Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ακριβότερη η ταβέρνα από την 1η Σεπτεμβρίου


http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/78691/m001f02cns30.jpg 

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Φουσκωμένοι θα είναι οι λογαριασμοί στις εξόδους των Ελλήνων για φαγητό από τη 1 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της μετάταξης των υπηρεσιών εστίασης στον κανονικό συντελεστή.. ΦΠΑ (23%).
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Γ. Καπελέρης, από την 1η Σεπτεμβρίου η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων θα υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Στον ίδιο συντελεστή θα υπάγονται και προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, τα αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά, τα έτοιμα ροφήματα, οι υπηρεσίες εστίασης, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών. Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα παραμείνουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Και στα ξενοδοχεία
Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 01.01.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).
Για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι παραδόσεις αγαθών από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από μέρους της επιχείρησης για την επιτόπια κατανάλωσή τους (παραδόσεις πακέτο).
Ωστόσο, εξαιρούνται από τον κανονικό συντελεστή και κατά συνέπεια συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή οι παραδόσεις τυποποιημένων ειδών διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
Επισημαίνεται ότι στο μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών. Εντούτοις, όταν τα γλυκά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οβελιστήρια, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφή καταστήματα, ο κανονικός συντελεστής εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο.


    Το δημόσιο προσδοκά εισπράξεις ύψους ενός δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ειδικά για εφέτος προσδιορίζει το έσοδο σε 300 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η τέταρτη συνεχής αύξηση του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα είδη σε διάστημα ενός περίπου έτους. Προηγήθηκαν τρεις αυξήσεις ΦΠΑ από 8% σε 9%, στη συνέχεια σε 11% και μετά σε 13%.


Τι θα φέρουν οι αυξήσεις*

Είδος / Σημερινή τιμή / Τιμή από 1ης Σεπτεμβρίου
Καλαμαράκια / 7 € / 7,70 €
Ψητό χταπόδι / 9 € / 9,90 €
Τηγανιτές πατάτες / 3 € / 3,30 €
Κολοκυθοκεφτέδες / 4 € / 4,40 €
Μελιτζανομπουρεκάκια / 4 € / 4,40 €
Αναψυκτικό / 1,5 € / 1,65 €
Μικρό μπουκάλι ούζου / 5,5 € / 6,05 €
Ψωμί (κουβέρ) / 2,80 € / 3,08 €
Μπίρα / 5 € / 5,5 €
Καφές φραπέ / 3 € / 3,30 €
Μερίδα μπουγάτσας / 2 € / 2,20 €
* Εφόσον η ιδιοκτησία αποφασίσει να μετακυλήσει στον πελάτη το σύνολο της αύξησης του ΦΠΑ.
http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: