Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Με στόχο να αποφευχθεί η κερδοσκοπία λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται - Πλαφόν στα καύσιμα

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010 
Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων προκειμένου να αποφευχθεί η κερδοσκοπία λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται.. ενόψει των κινητοποιήσεων των μεταφορέων, επιβάλλει η κυβέρνηση.
Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, από χθες η ανώτατη τιμή πώλησης στην αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στα 1,473 ευρώ το λίτρο, στη σούπερ αμόλυβδη 1,701 ευρώ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 1,282 και στη βενζίνη σούπερ 1,561 ευρώ. Το πλαφόν θα ισχύσει για μια εβδομάδα και μετά από σχετική εντολή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, όποιος το παραβίαζει θα παραπέμπεται στο αυτόφωρο.
Μήνυμα στους κερδοσκόπους
"Διαπιστώσαμε ότι λόγω της ανακοινωθείσας κινητοποίησης των φορτηγών πολλές τιμές σε βενζινάδικα αποκλίνουν περισσότερο του κανονικού. Γι αυτό και η κυβέρνηση ενήργησε αστραπιαία και ήδη από την Κυριακή έδωσε εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει για το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Χθες το πρωί εκδόθηκε ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να ισχύσει πλαφόν για τις τιμές των καυσίμων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αιτιολογώντας την απόφαση και πρόσθεσε:
"Η κυβέρνηση δρα άμεσα, γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε όλοι τη χώρα και οι παραβάτες τιμωρούνται. Δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά ο Έλληνας καταναλωτής, και μάλιστα σ' αυτή την εποχή, να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από κάποιους, οι οποίοι δεν σέβονται το μόχθο του ελληνικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Ήδη οι έλεγχοι άρχισαν, συνεχίζονται και αυτή η Υπουργική Απόφαση μπαίνει σαν φραγή στους κερδοσκόπους".
Μήνυμα στους κερδοσκόπους έστειλε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εμπορίου Ντίνος Ρόβλιας για την πορεία των τιμών καυσίμων.
"H αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των καυσίμων. Οι τιμές του πλαφόν στα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν είναι αυθαίρετες είναι οι τιμές πώλησης της Παρασκευής 10ης Σεπτεμβρίου 2010. Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του εισοδήματος του πολίτη", τόνισε.
Πλαφόν και στις τιμές χονδρικής ζητούν οι βενζινοπώλες
Να εφαρμοστεί το πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η οποία καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρώην Υπουργείο Εμπορίου) στην Πλατεία Κάνιγγος , σήμερα στις 10 π.μ. και την ίδια ώρα σε όλες τις νομαρχίες.
Σύμφωνα με την ΟΒΕ, χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν. Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή εφαρμόζει μια πρακτική που οδηγεί σε εξόντωση τα πρατήρια και την καλεί "να εφαρμόσει άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια ώστε ο κάθε κρίκος της αγοράς να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πουλάει, ειδάλλως να άρει αμέσως το πλαφόν".
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητά να επιβληθεί πλαφόν και στις χονδρικές τιμές, καθώς -όπως επισημαίνει- "η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν".
Η Ομοσπονδία αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο πρατήριο της Αθήνας αγοράζει σήμερα την αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ το πλαφόν ορίστηκε στο 1,473 ευρώ. "Η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική. Διαφορετικά, ας πάρει η κυβέρνηση μαζί με τα κλειδιά των βυτιοφόρων και τα κλειδιά των πρατηρίων", καταλήγει η ΠΟΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: