Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

"Εξασφαλισμένη η 6η δόση" Δύσκολη η επίτευξη των στόχων υπό καθεστώς ύφεσης, λέει ο Ευ. Βενιζέλος


Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπό καθεστώς ύφεσης είναι δύσκολη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στη ...
συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους για το νέο φορολογικό καθεστώς και τις οικονομικές εξελίξεις.
Ο υπουργός είπε ότι θα συζητήσει με την τρόικα "γιατί οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν", ενώ άνοιξε "παράθυρο" για μη αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.
Διαβεβαίωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι διασφαλισμένη, ενώ για την υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων είπε ότι βρίσκεται σε "προχωρημένο στάδιο" και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

"Οι συνομιλίες είναι σε προωθημένο στάδιο και πάει καλά", είπε. "Η διαδικασία υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου" πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την καταβολή της επόμενης δόσης (το Σεπτέμβριο), του δανείου από την τρόικα, και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση αποσυνδέοντας τις αξιώσεις που προβάλουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης για εγγυήσεις από την Ελλάδα.

"Οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου είναι αποφασισμένο ότι θα καλυφθούν ούτως ή άλλως. Μπορεί να βρεθεί μεταβατικό σχήμα γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Σας θυμίζω ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν τα 45 δισ. του προηγούμενου προγράμματος" πρόσθεσε.
Για την ύφεση επανέλαβε ότι δεν υιοθετεί τα σενάρια περί -5,3%, ωστόσο, εκτίμησε ότι θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 4,5%.
Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. "Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος και ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, δήλωσε ικανοποιημένος από την ειλικρίνεια και τον πρακτικό χαρακτήρα του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα ριζοσπαστικό παραγωγικό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: