Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Με εκτιμήσεις ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013 η αξιολόγηση της S&P Και νέα υποβάθμιση


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 Οικονομία
Η Standard & Poor's υποβάθμισε στην αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε... BB- από BB+, και διατηρώντας αρνητικές προοπτικές, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.
Θεωρεί μάλιστα, ερμηνεύοντας τις αποφάσεις τις πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ότι η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί πιθανή προϋπόθεση για υπαγωγή στον μόνιμο μηχανισμό (ESM). Ο ξένος οίκος προειδοποιεί δε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μια ή δυο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας.
Όπως τονίζει ο Οίκος S&P "δεδομένων των συνεχιζόμενων σημαντικών δανειακών αναγκών της Ελλάδας, εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να ενταχθεί στο EFSF (προσωρινός μηχανισμός διάσωσης) και αργότερα στο ESM (μόνιμος μηχανισμός διάσωσης)".
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, προσθέτει ο Οίκος, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της S&P ότι η πρόσβαση στον ESM προϋποθέτει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιώτες πιστωτές.
<="" επισημαίνει="" χρέους?,="" αναδιάρθρωσης="" πιθανότητα="" αυξάνοντας="" δντ,="" εε="" πρόγραμμα="" τρέχον="" εκπνέει="" όταν="" 2013,="" μέσα="" τα="" μέχρι="" αγορές="" στις="" επάνοδο="" σχέδια="" ελληνικά="" υπονομεύουν="" ελλάδας,="" ανάγκες="" δανειακές="" υψηλές="" τις="" χρέος="" δημόσιο="" υψηλό="" συνδυασμό="" esm,="" στον="" εισαγωγή="" όροι="" προαναφερθέντες="" ότι=""><="" esm?="" χρηματοδότηση="" ζητήσει="" πιθανόν="" ελλάδα="" μας,="" γνώμη="" τη="">
Απειλή για νέα υποβάθμιση
Ο ξένος οίκος είπε ακόμη ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο του προβλεπόμενου έλλειμμα το 2011 και βραχυπρόθεσμα περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση το 2011.
Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει επαρκώς τον έλεγχο των δαπανών, ώστε να αποφύγει νέες αποκλίσεις το 2011.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η S&P, οι προοπτικές αύξησης των εσόδων από τη φοροδιαφυγή παραμένουν αβέβαιες, τόσο λόγω της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης όσο και λόγω της επίμονης ανεπάρκειας του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού της χώρας.
Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P δεν αντανακλά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
<="" ευρωπαίων="" των="" εκδήλωση="" τύπου="" συνέντευξης="" διάρκεια="" κατά="" s&p="" κίνηση="" σχολιάσει="" κληθείς="" παπανδρέου,="" συμπλήρωσε="" ελλάδα?="" κάνει="" όσων="" εξαιτίας="" υποβαθμίζουν="" μάς=""><="" πρόσθεσε="" αγορές?="" νωρίτερο="" βγει="" είναι="" ελλάδας="" προγραμματισμός="" όλο="" προσπάθεια="" όλη=""> Σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: "Από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό. Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη".
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της συνεδρίασης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι πρόσφατα αξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε τοξικές και υπεύθυνες για τη κρίση.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής και πρόσθεσε ότι τίθεται ζήτημα για το ποιος κυβερνά τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: