Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Γοργόνες από ατόφιο χρυσάφι - Πρωταθλήτρια κόσμου στέφθηκε στη Σαγκάη η εθνική ομάδα πόλο γυναικών, η οποία νίκησε στον τελικό την Κίνα με 9-8

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011
Το μέγα Σινικό Τείχος είναι αποδεδειγμένο πλέον πως δεν είναι ορατό από το Διάστημα! Το χρυσό (μετάλλιο) όμως που κατέκτησε χθες στη Σαγκάη η εθνική ομάδα γυναικών πόλο στο.. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου αντανακλά εκτυφλωτικά μέχρι τον... έβδομο ουρανό, όπου μας έστειλαν τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση.
Υστερα από δύο αποτυχημένους τελικούς στις δύο εκ των τριών κορυφαίων διοργανώσεων του αθλήματος, η Εθνική Γυναικών βγήκε από την πισίνα της Σαγκάης ντυμένη... από ατόφιο χρυσάφι. Ούτως ή άλλως, με τη νίκη της στον ημιτελικό η παρέα της Λιώση, της Ρουμπέση, της Ασημάκη και των άλλων κοριτσιών έκανε την Εθνική Πόλο Γυναικών την πρώτη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει στη συλλογή της μετάλλια από όλες τις διοργανώσεις. Ο θρίαμβος όμως με 9-8 επί της ομάδας της Κίνας στον χθεσινό τελικό έβαλε το φινάλε που άξιζε η παγκόσμια, πλέον, πρωταθλήτρια Εθνική Ελλάδας.
Η νίκη της ήρθε με απολύτως πειστικό τρόπο και ουσιαστικά κρίθηκε στο δεύτερο οκτάλεπτο, όπου αποδείχθηκε ότι η άμυνα ήταν το «άρμα μάχης» της. Κατόρθωσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της Ελενας Κούβδου, κρατώντας την Κίνα στο 2/6 με επιπλέον παίκτρια και με γκολ της Αντιγόνης Ρουμπέση και της Φιλιώς Μανιωλουδάκη πέτυχε επιμέρους σκορ 2-0, κλείνοντας έτσι το ημίχρονο με 4-2.
Το τελικό 9-8 αδικεί την ελληνική ομάδα αφού στο δεύτερο ημίχρονο, μέχρι τα τελευταία 100 δευτερόλεπτα, η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα δύο γκολ! Αντιθέτως αυξήθηκε στα τρία (5-2, 6-3 και 8-5) πριν από το 8-6 με το οποίο τελείωσε η τρίτη και πιο παραγωγική για τις δύο ομάδες (4-4) περίοδος του τελικού. Για την Εθνική μας αυτό συνέβη χάρη στην Ασημάκη (δύο γκολ στο συγκεκριμένο διάστημα) και τις Ρουμπέση, Μελιδώνη, που έδωσαν απαντήσεις σε όλες τις προσπάθειες των Κινέζων.
Στο τελευταίο 8λεπτο ο Μορφέσης έδωσε εντολή στα κορίτσια του να παίξουν με πρώτο αντίπαλο το χρονόμετρο. Σκοπός του να ελέγξουν τον ρυθμό με μεγάλες επιθέσεις από μακριά (για να υπάρχει ισορροπία στην άμυνα ώστε να δώσουν ευκαιρία στις Κινέζες για επιθέσεις στην κόντρα) και να ανεβάσουν την απόδοση στην άμυνα. Ακόμη κι όταν η Σουν (1'40'' πριν από τη λήξη) μείωσε για πρώτη - και τελευταία - φορά στο γκολ (9-8), η Εθνική είχε τον έλεγχο και την τύχη του ματς στα χέρια της.
Κράτησε μάλιστα τη νίκη παρότι η τελευταία επίθεση των Κινέζων ήταν για ακόμη μια φορά με παίκτρια παραπάνω! Η Κίνα δεν κατόρθωσε καν να κάνει σουτ, η άμυνα των θριαμβευτριών της Σαγκάης έκλεψε την μπάλα και τα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα απλώς αποτέλεσαν την αντίστροφη μέτρηση για να βουτήξει ο Γιώργος Μορφέσης στην πισίνα και να αρχίσουν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των χρυσών κοριτσιών και του αρχιτέκτονα της ομάδας.
Οχι μόνο γιατί το επίτευγμα των Ελληνίδων και του προπονητικού τιμ ήταν τεράστιο, αλλά και γιατί αυτή η υπέροχη ομάδα βρίσκεται χρόνια στην παγκόσμια κορυφογραμμή του αθλήματος και το χρυσό μετάλλιο μετά τον τελικό του 2004 στην Αθήνα και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρυσι στο Ζάγκρεμπ ήταν κάτι σαν απωθημένο. Το άξιζαν, το κατέκτησαν και το φέρνουν αύριο μεσημέρι στην πατρίδα.
Συνολικά η χώρα μας μετρά σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου τέσσερα μετάλλια. Δύο χρυσά (γυναικείο πόλο και Γιαννιώτης στα 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης), ένα ασημένιο (Γιαννώτης στα 5χλμ.) και ένα χάλκινο (Λυμπερτά 10 χλμ.). Αριθμός που συνιστά τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα!
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 2-0, 4-4, 1-2.
Η σύνθεση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ελλάδας και τα γκολ του χρυσού τελικού: Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μελιδώνη 1, Λιόση 1, Μανωλιουδάκη 1, Κούβδου, Τσουκαλά, Ψούνη, Αβραμίδου, Γερόλυμου, Αντωνάκου, Λαρά.
Η τελική κατάταξη: 1. Ελλάδα, 2. Κίνα, 3. Ρωσία, 4. Ιταλία, 5. Αυστραλία, 6. ΗΠΑ, 7. Ολλανδία, 8. Καναδάς, 9. Ουγγαρία, 10. Κούβα, 11. Ισπανία, 12. Νέα Ζηλανδία, 13. Καζαχστάν, 14. Βραζιλία, 15. Νότια Αφρική, 16. Ουζμπεκιστάν. (NEA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: