Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΚΤΕ Οικονομίας ΠαΣοΚ Εντονος προβληματισμός μετά την ενημέρωση του Γ. Παπακωνσταντίνου

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011
Πολλά μποφόρ φύσηξαν χθες στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠαΣοΚ για την Οικονομία.
«Η κοινωνία περιμένει αποτελέσματα», «δεν έχουμε... σχέδιο», «δεν πείθουμε», «έχουμε νομοθετήσει για αναγκαίες αλλαγές. Θα εφαρμοστούν;».
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον άρτι αφιχθέντα από το Βερολίνο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια συνεδρίαση μαμούθ που διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 30 βουλευτές ως τις 22.30.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, ξεκαθάρισε ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν. Παραδέχτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «δεν μπορούμε όμως να μην τη ζητήσουμε», συμπλήρωσε.
Η αγωνία των βουλευτών ήταν έκδηλη και εκφράστηκε με έντονο τρόπο. «Διακρίνω έναν εκνευρισμό», παρατήρησε ο υπουργός για να εισπράξει πικρά σχόλια. «Δεν είμαστε εκνευρισμένοι. Ανησυχούμε!» του απάντησαν πολλοί βουλευτές. «Εδώ βλέπουμε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να συντονιστούν και εμείς πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι;», είπαν άλλοι
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε προσπάθεια για να τους καθησυχάσει. Τους εξήγησε πως έχουν τα πράγματα και σύμφωνα με πολλούς βουλευτές τους είπε ότι το πρόγραμμα του μνημονίου βρίσκεται σε κομβικό σημείο αλλά βγαίνει. Ότι δεν μπορεί κανένας να προβλέψει πως θα εξελιχθούν κάποιοι κρίσιμοι τομείς όπως πχ η ανάπτυξη. Και στην Ευρώπη πρόσθεσε υπάρχουν δυσκολίες. «Εμείς πάντως θέσαμε όλα τα θέματα στο τραπέζι», είπε.
Το ΚΤΕ μούδιασε όταν άκουσε αυτές τις κουβέντες. «Ο Παπακωνσταντίνου είναι απαισιόδοξος», «πρώτη φορά παραδέχεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», ψιθύριζαν οι βουλευτές μεταξύ τους.
«Γιώργο, είναι η πρώτη φορά που δεν σε βλέπω υπερβολικά σίγουρο και ανησυχώ», είπε στον υπουργό Οικονομικών η κυρία Βάσω Παπανδρέου.
Η πρώην υπουργός είχε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα του μνημονίου δεν βγαίνει και ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει άλλον δρόμο. Αυτό επανέλαβε και σε αυτή τη συνεδρίαση.
«Βλέπετε τώρα ότι το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος; Δεν υπάρχουν μονόδρομοι» παρατήρησε η κυρία Παπανδρέου, όταν άλλος βουλευτής ρώτησε τον κ. Παπακωνσταντίνου γιατί ο Ντομινίκ Στρος Κανκάρφωσε» τον φίλο του τον Παπανδρέου. «
Ο βουλευτής Αχαίας κ. Κ. Σπηλιόπουλος, σημείωσε ότι με το κλίμα προσδοκιών που δημιουργήθηκε για επιπλέον στήριξη της Ελλάδας μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αν πάρουμε κάτι ενδιάμεσο θα αντιδράσουν οι αγορές. «Θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει νέο κύμα πιέσεων;» έθεσε το ερώτημα.
Επίσης, επανέφερε μια παλιά πρόταση του για τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια, που θα έφερνε αμέσως στα κρατικά ταμεία περί τα 20 δις. ευρώ. «Τώρα το εξετάζουμε και αυτό» απάντησε ο υπουργός.
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποσπασματικά. Δεν ξέρουμε πια τι να λέμε στον κόσμο. Όλο υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και συνεχώς ανακοινώνουμε διάφορα. Επιπλέον δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Εγώ προσωπικά τρομάζω», παρενέβη ο βουλευτής Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλος.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε το αίτημα από πολλούς βουλευτές (Σούλα Μερεντίτη, Βάσω Παπανδρέου, Ν. Σαλαγιάννη, Κ. Γείτονα, κ.α) να ειπωθεί η αλήθεια για την οικονομία. «Εφτασε ο κόμπος στο χτένι. Να πούμε τα πάντα για να ηρεμήσει ο κόσμος και οι αγορές», ζήτησαν οι βουλευτές.
Πολλές αιχμές υπήρξαν από τους βουλευτές για το θέμα των 50 δις. ευρώ. «Κανένας δεν είπε να μην αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία. Να μας πείτε όμως τι σχέδιο υπάρχει και ποια περιουσία αφορά. Να μην αφήνετε την τρόικα να μας αιφνιδιάζει», παρατήρησαν.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να απάντησε ότι το οικονομικό επιτελείο είχε συζητήσει το θέμα με την τρόικα και ότι οι εκπρόσωποι της βιάστηκαν να το ανακοινώσουν με το σκεπτικό ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές.(BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: