Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Αξιολόγηση Κομισιόν Μόνιμα μέτρα τον Μάρτιο, επιμένει στα 50 δισ. ευρώ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήρτησε στην ιστοσελίδα της το κείμενο των συμπερασμάτων της Τρίτης Αξιολόγησης του.... Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Σε αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Κομισιόν στέκεται ωστόσο στην υστέρηση των εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδίδει ως ένα βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010,
στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους.

Η απόκλιση υπολογίζεται στα 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ και θα πρέπει να καλυθφεί το 2011. Για να ισοσταθμιστεί αυτή υστέρηση η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο.

Συνολικά ζητούνται μέτρα 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14, από τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα που αντιπροσωπέυουν μόλις το 2% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν αναφέρεται και στην δυνατότητα εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους, δηλαδή στη λύση της συνολικής επιμήκυνσης. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί, η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη» και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλάγες.

Πηγές της Κομισιόν σε επικοινωνία που είχαν με το BHMAonline διευκρίνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούν το «κούρεμα» των ομολόγων.

Η Κομισιόν αναφέφεται, τέλος, ρητά στον στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015.
http://www.tovima.gr/
Διαβάστε το πλήρες κείμενο σε pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: