Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Κίνδυνος από σκευάσματα για δίαιτες - ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΗΣΗ

Οδηγία για τα πλαστά φάρμακα έχει εκδώσει η Κομισιόν
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Εντοπίστηκαν τρία προϊόντα τα οποία περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η χορήγηση της οποίας ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής..
προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οδηγία για τα πλαστά φάρμακα έχει εκδώσει η Κομισιόν
Σκευάσματα για αδυνάτισμα, που περιέχουν την επικίνδυνη ουσία σιβουτραμίνη, κυκλοφορούν από το Διαδίκτυο.
Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσαν χθες ότι εντοπίστηκαν τα προϊόντα "Slimforte Slimming caps", "Slimforte Slimming Coffee" και "Meizitang Botanical Slimming Softgel", τα οποία διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για απώλεια βάρους.
Τα προϊόντα αυτά είναι νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προέκυψε από ενημέρωση της αρμόδιας αρχής των ΗΠΑ (FDA).
Από τον ΕΟΦ εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν από την αγορά σκευασμάτων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο.
Η δραστική ουσία σιβουτραμίνη αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας. Μελέτη που είχε γίνει σε 10.000 ασθενείς, είχε δείξει ότι η χορήγησή της ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η προσπάθεια απώλειας βάρους και με φαρμακευτικές μεθόδους κρύβει τον κίνδυνο να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο αν τα σκευάσματα διακινούνται χωρίς έλεγχο. Ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
Η προσπάθεια απώλειας βάρους και με φαρμακευτικές μεθόδους κρύβει τον κίνδυνο να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο αν τα σκευάσματα διακινούνται χωρίς έλεγχο. Ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς με στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο, αρρυθμία και αγγειοεγκεφαλική νόσο (εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο).
Τα φάρμακα για το αδυνάτισμα βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων στις παραγγελίες τους στο Διαδίκτυο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο ΕΟΦ έχουν προχωρήσει σε σειρά ανακλήσεων προϊόντων που κυκλοφορούν μέσω Ιντερνετ και είναι ακατάλληλα.
Ορισμένα από αυτά φέρουν την ένδειξη "φυτικό προϊόν", αλλά οι εργαστηριακοί έλεγχοι δείχνουν ότι περιέχουν δραστικές ουσίες. Σε άλλα, έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες ή απαγορευμένες ουσίες, όπως αναβολικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει και σχετική οδηγία για τα πλαστά φάρμακα, η οποία καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο της σήμανσης των φυτικών προϊόντων και υποχρεωτική την καταγραφή της διακίνησής τους. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες αναμένεται να δώσουν ειδική άδεια λειτουργίας στα φαρμακεία που λειτουργούν στο Διαδίκτυο, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των καταναλωτών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πλαστά φάρμακα κυκλοφορούν παγκοσμίως σε τεράστιες ποσότητες. Πρόκειται κυρίως για σκευάσματα "λάιφ ? στάιλ", αλλά και καρδιολογικά ή φάρμακα κατά των λοιμώξεων.
Σε πολλές περιπτώσεις, περιέχουν δραστική ή άλλες ουσίες σε λάθος αναλογία ή δεν περιέχουν καθόλου δραστική ουσία ή περιέχουν ακαθαρσίες και τοξικές ουσίες. Η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε υποθεραπεία, καθόλου ή λάθος θεραπεία, ακόμη και στον θάνατο.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ένα φάρμακο είναι πλαστό όταν γίνεται κάποια παραπλανητική περιγραφή ως προς την ταυτότητά του (όνομα, σύνθεση, περιεκτικότητα), την ιστορία του ή την πηγή προέλευσής του (παρασκευαστή, χώρα παρασκευής, χώρα προέλευσης, κάτοχο άδειας κυκλοφορίας).
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ
Σειρά προειδοποιήσεων από ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές
Σοβαρές βλάβες στην υγεία ενδέχεται να προκαλέσουν συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται από μη επίσημες πηγές. Προϊόντα που διατίθενται από το Διαδίκτυο ή γυμναστήρια για αύξηση της μυϊκής μάζας, ενδέχεται να περιέχουν αναβολικά στεροειδή.
Οι υπηρεσίες του ΕΟΦ έχουν λάβει σειρά προειδοποιήσεων από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές, καθώς μεγάλος αριθμός ανάλογων προϊόντων περιέχουν απαγορευμένες ουσίες.
Η λήψη αναβολικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικές διαταραχές, διαταραχή του επιπέδου των ιόντων του οργανισμού και επιθετικότητα. Στις γυναίκες δημιουργούν εικόνα αρρενοποίησης, ενώ στα παιδιά υπάρχει κίνδυνος πρόωρης οστεοποίησης των χόνδρων στα οστά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ανάπτυξή τους.
Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις, οι οποίες δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).
ΕΘΝΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΟΥ ΕΚΒΙΑΣΤΡΙΑΣ

ΞΑΝΘΗ... Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ !!!: O Καθηγητής της ΑΣΠΑΙΤΕ Αναστάσιος ...
Πριν από 10 ώρες – Αθήνα 16-8-2011. Μήνυση – Έγκληση. κατά της. κ. Μάρθας Παπαδημητρίου. και. κ. Δαμανάκη Μαρία για σωματεμπορια εκβιασμο και δολοφονια τριων παιδιων παιδικη πορνεια κλπ... Μητροπόλεως 1, Σύνταγμα,. Τ.Κ. 10557, Αθήνα ...

xanthi-blogs.blogspot.com/2011/08/o.html

ΡΕΠΟΡΤΕΡ