Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Με Προεδρικά Διατάγματα η Απελευθέρωση των Κλειστών Επαγγελμάτων




Εξελίξεις μετά τις εκλογέςΜε Προεδρικά Διατάγματα θα προωθηθεί η απελευθέρωση του συνόλου των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ θα προηγηθεί η ψήφιση νόμου που θα παρέχει τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις στους αρμόδιους... υπουργούς.“ΤΑΧΥΤΑΤΑ”Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διαδικασία της απελευθέρωσης να δρομολογηθεί ταχύτατα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις έως το τέλος του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να εξετασθεί σε σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στην Βουλή και μεταξύ άλλων θα προσδιορίζει τις καταληκτικές ημερομηνίες εντός των οποίων τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να εκδώσουν τα Προεδρικά Διατάγματα.
Όπως προκύπτει, τα Προεδρικά Διατάγματα θα είναι εναρμονισμένα με τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, ήτοι δεν θα δίνουν την δυνατότητα σε υπουργούς να εισάγουν εξαιρέσεις.

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ
Μηχανικοί και αρχιτέκτονες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές διατυπώνουν την αντίθεσή τους στις επερχόμενες αλλαγές. Υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση με τον τρόπο που περιγράφεται στο Μνημόνιο, όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μείωση τιμών, αλλά τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να ευεργετηθούν μεγάλες επιχειρήσεις και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν την άρση των εξής περιορισμών:
- Για τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές, την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής.
- Για τους φαρμακοποιούς, να αρθεί ο περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων ανάλογα με τον πληθυσμό και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
- Για τους δικηγόρους, να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να ασκούν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.
- Για τους συμβολαιογράφους, την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, τον περιορισμό στον αριθμό των συμβολαιογράφων, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: