Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

∆εκάδες χιλιάδες Αθηναίοι πληµµύρισαν την Πλατεία Συντάγµατος και έστειλαν ειρηνικό µήνυµα αγανάκτησης Η µεγάλη γιορτή της διαµαρτυρίας

Δευτέρα 30 Μαίου 2011

Κάποιοι από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγµα θέλησαν να απαντήσουν στον Θ. Πάγκαλο που χαρακτήρισε µόδα τους «Αγανακτισµένους»
Λαοθάλασσα πολιτών έστειλε χθες το απόγευµαµηνύµατα αγανάκτησης από την ασφυκτικά γεµάτη Πλατεία Συντάγµατος και τους γύρω δρόµους σε µια ειρηνική συγκέντρωση διαµαρτυρίας που ξεπέρασε κάθε προηγούµενο. Από τις έξι το απόγευµα έως ...
αργά το βράδυ η ροήτων ανθρώπων που έφταναν στο σηµείο της διαδήλωσης, η οποία όµως είχε ατµόσφαιρα γιορτής, ήταν αδιάκοπη.

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ. Γονείς µε παιδιά στην αγκαλιά, µαθητές,φοιτητές, ποδηλάτες, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, καλλιτέχνες ενώθηκαν προκειµένου να εκφράσουν – όπως έλεγαν – την αγανάκτησή τους για την οικονοµική κρίση και τα µέτρα λιτότητας. ∆ύο ήταν τα κυρίαρχα συνθήµατα: «Πάρτε το Μνηµόνιο και φύγετε από εδώ» και «Κλέφτες».

Ο όγκος της διαδήλωσης ήταν τέτοιος που ξεπερνούσε προεκλογικές συγκεντρώσεις οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν στο Σύνταγµατα προηγούµενα χρόνια. Εκτιµάται ότι ο αριθµός των συγκεντρωµένων ξεπέρασε τις 70.000. ∆εν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν τον παραλληλισµό λέγοντας ότι, εάν ήταν µια κοµµατική συγκέντρωση, θα έλεγαν «ο λαός της Αθήνας µίλησε. Και σήµερα το ίδιο µπορούν να πουν, µόνο που δεν ανήκουµε σε κανένα κόµµα». Βα

Εκτιµάται ότι οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες στην Αθήνα ξεπέρασαν τις εβδοµήντα χιλιάδες
σικά... αξεσουάρ των πολιτών ήταν οι σφυρίχτρες, τα κατσαρολικά – τα οποία τα χτυπούσαν ρυθµικά –, σηµαίες αλλά και αυτοσχέδια πανό.

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά, µετά την περασµένη Τετάρτη, ηµέρα που ξεκίνησαν οιδιαδηλώσεις των «Αγανακτισµένων», η Πλατεία Συντάγµατος γέµισε ασφυκτικά όχι µόνο µπροστά από τη Βουλή, στη Λεωφόρο Αµαλίας, αλλά σχεδόν παντού: κόσµος υπήρχε από τις αρχές της Πανεπιστηµίου έως το Ζάππειο και από τη Φιλελλήνων έως τις αρχές της Σταδίου. Αρκετοί µάλιστα είχαν σκαρφαλώσει σε δέντρα, κάγκελα, ακόµη στο µικρό στέγαστρο στον σταθµό του τραµ.

Η αριθµητική υπεροχήτης χθεσινής συγκέντρωσης των χιλιάδων «Αγανακτισµένων» άρχισε ναφαίνεται ξεκάθαρα από τηµεγάλη κίνηση στους σταθµούς του Μετρό. Οι συρµοί περνούσαν ασφυκτικά γεµάτοι, οι πίνακες µε τα δροµολόγια άρχισαν να αυξάνουν τα λεπτά καθυστέρησης. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι οδηγοί των συρµών έλεγαν ότι τόσο κόσµο µέσα στα βαγόνια δεν είχαν δει ούτε σε µεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αλλο ένα στοιχείο που έκανεαυτή τη συγκέντρωση διαφορετική ήταν η άρτια οργάνωση. Είχαν δηµιουργηθεί οµάδες καθαριότητας αλλά και ένα ιατρείο σε ετοιµότητα για τις πρώτες βοήθειες. Πολλοί διαδηλωτές είχαν µαζί τους απόµια σακούλα απορριµµάτων διότι οι κάδοι δεν επαρκούν.

Μολονότι και αυτή η συγκέντρωση δεν είχε κοµµατική καισυνδικαλιστική ταυτότητα, δενέλειψαν και εκείνοι που επιχείρησανανεπιτυχώς να µοιράσουν κοµµατικά φυλλάδια και εφηµερίδες, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση από τους διαδηλωτές.


Κάτω από τον Λευκό Πύργο

Η ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ έκανε τους θεσσαλονικείς «αγανακτισµένους» να αργήσουν λίγο χθες το απόγευµα στο ραντεβού τους µπροστά στον Λευκό Πύργο.

οµως µετά τις οκτώ, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν για πέµπτη ηµέρα. Μαζί τους διαδήλωσαν και εργαζόµενοι στην Εταιρεία υδρευσης - αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που διαµαρτύρονται για την επικείµενη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.


Με στυλ και φαντασία


«Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ βία είναι η φτώχεια», φώναξαν οι διαδηλωτές της Πλατείας Συντάγµατος. Εκτός από συνθήµατα, όµως, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες έδιναν το στίγµα της διαµαρτυρίας µε θεατρικά και µουσικά δρώµενα. Στη φωτογραφία, το καρότσι της νοικοκυράς γεµίζει µε... πείνα, µε τα µέτρα του Μνηµονίου και τις απαιτήσεις του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, µάλιστα, είχαν αρχίσει από νωρίς χθες το πρωί και εξελίσσονταν παράλληλα µε τη συγκέντρωση έως αργά το βράδυ.


Κατσαρόλες αντί για σηµαίες

ΣΗΜΑΙΕΣ – µε εξαίρεση κάποιες ελληνικές – οι συγκεντρώσεις των «αγανακτισµένων» δεν έχουν. Κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα µαγειρικά σκεύη, τα οποία χτυπούσαν δυνατά και µε ρυθµό, κρατούσαν όµως χιλιάδες διαδηλωτές. αλλωστε, ένα από τα συνθήµατα που ακούστηκαν χθες ήταν:

«Kάνουµε θόρυβο γιατί πεινάµε, κρατάµε τον ρυθµό γιατί ελπίζουµε». (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: