Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ενστάσεις επί… σχεδίου - Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης η διαδικασία δημοπράτησης μελετών για του Σχεδίου Πόλης

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/eebc0e33b70bffd1536d28f71fec3802_L.jpg 

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Τις ενστάσεις της για τη διαδικασία που επέλεξε η δημοτική αρχή για την δημοπράτηση των μελετών του σχεδίου πόλεως, έφερε στη...
Οικονομική Επιτροπή η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζοντα ανοιχτά την έντονη αντίθεσή της στη συνολική δημοπράτηση του έργου, αλλά και στην «βιασύνη» που επιδεικνύει η δημοτική αρχή για τη δημοπράτηση του.
Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, προεδρεύοντος του δημάρχου Σάββα Χιονίδη, ο οποίος πριν ξεκινήσει η συζήτηση, διευκρίνισε ότι δεν είναι η οικονομική επιτροπή αυτή που θα κρίνει τις ενστάσεις, ειδικά πριν αυτές εξεταστούν από την αρμόδια υπηρεσία. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για το συγκεκριμένο έργο (και οι οποίες είναι πέντε) θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Τις θέσεις του συνδυασμού του, ανέπτυξε ο Νίκος Μηλιώτης, χαρακτηρίζοντας το θέμα, ως το πιο σημαντικό για το Δήμο, αφού θα απασχολήσει τους δημότες τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια. Ο κ. Μηλιώτης, εξέφρασε διαφωνίες για δύο σημεία. Το ένα αφορά τη σύμπτυξη των εννέα μελετών σε μία και το δεύτερο την επιμονή του δήμου να δημοπρατήσει το έργο με το παλιό σύστημα, όταν ξέρει ότι από τις 2 Αυγούστου θα ισχύει ο νέος νόμος που θα επιτρέπει μεγαλύτερη έκπτωση.
Αναφερόμενος στο πρώτο κομμάτι των ενστάσεών του, ο κ. Μηλιώτης υποστήριξε ότι όσοι αντιδρούν (όπως ο Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών) δεν το κάνουν για συντεχνιακούς λόγους. «Πρέπει οι άνθρωποι να δουλέψουν και αυτό πρέπει να γίνει στον τόπο τους», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι με το διεθνή διαγωνισμό ουσιαστικά αποκλείονται οι ντόπιοι μηχανικοί.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι το έργο μπορεί και πρέπει να «σπάσει» σε εννέα κομμάτια, ώστε να δοθεί δουλειά σε όλους, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έχει για την περιοχή μας, το να γίνει το έργο από ένα μελετητικό γραφείο που δεν γνωρίζει την περιοχή μας.
Ακόμη πιο έντονη ήταν η διαφωνία του κ. Μηλιώτη ως προς τη διαδικασία δημοπράτησης, εκτιμώντας πως ο δήμος θα μπορούσε να περιμένει λίγες μέρες ακόμα και να το δημοπρατήσει με τον καινούργιο νόμο. «Από το Μάρτιο γνωρίζουμε ότι ο νόμος Σουφλιά αλλάζει και ότι ο νέος θα ισχύει από 2/7, όπου οι μελέτες θα εντάσσονται στην γενική έκπτωση», είπε, συμπληρώνοντας πως ο Δήμος επέλεξε να απεμπολήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα και να προχωρήσει τη διαδικασία με τον προηγούμενο νόμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μαλτζάρη, ο οποίος ζήτησε από το δήμαρχο να αλλάξει την αρχική του απόφαση και η δημοπράτηση του έργου να γίνει με το νέο νόμο. Ο κ. Μαλτζάρης εκτίμησε ότι με το νέο νόμο μπορεί να υπάρξει έκπτωση έως και 50% (αντί 20% που δίνει ο παλιός) και να γλιτώσει ο δήμος από ένα ποσό που συνολικά μπορεί να φτάσει και τα 6 εκατομμύρια ευρώ. «Η εποχή είναι δύσκολη και όλα αυτά θα τα πληρώσουν οι δημότες», κατέληξε ο κ. Μαλτζάρης.
Απαντώντας ο δήμαρχος, απέρριψε τις «κατηγορίες» ότι με την ενιαία μελέτη αποκλείονται οι ντόπιοι μηχανικοί, γιατί πολύ απλά όπως είπε, δεν υπάρχουν ντόπιοι μηχανικοί οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκπόνηση ενός τέτοιου έργου. Ο κ. Χιονίδης, χαρακτήρισε αυτήν την λογική «λαϊκισμό» και υπεραμύνθηκε της απόφασης της διοίκησής του, λέγοντας ότι «το κρίσιμο μέγεθος των μηχανικών ενδιαφέρεται να ενταχθούν οικόπεδα στο σχέδιο πόλης, αντίθετα με δυο-τρεις που ενδιαφέρονται για το πώς θα κάνουν συνεργασίες με μελετητικά γραφεία, άλλων περιοχών», επειδή προφανώς οι ίδιοι δεν έχουν τα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα για αυτού του είδους τα έργα, «δεν θα κάνουμε το σχέδιο πόλης ‘’κουρελού’’».
Ο κ. Χιονίδης, απαντώντας στις «ενστάσεις» της αντιπολίτευσης ως προς το ποσοστό έκπτωσης, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων σε τι ύψος θα κυμανθεί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η διοίκηση προχώρησε στο διαγωνισμό, αφού μπορεί το υπουργείο από νωρίς να είπε ότι ο νόμος θα αλλάξει, δεν φρόντισε όμως να προωθήσει τα αντίστοιχα ΦΕΚ τα οποία θα περιγράφουν με σαφήνεια τη διαδικασία.
Προφανώς ο δήμος, δεν θα ήθελε να ρισκάρει μια επιπλέον χρονική καθυστέρηση στην έναρξη του έργου, ωστόσο ο δήμαρχος, δεν απέκλεισε (τουλάχιστον κατηγορηματικά) το ενδεχόμενο να αλλάξει η διαδικασία δημοπράτησης, εφόσον αποσαφηνιστεί από το υπουργείο το νέο πλαίσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: