Το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο από την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Η σκληρή αυτή γραμμή της κυβέρνησης προς το παρόν εκφράζεται μόνο λεκτικά και χθες για πρώτη φορά ο ένας υπουργός μετά τον άλλον καλούσαν ανοιχτά τις πρυτανικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την άρση του ασύλου στην περίπτωση των μεταναστών. Ελπίδα των περισσοτέρων ωστόσο ήταν ότι θα γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση στο αίτημα της μαζικής νομιμοποίησης και ότι η κατάληψη θα λήξει χωρίς αστυνομική παρέμβαση.
Η διόγκωση του προβλήματος προκάλεσε χθες και την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , ο οποίος εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο και τη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του διπλωματικού σώματος τόνισε: « Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι και να προστατευτεί το κράτος δικαίου και όλοι οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους ». Πλήρη κατάργηση του ασύλου ζήτησε εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς.
Η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού ήταν και η αυστηρότερη που διατυπώθηκε προς τις πρυτανικές αρχές, τις οποίες από νωρίς το πρωί είχε καλέσει τόσο η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής να αναλάβουν πρωτοβουλίες στα όρια που θέτει η νομοθεσία για το άσυλο. Παρά ταύτα, από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων δημιουργήθηκε προς στιγμήν σύγχυση ως προς τις ευθύνες, με τους μεν να κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για το άσυλο και τους δε να στρέφονται κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το ότι δεν εμποδίστηκαν οι μετανάστες κατά την είσοδό τους στον χώρο.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη επέρριπταν ευθύνες στην Αριστερά για υποκίνηση της κατάληψης. Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωποι της κίνησης «Φόρουμ των Μεταναστών», με επικεφαλής τη δικηγόρο κυρία Ιωάννα Κούρτοβικ, επισκέφτηκαν την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα και τον γενικό γραμματέα Μετανάστευσης κ. Α. Τάκη ζητώντας τη νομιμοποίηση των «καταληψιών». Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.
«Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία» είπε σχετικώς η κυρία Διαμαντοπούλου προσερχόμενη χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και συμπλήρωσε: «Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμειςεκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες».
Την ίδια στιγμή σχεδόν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης απέρριψε κάθε ενδεχόμενο νομιμοποιήσεων και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα.Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα, δεκαπέντεμήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης, δεν έχει διενεργηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζικήνομιμοποίηση, ούτε και πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον». Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι «η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλουείναι αποκλειστική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αρχών και αφορά τα υποκείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διδάσκοντες και διδασκόμενους» και κάλεσε τη διοίκηση της Νομικής Σχολής να αποφασίσει αν απαιτείται η συνδρομή των αστυνομικών αρχών κι αν ναι, να τη ζητήσει.
http://www.tovima.gr/
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου