Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - Ο ΕΛΓΑ για τα προβλήματα σε κερασιές και βερικοκιές στον Κολινδρό ΚΑΙ Ρύθμιση προβλημάτων λειτουργίας παλιών κάμπινγκ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLKDPdBZHu2PEQefCpkN6chOw5IO2xzjVOmUyEgNiVUAj6XLQ7TDc82SwrwflCpEu98fSZzelqyKbJ9mWCRoJj3hbcEgF65Od4XF0jUU2W-yIFHYf_0hlJABb1_B9xyfoyUzdsvoCFDp8/s400/%CE%98%CE%B1%CE%BD+%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85_.jpg 

Παρασκευή 27 Μαίου 2011
Ο ΕΛΓΑ για τα προβλήματα σε κερασιές και βερικοκιές στον Κολινδρό
Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (24-5-2011) σε αναφορά του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου (3-5-2011) μετά το...
αίτημα της Δήμου Πύδνας – Κολινδρού (27-4-2011) για την αποζημίωση της παραγωγής οπωροφόρων δέντρων, κυρίως κερασιάς και βερικοκιάς η οποία είναι μειωμένη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αντιμετώπισε προβλήματα μειωμένης ανθοφορία,  καρπόδεσης και καρπόπτωσης.
 Ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας στον κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει πως στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης είναι γνωστό το πρόβλημα της μειωμένης ανθοφορίας λόγω κακής γονιμοποίησης και η μερική καρπόπτωση λόγω της φυσιολογίας των δέντρων (κερασιές και βερικοκιές) στην περιοχή του πρώην Δήμου Κολινδρού.
Ήδη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και στις αρχές της άνοιξης διενεργήθηκαν έλεγχοι και διατυπώθηκαν επισημάνσεις για το μέγεθος και την εξέλιξη του προβλήματος.
Οι ζημιές που διαπιστώθηκαν δεν είναι καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.
Σε κάθε περίπτωση ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον παρατηρηθούν σοβαρές ζημιές στο Φυτικό Κεφάλαιο των εν λόγω καλλιεργειών από θεομηνία κλπ και πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας ο ΕΛΓΑ θα εισηγθεί την ένταξη αυτών των ζημιών σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ρύθμιση προβλημάτων λειτουργίας παλιών κάμπινγκ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας των παλιών και μικρών κυρίως κάμπινγκ κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ κ. κ. Ιωάννης Δριβελέγκας (Ν. Χαλκιδικής) και Θανάσης Παπαγεωργίου (Ν. Πιερίας).

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές των δύο κατ’ εξοχήν τουριστικών περιοχών της Κ. Μακεδονίας – Χαλκιδικής και Πιερίας- και με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων κάμπινγκ επισημαίνουν:
Με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, από την οποία όλοι προσδοκούμε αύξηση τουριστών και εσόδων προς όφελος της εθνικής οικονομίας, προκύπτουν προβλήματα λειτουργίας για επιχειρήσεις του κλάδου τα οποία θα πρέπει να λυθούν για να έχουμε τα προσδοκώμενα οφέλη και αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα πολλές επιχειρήσεις κάμπινγκ προϋφιστάμενες του 1993, λόγω μεταγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων και διοικητικών εμποδίων δεν μπορούν σήμερα συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα.
Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ, σε υπόμνημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι μονάδες αυτές όταν κατασκευάστηκαν δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, λειτουργούν νόμιμα, ενώ διέθεταν σε ισχύ το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και συνεπώς δεν μπορούσαν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Ν. 3799/09
Οι μονάδες αυτές σήμερα διαθέτουν όλες Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αφορούν το αποχετευτικό σύστημα και τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, οπότε από άποψη ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος τηρούν όλες τις προϋποθέσεις, αδυνατούν όμως, είτε λόγω πολεοδομικών κανονισμών είτε άλλων διοικητικών ρυθμίσεων να αποκτήσουν την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Επειδή στην Πιερία και τη Χαλκιδική υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις κάμπινγκ και σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω των παραπάνω προβλημάτων οι δύο Βουλευτές ρωτούν τον κ. Γερουλάνο ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιες αποφάσεις ενόψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα λύσης του προβλήματος νόμιμης λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων κάμπινγκ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: