Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η κρίσιμη εβδομάδα


Δευτέρα 23 Μαίου 2011

Σήμερα ξεκινάει μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα, καθώς αναμένουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα νέα μέτρα και τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, για την επίτευξη μιας βάσης συνεννόησης. Το...... «μεσοπρόθεσμο» και τα «νέα μέτρα» «πήγαν κι ήρθαν» και αμφισβητήθηκαν από την τρόικα πολλές φορές. Τα «νούμερα» δεν βγαίνουν εύκολα. Οι «τροϊκανοί» δεν πείθονται με «φιλόδοξους στόχους» αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας. Θέλουν «μαχαίρι» στο κράτος άμεσα, έστω κι αν «τρέξει αίμα». Προτάσσουν τα μέτρα για το 2011, τον στόχο για έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ και τις γρήγορες αποκρατικοποιήσεις. Το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν όλα αυτά είναι ρεαλιστικώς υλοποιήσιμα. Πολλοί, που μάλιστα είναι υπέρ της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών, διερωτώνται κατά πόσο το «φάρμακο αυτό» στη συγκεκριμένη «δοσολογία» θα λειτουργήσει θεραπευτικά ή όχι. Λογικά και οι «τροϊκανοί» βλέπουν τις δυσκολίες, παρόλα αυτά θεωρούν το σχέδιο αυτό προϋπόθεση για να «προετοιμαστούν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να «ωριμάσουν» οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, για μια πιο ριζική λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια «διαπραγματεύσεων» ή «εξωραϊσμών». Η πίεση είναι για «εδώ και τώρα» δείγματα «νέας γραφής». Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτούνται -λόγω του βαθμού δυσκολίας- κάποιες ευρύτερες πολιτικές προϋποθέσεις. Μεγαλύτερη κυβερνητική «ομοιογένεια». Καλύτερη λειτουργία, με καθαρούς στόχους και «ελεγχόμενες» κοινοβουλευτικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μείζον θέμα αναδεικνύεται η ευρύτερη «πολιτική συνεννόηση». Κρίσιμος «κρίκος» είναι ο κ. Σαμαράς, που δέχεται αρκετές «πιέσεις» εσωκομματικά, από την κυβέρνηση και από παράγοντες της Ε.Ε.
Η κρισιμότητα της εβδομάδας αυτής βρίσκεται στο ότι «θ' ανοίξουν τα χαρτιά» ως προς τα «αιματηρά μέτρα» που μας ζητούνται και θ' ανοίξει και «το πολιτικό παιχνίδι» γύρω από το θέμα της συνεννόησης. Πάνε και τα δύο μαζί «ως πακέτο». Χωρίς «αιματηρά μέτρα», βάζει veto η τρόικα. Χωρίς «συνεννόηση», δύσκολα προχωράνε τα ούτως ή άλλως επώδυνα μέτρα. Δεν πρόκειται η «διελκυστίνδα» αυτή να κλείσει μέσα στην εβδομάδα. Θα πάει μέχρι την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή τον Ιούνιο. Αλλά από την εξέλιξή της θα κριθούν πολλά. Από την «5η δόση» και πότε θα δοθεί, μέχρι τις πρόωρες εκλογές. Το «παιχνίδι» έχει χοντρύνει πολύ. Πολλά «κρέμονται από μια κλωστή» και γι' αυτό είμαστε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι σε «απρόβλεπτα γεγονότα». Οι χειρισμοί του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο...
Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου
panpan@pegasus.gr

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: