Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τρία χρόνια λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ Κατερίνης στο ΨΝΠΟ


Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 Τοπικά
* «Σημείο Μηδέν για τη λίστα αναμονής» του ΟΚΑΝΑ Κατερίνης
* Εύσημα από την πρόεδρο κα Μαλλιώρη στο ΨΝΠΟ
Η μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ..
λειτουργεί μέσα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο εδώ και τρία χρόνια με καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, με αποδοχή από την τοπική κοινωνία και με καλό όνομα τόσο στο υπουργείο όσο και στους πολίτες της περιοχής και με μεγάλη αποδοχή από τους χρήστες που είδαν κατά κάποιο τρόπο τη σωτηρία τους από τη μάστιγα των εμπόρων.

Η δομή της Κατερίνης ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου 2008 με την υποστήριξη του τότε Υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου από τον ΟΚΑΝΑ κα το ΨΝΠΟ και με τη συνεργασία της τότε διοίκησης και των εργαζομένων. Μέσα σε σύντομο χρόνο κατάφερε να ενταχθούν οικιοθελώς πολλά εξαρτημένα από την ηρωίνη άτομα και στο πρώτο χρόνο λειτουργίας εντάχθηκαν περισσότερα από 420 άτομα.

Οι χορηγούμενοι υποκατάστατων νέοι προέρχονται από όλη τη βόρεια Ελλάδα με μεγάλη διασπορά στις περιοχές Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη και Πέλλα.

Στη λίστα έχουν εγγραφεί έως σήμερα 757 άτομα και σήμερα οι χορηγούμενοι φτάνουν τα 427 άτομα.

Μέχρι σήμερα έχουν τελειώσει με επιτυχία το πρόγραμμα 47 άτομα, και 80 άτομα είναι μόνιμα καθαροί από την ηρωίνη. Άλλα 260 άτομα είναι καθαροί από ηρωίνη αλλά παίρνουν άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Όμως υπάρχουν ακόμα 84 άτομα από τα οποία 27 από τη Πιερία που περιμένουν στη λίστα της ντροπής για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε και μάλιστα άμεσα.

Γι' αυτό έχει δεσμεύσει ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η κα Μαλλιώρη τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας άρα και το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Φαρμάκη να έχουν εξασφαλίσει μέχρι τέλος Αυγούστου τους χώρους και το απαιτούμενο προσωπικό για τη χορήγηση υποκατάστατων σε όσους είναι στη λίστα (πάνω από 7.500 σε όλη την Ελλάδα) από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 300 θάνατοι ετησίως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ περίπου το 40% των κρατουμένων στις φυλακές έχουν καταδικαστεί είτε για υποθέσεις ναρκωτικών είτε για εγκλήματα που συνδέονται με την διακίνηση τους.

Η προϋπόθεση επιτυχίας όμως αφορά την οργάνωση του συστήματος χορήγησης των υποκατάστατων και τη στελέχωσή του με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Εκεί στοχεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, κι' αυτό γιατί μια ανοργάνωτη μονάδα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα έρχεται να λύσει καταλήγοντας σε μία ατέρμονη διαδικασία, στην οποία οι ασθενείς θα παίρνουν υποκατάστατα και παράλληλα θα κάνουν χρήση ηρωίνης χωρίς καμία προοπτική εξόδου από το φαύλο κύκλο.

«Σ' αυτή τη κατεύθυνση έχουμε δηλώσει δημόσια σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη την 9/8/2011, και δεσμευτήκαμε ότι μπορούμε και θα βοηθήσουμε σε άλλες γεωγραφικές περιοχές με τη τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει αυτή τη τριετία» λέει ο διοικητής του ΨΝΠΟ κ. Κοσμαδάκης.

Οι ασθενείς που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα μόλις εισαχθούν, δίνουν συνέντευξη, καταγράφεται το ιστορικό τους, πόσα χρόνια κάνουν χρήση, δικαστικές εκκρεμότητες, πόσες φορές μπαινοβγήκαν στη φυλακή. Ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν συνδέονται με ένα πρόσωπο αναφοράς, είτε ψυχίατρο είτε ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. Σε αυτόν μπορούν να απευθύνονται, όταν υπάρχουν προβλήματα και η διεπιστημονική ομάδα θα αποφασίσει για το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει ο καθένας ανάλογα με το προφίλ του.

Σήμερα στο δομή της Κατερίνης απασχολούνται 13 εργαζόμενοι εκ των οποίων 4 προέρχονται από την ΟΚΑΝΑ και 9 από το ΨΝΠΟ. ένας Ψυχίατρος, μια Παθολόγος, δύο Ψυχολόγοι και μια Κοινωνική Λειτουργός και οι υπόλοιποι είναι νοσηλευτές μαζί με μια διοικητική υπάλληλο.

«Ανεβάζουμε συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μειώνοντας τη λίστα που διαρκώς μεγαλώνει» μας είπε ο κ. Κοσμαδάκης.

Πρόσφατα (9/8/2011) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η διανομή της μεθαδόνης από τα νοσοκομεία θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα από τις 16 του ίδιου μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η χορήγηση της μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και τα στρατιωτικά, με μοναδική εξαίρεση τα παιδιατρικά, ακόμα και από πιστοποιημένα φαρμακεία, εφόσον αυτό χρειαστεί.

«Η λίστα της ντροπής θα εξαλειφθεί μέσα στο φθινόπωρο και η χορήγηση θα γίνεται απ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος. Οι δομές θα λειτουργήσουν εντός των νοσοκομείων ή στους αύλειους χώρους τους.

Κατά συνέπεια «σε λίγες ημέρες η λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ στη Κατερίνη θα είναι στο σημείο μηδέν» μας λέει ο διοικητής του ΨΝΠΟ κ. Κοσμαδάκης Εμμανουήλ αφού μπαίνει δυναμικά και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης στο θέμα αυτό. Κι' αυτό γιατί όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κα Μαλλιώρη «στη Κατερίνη στο ΨΝΠΟ γίνεται μια καταπληκτική δουλειά από τον κ. Κοσμαδάκη και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου» και αυτό πρέπει να πιστωθεί και να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος και από τα άλλα νοσοκομεία.

Έτσι και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης προετοιμάζεται επ' αυτού για να εκμηδενιστεί η λίστα αναμονής. Δεν θα πω περισσότερα μας δήλωσε ο κ. Κοσμαδάκης αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό το κομμάτι για νέα δομή μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης είναι αρμοδιότητας του Γενικού Νοσοκομείου το οποίο όμως και θα υποστηριχθεί από το ΨΝΠΟ.

Το τελευταίο δίνει χαρά και κουράγιο στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΠΟ να συνεχίσουν τη προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη και υπευθυνότητα ώστε και να εξαφανιστεί η λίστα και να περάσουν οι χορηγούμενοι σε ένα κανονικό τρόπο ζωής υποστηριζόμενοι στη βελτίωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεών τους, στην ανάκτηση του ενδιαφέροντός τους για εκπαίδευση, εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση. Βαρύτητα δίνεται στη θεραπεία και στην αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους και η σταδιακή επάνοδός τους στη καθημερινή ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: