Στον εισαγγελέα η υπόθεση των αγροτικών ενισχύσεων της περιόδου 2004-2007 «Τα πρόστιμα θα επιβαρύνουν τις τσέπες όλων»Πέμπτη 21 Οκτώβριος 2010
Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων της περιόδου 2004-2007 που χορήγησε η ΝΔ και που η Κομισιόν τις χαρακτηρίζει παράνομες, επιβάλλοντας.. μάλιστα στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 343,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν «
Τα Νέα», ο κ.Σκανδαλίδης αποκάλυψε µε τη σειρά του ένα νέο σκάνδαλο: αφορά την περίπτωση της καταβολής πριµ στους αγρότες, για την οποία αποδείχθηκε από έρευνα που έγινε ότι το 67% ενός συγκεκριµένου χρηµατικού ποσού πήγε σε δικαιούχους που κατά κύριο επάγγελµα δεν ήταν αγρότες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Σκανδαλίδης δήλωσε ότι παρόλα αυτά η κυβέρνηση θα προσφύγει σε όλα τα αρµόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειµένου να µειώσει τις επιπτώσεις από τη φαύλη διαχείριση εκ µέρους των κυβερνήσεων της ΝΔ των ενισχύσεων που δόθηκαν στον αγροτικό κόσµο.


Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να δίνεται στις αρχές Ιανουαρίου.


Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «η αποπληρωμή των προστίμων θα επιβαρύνει τις τσέπες όλων», ενώ ξεκαθάρισε ότι όσοι έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη.


Η κ.Αποστολάκη, έκανε λόγο για απόλυτη αναξιοπιστία υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου που επιβλήθηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, θα καταβάλλει η Ελλάδα.


Αντιδράσεις από τη ΝΔ


Στον αντίποδα, έντονα αντέδρασε τόσο η ΝΔ όσο και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκης που εγκαλείται από την έκθεση του υπουργείου ότι το πακέτο ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ δόθηκε χωρίς να υπάρχει έγκριση από την Κοµισιόν, γεγονός που, σύµφωνα µε όλα τα δεδοµένα, θα οδηγήσει στην επιβολή ενός νέου προστίµου.


Κατά τη ΝΔ, γίνεται εσκεµµένη σύγχυση του προστίµου των 343,7 εκατ. ευρώ µε το πακέτο Χατζηγάκη και το όλο θέµα αποδίδεται στο ότι «οι προεκλογικές περιοδείες των κυβερνητικών στελεχών δεν αποδίδουν τα αναµενόµενα». Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκης κάνει λόγο για «λωτοφάγους του ΠΑΣΟΚ» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί έναν συµψηφισµό µε τη διαχείριση της ΝΔ, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την αλήθεια». Ο κ. Χατζηγάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Σηµίτη παρέδωσε πρόστιµα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αναφορά που κοντράρεται µε την επίσηµη ανακοίνωση της ΝΔ που... ανεβάζει τα πρόστιµα αυτά σε 1,5 δισ. ευρώ. (ΝΕΑ)