Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Εντονες πιέσεις στην κυβέρνηση λόγω τρόικας και ΔΕΘ Λιτή η κυβερνητική παρουσία στη Θεσσαλονίκη

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/77953DFB249FEAC5876430F41BADE565.jpg

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ένα δεκαπενθήμερο έντονων διεργασιών και διαπραγματεύσεων ξεκινά για την κυβέρνηση με επίκεντρο την οικονομία. Στο εσωτερικό της όμως η κυβέρνηση ..ταλαιπωρείται από την ασυνεννοησία σχετικά με την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Μια άκαιρη διαρροή της πληροφορίας ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να μην πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδιο, αλλά να την ενσωματώσει στην συνέντευξη Τύπου, αναστάτωσε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. «Φοβόμαστε τις αντιδράσεις του κόσμου ή δεν έχουμε τι να πούμε για την οικονομία;» ρωτούσαν.  

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, ακολούθησε μια διαφορετική τοποθέτηση «μισή» διάψευση αλλά όχι ως επίσημη θέση: Αυτό ήταν ένα από τα σενάρια που εξέταζε το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά δεν υπήρχε οριστική απόφαση.   

Έπειτα από 24 ώρες, η θέση της κυβέρνησης επισημοποιήθηκε. Η ομιλία θα γίνει αλλά θα έχει κάποιες καινοτομίες, ενδεχομένως να είναι μικρότερη ή να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική παρουσίαση μέσω PowerPoint.

Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη φέτος θα είναι διαφορετική, ή «λιτή και ουσιαστική», όπως την περιγράφουν συνεργάτες του.

Ο Πρωθυπουργός, όπως λέγεται, θα έχει ολόκληρο το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, σειρά επαφών με φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Επίσης, έχουν ειδοποιηθεί ήδη τα κυβερνητικά στελέχη που δεν βρίσκονται σε αναπτυξιακό υπουργείο να μην ανεβούν στη Θεσσαλονίκη. Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα είναι το δυνατόν μικρότερο.  

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο, δεν θα αρκεστεί μόνο στον έλεγχο των χρονοδιαγραμμάτων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του μνημονίου.

Θα εξετάσει από κοινού με την κυβέρνηση το ενδεχόμενο μείωσης ή και κατάργησης κάποιων φόρων και την αντικατάσταση τους με ισοδύναμους αλλά και την αναθεώρηση ορισμένων στόχων που έχουν πέσει έξω εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης.

Το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης αυτής εξηγεί και το γεγονός ότι το κλιμάκιο που προηγείται της «μεγάλης» τρόικας αυτή τη φορά δεν αποτελείται από απλούς τεχνοκράτες αλλά από στελέχη με το βαθμό του διευθυντή.

Επιπλέον στο κλιμάκιο αυτό περιλαμβάνεται και ο πρώτος απεσταλμένος της ομάδας δράσης η οποία θα συνδράμει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην καλύτερη κατανομή  του ΕΣΠΑ. Το στέλεχος αυτό θα έχει συνεργασία με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γ. Γλυνό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών   κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα σηκώσει το βάρος των διαπραγματεύσεων, πραγματοποίησε πολιτική παρέμβαση για το θέμα των εγγυήσεων, με επιστολή που έστειλε στους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Τρισέ. Σήμερα, πραγματοποιεί επαφές με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ. ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: