Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Να σταματήσουν τα παιχνίδια - Απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός ζητά


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 Οικονομία 
Να σταματήσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις ζήτησαν με έντονο ύφος τόσο ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ...
υπουργικό συμβούλιο όσο και ο υπουργός οικονομικών απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα σε αντίθεση με την Ευρώπη που αργεί, όπως άλλωστε είπε και στη συνέντευξή του στους Financial Times της Γερμανίας, όπου επίσης μίλησε και για τη δράση κατά της φοροδιαφυγής, που επεκτείνεται σε πολλά μέτωπα, όπως στο ΦΠΑ και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η συμφωνία για το νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας θα κρίνει και το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τόνισαν τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χαρακτήρισε δυσνόητη την απόφαση της Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, την ώρα που συνεχίζονται οι δηλώσεις για την ανάγκη σωτηρίας της χώρας μας, αυτή τη φορά από τις υπουργούς οικονομικών της Ισπανίας και της Αυστρίας.
Στο μεταξύ, ο Βέλγος επίτροπος Εμπορίου αναφέρει σε συνέντευξή του ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί να χρεοκοπήσει, καθώς οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για ολόκληρη την ευρω-ζώνη".
"Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιθυμητές προτάσεις αλλά επιθυμητές λύσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, οι οποίες πρέπει να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου, το όσο γίνεται μικρότερο κόστος αποπληρωμής του και τα συμφέροντα της χώρας και των ελληνικών οικογενειών", τονίζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κρίση χρέους, σημειώνοντας ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει άμεση λύση.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν συνδυασμό λύσεων ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας εξήγησαν ότι στην χρηματοοικονομική γλώσσα δε σημαίνει χρεοκοπία αλλά αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων όσον αφορά κάποια ομόλογα.
Θεωρούν επίσης θετικό το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής δε θα πραγματοποιηθεί εν θερμώ καθώς συνεχίζεται ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις στο working group και το Eurogroup, ενώ υπογράμμισαν ότι αύριο θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες τα οποία δε θα επηρεάσουν, σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη.
"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί να χρεοκοπήσει, καθώς οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για ολόκληρη την ευρω-ζώνη", τονίζει ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. και τέως υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που φιλοξενεί το τρέχον τεύχος της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης Elsevier.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει, ότι "αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι το θέμα της εθελοντικής συμμετοχής των τραπεζών. Είμαι πεπεισμένος ότι οι διαβουλεύσεις θα αποφέρουν καρπούς. Διότι ουδείς τολμά να διανοηθεί τις συνέπειες από μια ελληνική χρεοκοπία. Και ως εκ τούτου αυτή δεν πρόκειται να συμβεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: