Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τουλάχιστον 1700 νεκροί και 1200 τραυματίες Αγνοείται ολόκληρη πόλη στην Ιαπωνία Περίπου 10000 κάτοικοι αγνοούνται στη ΒΑ Ιαπωνία

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειανατολική Ιαπωνία.  Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν...
κανένα νέο από τους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών άγγιξε τους 1700 ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 1200 .Σοκαριστική, ωστόσο, ήταν η χθεσινή ανακάλυψη από τον ιαπωνικό στρατό 300 με 400 πτωμάτων στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά, το οποίο επλήγη από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό των 8,9 βαθμών.
Μετακίνηση του άξονα της γης κατά 25 εκατοστά προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.

Ο μεγέθους 8,9 βαθμών σεισμός προκάλεσε επίσης ένα τεράστιο τσουνάμι που παρέσυρε κτίρια,σπίτια και αυτοκίνητα κατά μήκος των βορειανατολικών ιαπωνικών ακτών ενώ έσπειρε πανικό σε όλα τα κράτη που βρίσκονται στη λεκάνη του Ειρηνικού.

Δειτε το διαδραστικό γράφημα για το σεισμό

Οι επιζώντες από το σεισμό προσπαθούν, τώρα, να συνέλθουν και να βολευτούν όπως-όπως στους καταυλισμούς.

«Έμοιαζε με σκηνή από τρομακτική ταινία. Μόνο που σε αυτό το θρίλερ έπαιζα κι εγώ» δήλωσε στο ρόιτερς η 34χρονη οδοντίατρος από την Σεντάι, Κούμι Ονοντέρα.
«Ο δρόμος ανέβαινε και κατέβαινε σαν να ήταν κύμα. Πράγματα τυλίγονταν στις φλόγες ενώ χιόνιζε».

Στην πόλη Ιβανούμα, κοντά στην Σεντάι οι κάτοικοι έγραψαν ΣΟΣ πάνω στις στέγες τους.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν κομμένες στις περισσότερες πληγείσες περοχές τυης Ιαπωνίας ενώ δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό.

Η απρόσμενη φυσική καταστροφή συνοδεύτηκε από δεκάδες μετασεισμούς μεγάλου μεγέθους που επέτειναν την απόγνωση, κυρίως, αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους για να γλυτώσουν.

Το αεροδρόμιο στην πόλη Σεντάι καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ακολούθησε το τσουνάμι και εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης κινδύνευσαν να θαφτούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμια κτιρίων.
Η ιαπωνική τηλεόραση έδειξε ένα πανό πάνω σε νοσοκομείο της πόλης που έγραφε «Τροφή-Βοήθεια».
Πολλά κράτη προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την τρίτη οικονομική δύναμη του κόσμου, η οποία το τελευταίο διάστημα έδειχνε να ανακάμπτει από την ύφεση.
Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό, που σημειώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια και τον ισχυρότερο στην Ιαπωνία. Σε αυτή την χώρα το 1923 σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ είχε σκοτώσει 140 χιλιάδες ανθρώπους στο Τόκιο.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: