ο κ. Καραφουλίδης αναφέρθηκε στη διαδικασία, λέγοντας πως διαφωνεί ως προς τη σειρά επιλογής των μέσων μεταφοράς και πρότεινε να προχωρήσουν σε προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού.
Ο κ. Μάντζιος χαρακτήρισε "αστεία και τραγική κατάσταση" σε ότι αφορά τις ημερομηνίες που θέτει το υπουργείο λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να λυθεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα με τη διαδικασία έτσι όπως υπαγορεύεται.
Έθεσε το θέμα των πιστώσεων, λέγοντας πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα δείξει την ασυνέπειά του. Και τέλος, για το θέμα των συνοδών, υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν ορισμένοι να θέτουν θέμα λιτότητας ως προς την πρόσληψη συνοδών. "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μεταφέρονται με ασφάλεια τα παιδιά" υπογράμμισε.
Ο κ. Ανανιάδης επισήμανε ότι υπάρχουν κενά στην εισήγηση ως προς συγκεκριμένα οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία και εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαδικασία υπογραμμίζοντας πως είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, και το σύνολο των δαπανών θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.
Ο κ. Σατραζέμης
Απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν ο κ. Σατραζέμης είπε πως η μεταφορά δεν αφορά εσωτερικές κινήσεις στο δήμο Κατερίνης αλλά ολόκληρα σχολεία. Όπως ανέφερε, η μελέτη δεν έγινε μόνο για τα χωριά και στους παλιούς δήμους, αλλά και για τα παιδιά που έρχονται από τους άλλους δυο δήμους και φοιτούν σε σχολεία του δήμου Κατερίνης.
Τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος
Στην ίδια συνεδρίαση εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα το έργο της "Μεταφοράς των μαθητών" ενώ έγινε και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού με τη σχετική δαπάνη ύψους 1,4 εκ. ευρώ.
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν ο κ. Καραφουλίδης και ο κ. Μάντζιος, ενώ ο κ. Ανανιάδης ψήφισε παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: