Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Δίκη των έξι: Δικαίωση 88 χρόνια αργότερα

Πέμπτη 21 Οκτώβριος 2010
Δεκτή έκανε το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την αίτηση αναψηλάφησης της δίκης των έξι, που ασκήθηκε από τον Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονό του πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Κατόπιν αυτής της απόφασης ο Άρειος Πάγος έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος των έξι που κρίθηκαν υπεύθυνοι για την Μικρασιατική Καταστροφή, λόγω.. παραγραφής. 
Στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών παραπέμφθηκαν, το 1922, οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης. Το Στρατοδικείο επέβαλε θανατική ποινή στους Χατζηανέστη, Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη, Μπαλτατζή και Θεοτόκη και ισόβια κάθειρξη στους Γούδα και Στρατηγό κρίνοντάς τους υπεύθυνους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Οι αρεοπαγίτες είχαν αποφασίσει την αναψηλάφηση της δίκης των «6», εκτιμώντας πως άγνωστα γεγονότα και στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν ευθύνονταν δια «των παραλείψεων τους» για την Μικρασιατική καταστροφή. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε την παράσταση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που θεωρούσαν τους έξι υπευθύνους για τον ξεριζωμό του 1922.
http://www.lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: