Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Λογοτεχνικές πύλες στη Θεσσαλονίκη Με αφιερώματα στη Μέση Ανατολή και στο βιβλίο στην εκπαίδευση θα ανοίξει η εφετινή 8η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της πόλης

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/F32F01B10D7A88816579431606004FD5.jpg 

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της γερμανικής διανόησης σχετικά με τον βομβαρδισμό της Λιβύης και την επανάσταση στις αραβικές χώρες επισήμανε πριν από λίγες μέρες από τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Λειψίας ο συνάδελφος Νίκος Χειλάς. Αντιθέτως, στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ο... σχεδιασμός, από καιρό, ενός αφιερώματος στο βιβλίο της Μέσης Ανατολής ήταν προφητικά επίκαιρος.
Με αφιέρωμα λοιπόν στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ και ειδική θεματική για τη θέση του βιβλίου στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα θα ανοίξει τις πύλες της η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις 5 Μαΐου.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 8 Μαΐου, είναι προσκεκλημένοι 12 διακεκριμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από 9 χώρες: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Ειδικό αφιέρωμα θα υπάρχει στον αιγύπτιο νομπελίστα λογοτέχνη Ναγκίμπ Μαφχούζ (Βραβείο Νομπέλ 1998), στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Γκαμάλ Γιτάνι, προσωπικός φίλος του Μαχφούζ, ο μαθητής του Σούμπχι Χαντίντι από τη Συρία και η Xόντα Μπαρακάτ από τον Λίβανο. Θα συντονίσει η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια του Μαχφούζ στα ελληνικά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 170 εκδηλώσεις για κάθε ηλικία, εστιάζοντας στη σχέση του αραβικού κόσμου με τη Δύση. «Οι συγγραφείς της Ειρήνης», «Η Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο», «Οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής και η ελευθερία» είναι ορισμένα από τα στρογγυλά τραπέζια που έχουν προγραμματιστεί, με σκοπό να γνωρίσει ο έλληνας αναγνώστης τη λογοτεχνία και τις ιδέες των χωρών αυτών που οδήγησαν στις σημερινές διεκδικήσεις και στον αναπροσανατολισμό τους, του οποίου είμαστε όλοι μάρτυρες.
ΒΗΜΑ-Κουζέλη Λαμπρινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: