Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Έργα των πρώην, ημέρες των επόμενων

Politeia 15-12-2010  

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
Ολίγον από παράδοση-παραλαβή κυβέρνησης από το ένα κόμμα σε άλλο θύμισε η ενημέρωση του απερχόμενου δημάρχου Δίου στους συμβούλους του νέου Δήμου. Ο κ. Παπαχρήστος «παρέδωσε» έργα, μελέτες και υποδομές και ο κ. Παπαθανασίου παρέλαβε δάνεια, χρέη και… προβλήματα, υποσχόμενος πάντως ότι θα προσπαθήσει να μην μπει σε καθεστώς επιτήρησης ο... πρώην δήμος Δίου.
vasiko_2Τους συμβούλους του νέου Δήμου Δίου-Ολύμπου, ενημέρωσε για την κατάσταση του Δήμου Δίου ο απερχόμενος δήμαρχος, Γρηγόρης Παπαχρήστος. Στην ενημέρωση παρέστη και ο νέος δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου, καθώς και οι επικεφαλής των δύο από τις τέσσερις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, Γιώργος Λάππας και Μαρία Κουρίτα.
Η ενημέρωση, η οποία διήρκεσε για περισσότερο από μια ώρα, ξεκίνησε με ευχές προς τα μέλη του συμβουλίου του νέου δήμου. Ο vasiko_1 
Ενημέρωση των νέων δημοτικών συμβούλων Δίου-Ολύμπου από τον δήμαρχο Δίου
Γρηγόρης Παπαχρήστος, παρέδωσε πλήρη φάκελο για το Δήμο Δίου, με έργα, μελέτες, αλλά και δράσεις του Δήμου, καθώς και όποια άλλη πληροφορία για τα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης στο υλικό συμπεριλαμβανόταν και ο ισολογισμός των δύο εταιρειών που διαθέτει ο Δήμος Δίου.
vasiko_3Αρχικά, ο απερχόμενος δήμαρχος ενημέρωσε του δημοτικούς συμβούλους για τα έργα ύδρευσης και άρδευσης, σημειώνοντας ότι στον τομέα αυτό έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και επενδύθηκαν πολλά χρήματα. Εκτενή αναφορά του, ήταν στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι παρότι την τελευταία 8ετία ο δήμος χτυπήθηκε πολλές φορές από πλημμύρες (και τέσσερις φορές κηρύχτηκε πλημμυροπαθής) η οικονομική βοήθεια που έλαβε από την πολιτεία ήταν μηδαμινή και δεν ξεπέρασε τις 300 χιλιάδες ευρώ. «Ενώ υπάρχει αντιπλημμυρική μελέτη, το μόνο που ακούσαμε γι’ αυτήν από την πολιτεία ήταν λόγια», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο δήμος δαπάνησε πολλές χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
vasiko_4Εκτενής ήταν η αναφορά του στα οικονομικά του Δήμου, όπου θέλησε να απαντήσει στους «ψιθύρους» των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. «Ό,τι γίνεται, είναι γνωστό και φανερό και όλες οι αποφάσεις ήταν με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου» είπε ο κ. Παπαχρήστος, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «ουδέποτε υπήρξε κρυφό ταμείο στο Δήμο».
Αναφερόμενος στα δάνεια, είπε ότι αυτά ανέρχονται σε 3,1 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι ένα μέρος είναι δάνεια που είχαν συνάψει οι κοινότητες και τα οποία πέρασαν στον Καποδιστριακό Δήμο Δίου.
Όσον αφορά τις οφειλές προς προμηθευτές και έργα, αυτές ανέρχονται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο δήμαρχος Δίου, σημείωσε ότι ο δήμος δαπάνησε πολλά χρήματα για αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες («μας πήγαν πολύ πίσω οικονομικά», είπε), ενώ και το κράτος την τελευταία χρονιά δεν έχει φανεί συνεπές ως προς το ποσό που έπρεπε να είχε αποδώσει στο Δήμο, το οποίο είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 1 εκατομμύριο ευρώ. «Αν σ’ αυτά προστεθούν και τα 500 χιλιάδες ευρώ που οφείλονται από τρίτους στο δήμο και είναι βεβαιωμένα, καταλαβαίνετε ότι το χρέος είναι πολύ μικρότερο»,τόνισε.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, έκανε αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρχε στο δημοτικό συμβούλιο με όλες τις παρατάξεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πληρότητα υποδομών, μελετών («που χρηματοδότησε ο Δήμος από το υστέρημά του») και δράσεων που αφήνει αυτή η διοίκηση στο νέο δήμο.

Γ. Παπαθανασίου: Θα προσπαθήσω να μην μπει σε καθεστώς επιτήρησης το Δίον

«Το ευχάριστο στο Δήμο Δίου, είναι ότι υπάρχουν δύο έργα που θα προχωρήσουν σίγουρα. Και αυτά είναι το Λύκειο Κονταριώτισσας και το αποχετευτικό σύστημα», είπε ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου, προσθέτοντας όμως και ένα «αλλά». Ο κ. Παπαθανασίου, δεν έδειξε ενθουσιασμένος από τα οικονομικά του Δήμου Δίου («στον Αν. Όλυμπο είναι χειρότερα» είπε), προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς «καθεστώς επιτήρησης» για τη δημοτική ενότητα Δίου. «Θα προσπαθήσω πάση θυσία να μην μπει σε καθεστώς επιτήρησης», είπε, προσθέτοντας πως «δυστυχώς κάποια διαμερίσματα (του νέου δήμου) θα μπουν σ’ αυτό το καθεστώς».
Ο κ. Παπαθανασίου, διευκρίνισε ότι έγινε συστηματική δουλειά στο δήμο Δίου («σε μια περιοχή που υπέφερε από υποδομές», όπως είπε), συμπληρώνοντας ότι το μόνο που τον «φοβίζει» είναι η τρόικα, «διότι αν μπει σ’ αυτό το καθεστώς το Δίον, εμείς δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε μέχρι να εξυγιανθεί οικονομικά και τα μόνα έργα που θα γίνουν είναι εκείνα που έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση». Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, υποστήριξε ότι το πρόβλημα στο Δήμο δεν είναι οι δαπάνες, αλλά τα έσοδα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους νέους συνδημότες του «Πέρα από τις υποχρεώσεις του Δήμου προς τον πολίτη, έχει και ο πολίτης υποχρεώσεις προς το Δήμο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι από το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαιτηθεί ομόνοια, σύμπνοια και συναίνεση για να ξεπεράσει ο νέος δήμος τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά του.
Τις αιχμές του κ. Παπαθανασίου, δεν άφησε αναπάντητες ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «επιτήρηση», υποστήριξε ότι «για το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια από το αρμόδιο υπουργείο, που θα οδηγούν έναν δήμο προς εξυγίανση».
Κλείνοντας την συνάντηση ο δήμαρχος Δίου, εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμος του (ως κομμάτι του νέου δήμου) μπορεί να συμμετέχει πρωταγωνιστικά, «γιατί η νέα δημοτική αρχή θα βρει ώριμες μελέτες και θα έχει να κάνει μόνο έργα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει για την εκπόνησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: