Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Διανομή από αύριο, αλλά με «καπέλο»

Γύρω στα 70 λεπτά το λίτρο (με αποκλίσεις προς τα κάτω, αλλά και προς τα πάνω) θα πωλείται από αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης στην Πιερία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου των Πρατηριούχων του νομού Σταύρου ..Ανανιάδη.
petrelaio
Η διάθεση και διανομή πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από αύριο Παρασκευή κανονικά, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες ο υφυπουργός Οικονομικών και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία προβλέπει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε διάστημα δυο ημερών και κατάργηση της προκαταβολής του φόρου από τους πρατηριούχους από 1ης Ιανουαρίου. Το τελευταίο ήταν αίτημα του κλάδου, καθώς οι βενζινοπώλες αγοράζουν, ως γνωστό, το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυμένο με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».
Οι καταναλωτές πάντως, που δεν κλήθηκαν να κάνουν καμιά συμφωνία, θα πληρώσουν έτσι κι αλλιώς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το πετρέλαιο με «καπέλο», καθώς η τιμή του θα είναι ακριβότερη κατά 10 λεπτά, τουλάχιστον, σε σχέση με πέρυσι.
Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες μονοκατοικίας καλό θα είναι να υπολογίσουν το λιγότερο ένα 300άρι ευρώ έξτρα για τη θέρμανσή τους. Και να προσεύχονται να μην είναι βαρύς ο χειμώνας.
Κι αυτό με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού από 1ης Ιανουαρίου του 2011, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε (με τροποποίηση που θα επικυρωθεί με νομοθετική το επόμενο διάστημα) να απαλλάξει τους πρατηριούχους από το πάρε-δώσε (σε βάρος τους) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σχεδιάζοντας να τον μετακυλήσει στους καταναλωτές με την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, επιδοτώντας τους πλέον απόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική Μακεδονία, Μάρκος Μπόλαρης, δε φαίνεται να συντάσσεται με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό.
Σε προχθεσινή του δήλωση ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι η εξαιρετικά υψηλή τιμή του πετρελαίου («που αναμένεται να φτάσει τα 75 λεπτά το λίτρο», όπως εκτιμούσε») αποτελεί το κύριο πρόβλημα για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας.
«Πρόκειται για  παραβίαση κάθε έννοιας ισότητας σε βάρος των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας», τόνιζε, «είναι αδύνατο ν’ αντέξει ο πολίτης της Μακεδονίας και της Θράκης αυτήν τη βαριά φορολογία, αφού είναι γνωστό πως ο χειμώνας στο βορρά διαρκεί περισσότερο και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες», προσθέτοντας πως «εκτός από τα νοικοκυριά, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις, καθώς η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο το Βορρά».
Επιπλέον έκρινε ως μη αποδεκτή λύση την επιδότηση των νοικοκυριών, ζητώντας «δίκαιη τιμή εκκίνησης κι όχι ελεημοσύνη», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε .
Τις παραπάνω θέσεις, όπως μας πληροφορούσε σε ανακοίνωσή του, τις εξέφρασε και σε επιστολές του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Πάντως, εκτός από το πρόβλημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, όσοι σπεύσετε αύριο κιόλας, πρώτη μέρα διάθεσής του, να το προμηθευτείτε, μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα ακόμη πρόβλημα. «Είναι αδύνατο τα διυλιστήρια να εφοδιάσουν την ίδια μέρα όλα τα χιλιάδες πρατήρια της Βόρειας Ελλάδας», μας είπε ο κ. Ανανιάδης, εκτιμώντας ότι η διάθεση και διανομή θα ομαλοποιηθεί από Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: