Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση ΠΑΣΟΚ για τους αγώνες των γυναικών - Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υπεύθυνης του τομέα γυναικών της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Ράνιας Πάτρα.

Τετάρτη 09 Μαρτίου 2011
Παρούσα ήταν και ομάδα της σοσιαλιστικής διεθνούς με επικεφαλής την πρόεδρο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος Zita Gyrmai
Εκδήλωση για τα «100 χρόνια αγώνες γυναικών» οργάνωσε ο τομέας γυναικών του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα με... τη συμμετοχή και ομάδας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με επικεφαλής την πρόεδρο γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Zita Gyrmai.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν γυναίκες από όλη την Ελλάδα ενώ την Πιερία εκπροσώπησε η υπεύθυνη του τομέα γυναικών της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Ράνια Πάτρα.
Χαιρετισμό απέστειλε με μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εναρκτήριες ομιλίες είχαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και η υφυπουργός εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη. Στην Ημερίδα συμμετείχε και η βουλευτής του νομού Μαρία Μίχου.
Η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών Ζέφη Δημαδάμα μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «100 χρόνια Αγώνες Γυναικών», υπογράμμισε ακριβώς αυτή τη δυναμική. Και πρόσθεσε ότι στο διάστημα αυτό το γυναικείο κίνημα έχει αγωνιστεί, έχει διεκδικήσει και έχει επάξια κατοχυρώσει σημαντικά δικαιώματα, σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, στην οποία η γυναίκα αγωνίζεται καθημερινά μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο της ως σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η χώρα μας αλλά και η διεθνής κοινότητα διανύουν μία κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική συγκυρία. Οι σοβαρές επιπτώσεις αυτής της συγκυρίας είναι αναντίρρητα αισθητές σε όλους τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες, ο «αδύναμος κρίκος» της κοινωνίας, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των ρόλων τους, παραμένουν σοβαρά εκτεθειμένες στις ραγδαίες αλλαγές.
Όλα αυτά καταδεικνύουν επανειλημμένα οι αναρίθμητες μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η μέση Ελληνίδα αναζητά εναγωνίως μία θέση εργασίας με ανθρώπινους όρους, πλήττεται από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ενώ, για όμοια εργασία, αμείβεται λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της.
Σημείωσε ότι ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί έναν «οργανισμό» που, από την ίδρυσή του, δεν αρκείται στην παρακολούθηση των εξελίξεων αλλά αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσής τους μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν όχι μόνο στη γυναίκα αλλά και στην κοινωνία συνολικά.
Προωθεί και ενισχύει τη δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων και γυναικών, ομάδες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα και οι οποίες δεδομένα διαθέτουν μια διαφορετική προσέγγιση για τα σύγχρονα θέματα και προβλήματα, για το ρόλο της πολιτικής και των κομμάτων στην καθημερινή ζωή.
Στόχος μας, είπε, είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, η ανάδειξη καινοτόμων και αποτελεσματικών πολιτικών θέσεων και προτάσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με συναφείς τομείς, με τις Οργανώσεις και την Κ.Ο. του Κινήματος, καθώς και η άμεση συνεργασία και ο γόνιμος διάλογος με τις γυναίκες σε όλη τη χώρα, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα της καθεμίας ξεχωριστά.
Ανέφερε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες, στον Τομέα Γυναικών, «έχουμε προχωρήσει σε ένα αξιόλογο έργο, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως η έκδοση φυλλαδίου, με θέμα «Γυναίκες και πράσινη επιχειρηματικότητα», όσο και σε επίπεδο συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών σε εκδηλώσεις, οργανώσεις και φορείς, σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Τομέας, που αποτελείται από γυναίκες από όλους τους χώρους της κοινωνίας, πολιτικούς, οικονομικούς, ακαδημαϊκούς και εργασιακούς, παρακολουθεί, ενημερώνεται, συμμετέχει και παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην προώθηση της ισότητας των φύλων.
Διοργανώνει διεθνείς συναντήσεις και διευρύνει την δικτύωσή του με αντίστοιχες οργανώσεις συγγενών κομμάτων του διεθνούς χώρου, για ανταλλαγή πληροφόρησης και κοινή δράση».
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι υπάρχει συμμετοχή του Τομέα στις συνεδριάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, καθώς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει των ραγδαίων οικονομικοκοινωνικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων αυτών, υπογράμμισε, «είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε με πληρότητα και σαφήνεια το είδος και την έκταση των προβλημάτων της γυναίκας σήμερα, να συζητήσουμε τις δυνατότητες και τους τρόπους επίλυσης αυτών και να προτείνουμε πολιτικές και μέτρα για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με απώτερο στόχο τη σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού προστατευτικού πλαισίου ως προς τα δικαιώματα των γυναικών και την χάραξη μίας ενιαίας πολιτικής, ως προς τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των στόχων μας».
Προς το τέλος της ομιλίας της υποστήριξε ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Σταδιακά, είπε, «απεγκλωβίζεται» από αντιλήψεις και πρακτικές παρωχημένες και βαίνει με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου.
«Η προσαρμογή, βεβαίως, είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη. Οι ιδιαιτέρως δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, ωστόσο, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς την επίτευξη των στόχων μας. Καθήκον και υποχρέωση του Τομέα μας, δεδομένων των συνθηκών, είναι να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλάι των γυναικών, να εντείνει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της προστασίας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, να αναπτύσσει δράσεις και να προτείνει πολιτικές, που θα εγγυώνται την εξάλειψη των ανισοτήτων και την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα».
Και κλείνοντας την τοποθέτησή της δήλωσε ότι είναι σημαντικό τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι γυναίκες να πρωτοστατήσουν, να έχουν τη δική τους συμμετοχή και συμβολή. «Και δεν αναφέρομαι σε συμβολική συμμετοχή, αλλά σε ουσιαστική, πρωταγωνιστική παρέμβαση, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, εκεί όπου δρομολογούνται οι εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: