Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Κρίσιμες μέρες στο παζάρι για δόση - μέτρα - νέο δάνειο - ΜΕΧΡΙ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΝΤ - Ε.Ε.*ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Ο Πολ Τόμσεν στο υπουργείο Οικονομικών 
Στην τελική ευθεία μπήκαν οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εν μέσω των οποίων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται πεπεισμένος για την....
«επιτυχία» αυτών και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Ο Πολ Τόμσεν στο υπουργείο Οικονομικών Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών προκλήθηκε από το δημοσίευμα του «Spiegel», το οποίο επανήλθε (σ.σ. το προηγούμενο δημοσίευμα περί μυστικής σύσκεψης στο Λουξεμβούργο επιβεβαιώθηκε εν μέρει) μιλώντας για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων. «Στην έκθεση της τρόικας, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, αποσαφηνίζεται ότι η Ελλάδα έχασε τους δημοσιονομικούς στόχους προσαρμογής», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, τονίζοντας πως το έλλειμμα είναι υψηλότερο του αναμενόμενου, γιατί η ελληνική κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα απ' όσα έχει συμφωνήσει και οι φόροι κινούνται χαμηλότερα έναντι των στόχων του Μνημονίου.
Οι διαψεύσεις ήταν άμεσες. Ο επίτροπος Ολι Ρεν, όπως μετέδωσε το Reuters, δήλωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας, αν και δεν απέφυγε να εκφράσει τους φόβους του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, με e-mail, σύμφωνα με το Reuters, μίλησε για «αναληθή» δημοσιεύματα.
Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων διαψεύδοντας την ύπαρξη έκθεσης, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και μίλησε για «ανεύθυνα» δημοσιεύματα. Από τις δηλώσεις του υπουργού αξίζει να σταθούμε σε τρία νέα στοιχεία:
1Τις αυξημένες πιθανότητες για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ μέχρι τέλη Ιουνίου. «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, ότι θα έχουμε και την εκταμίευση και της επόμενης δόσης».
2Τη βελτίωση του κλίματος κατά τις διαπραγματεύσεις. «Εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες». Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της δημόσιας περιουσίας, η τρόικα εστιάζει στα διαρθρωτικά μέτρα και κυρίως στη συρρίκνωση του Δημοσίου, αφήνοντας περιθώρια για ηπιότερη φορολογική πολιτική.
3Τη λήψη δεύτερου δανείου, που μπορεί να ξεπεράσει τα 50-60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013. «Και τώρα (οι εταίροι μας), θα ξαναπάνε για την Ελλάδα, αυτή είναι η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων».
Η τρόικα, η οποία -όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου- είχε έλθει με αρκετά άγριες διαθέσεις ζητώντας ακόμα και «στόχο απολύσεων», συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα 28,4 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Εντός της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ θα είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου. Το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στο σύνολό του στο Eurogroup της 6ης Ιουνίου και οι αρχικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στις 24-26 Ιουνίου. *http://www.enet.gr

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: