Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 Γιούνκερ: Χωρίς αποκρατικοποιήσεις δεν παίρνετε την επόμενη δόση

Κυριακή 15 Μαίου 2011
Η Ελλάδα «θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου (των 110 δισ. ευρώ) υποστηρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα προς την Ελλάδα είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παράλληλα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Η Ελλάδα «θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του ....δανείου (των 110 δισ. ευρώ) υποστηρίζει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, προσθέτοντας παράλληλα ότι «για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012».

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ δίνει πίστωση χρόνου στην Ελλάδα και την επαινεί για τις προσπάθειές της. «Το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή -παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι αφορούσε την προετοιμασία εν όψει των Συνόδων G-7 και G-20. «Δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας», εξηγεί ο κ. Γιούνκερ.

Όσο για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, λέει πως «όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έπρεπε να το διαψεύσω. Όχι επειδή κάτι τέτοιο με ευχαριστεί, αλλά επειδή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν είχε κλείσει ακόμη. Όταν λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση».

Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αντικρούει με έμφαση τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου -επ' αόριστον, δηλαδή- θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση», λέει ο κ. Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα στιγματίζει και ορισμένες συμπεριφορές στην Ευρωζώνη. «Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους», καταλήγει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.(ΝΕΑ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: