Σε συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στα 7,5 χρόνια με παράλληλη μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα σε ...σχέση με τα σημερινά επίπεδα κατέληξαν τα ξημερώματα οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, το κέρδος από τη μείωση του επιτοκίου ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.Οι όροι για τη θετική αυτή εξέλιξη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, σύμφωνα πάντως με τον πρωθυπουργό, στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η Ιρλανδία δεν δέχθηκε καμία διευκόλυνση, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που προωθείται στις χώρες τις Ευρωζώνης.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας και ξεκαθάρισε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ επανέλαβε τη συμφωνία για το «Σύμφωνο του ευρώ» και την κατ’αρχήν συμφωνία για το οικονομικό πακέτο. Οι τελικές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρόμπαϊ οι βασικοί στόχοι του Συμφώνου του Ευρώ είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, η ανταγωνιστική οικονομία και τα στιβαρά οικονομικά συστήματα.
Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, οι ηγέτες των κρατών θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ξεχωριστά δεδομένα και την παράδοση της κάθε χώρας. Παράλληλα το Σύμφωνο του Ευρώ θα συμπεριληφθεί στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει βασικό ρόλο, ενώ και οι χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ είναι καλοδεχούμενες σε αυτό.
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν οι πρώτες δεσμεύσεις για τους ερχόμενους 12 μήνες.
Η συνέντευξη Παπανδρέου
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.
«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού.
«Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».
Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».
«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας
τι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.
Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.
Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».(ΝΕΑ)
1 σχόλιο:
Δείτε αυτό το σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=cp289XUCA-A&feature=player_embedded
Αφορά τα μεταπτυχιακά μαϊμού που ασχολήθηκε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, έγιναν δημοσιεύματα στο "ΕΘΝΟΣ" και σήμερα Κυριακή 13/3/11 στο MEGA .
Όλα ξεκίνησαν από Χαλκιδική με πρώτον διδάξαντα τον Δ/ντή εκπαίδευσης του Νομού Πιερίας Κρίτογλου Αστέριο (πρώην Χαλκιδικής). Αυτός έχει μεταπτυχιακό μαιμού στην Αγγλική γλώσσαα ενώ δεν γνωρίζει στοιχειωδώς τα Αγγλικά.
Είναι θέμα που αξίζει να ασχοληθείτε!
Δημοσίευση σχολίου