Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΧΙ νέα μέτρα - Συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010
Δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και δεν θα γίνουν νέες..
περικοπές μισθών. Ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε «καταστροφικό» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, διέψευσε ότι υπάρχουν «ακέφαλα υπουργεία» και επιβεβαίωσε τη συνεργασία του με τον Λ.Παπαδήμο. Διέψευσε επίσης ότι σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ.
Στην αρχική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός έθεσε το νέο δίλημμα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», εξηγώντας ότι ή θα κάνουμε τα αυτονόητα, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να παραμένει συνεχώς σε κρίση και να παλεύει για τη σωτηρία της, δέσμια ξένων δυνάμεων, όπως είπε.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το μεγάλο μέρος της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ξεκινήσει» και έκανε ένα μακρύ απολογισμό του έργου που έχει γίνει τους τελευταίους 11 μήνες, σημειώνοντας πως έγιναν σε αυτό το διάστημα όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. «Και λάθη έγιναν. Αλλά δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: Να παραμείνουμε αδρανείς» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχουν καινούργια μέτρα»
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική «για την οικονομία, την αξιοπιστία, το μέλλον μας». «Κάναμε αυτό που κάναμε για να μην μπούμε σε μία λογική χρεοκοπίας» πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μειωθεί το έλλειμμα κατά 40%. Όσο πάμε καλά, δε χρειάζεται να λάβουμε κανένα νέο μέτρο, εάν εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα, τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να σταματήσει η «μετρολογία».
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μετριάσουν τη «μετρολογία», καθώς αυτό «επηρεάζει όλη την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, αλλά και το κλίμα στο εξωτερικό». Να μην δαιμονοποιούνται ιδέες, να μην διασπείρουμε τον πανικό, ζήτησε ο κ. Παπανδρέου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης: «Απόφαση δεν έχει πάρει η κυβέρνηση, αλλά ο κόσμος θεωρεί ότι αυτό είναι απόφαση».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, το μέτρο αυτό, της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, προαπαιτεί ένα μηχανισμό αναδιανομής, ο οποίος δεν υπάρχει και συνεπώς «δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε μέχρι να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Όταν δημιουργηθεί θα το συζητήσουμε».
«Δεν υπάρχουν καινούργια μέτρα. Υπάρχουν αυτά τα οποία αποτυπώνονται στη συμφωνία με το μηχανισμό στήριξης, είπε, και πέρα από εκεί είναι οι προτεραιότητες μας, όπως η Παιδεία».
Επίσης διέψευσε ότι υπάρχουν πιέσεις για νέες περικοπές μισθών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα «θα φτάσουμε στο στόχο μας στο τέλος του 2010» το οποίο χαρακτήρισε άθλο.
Διέψευσε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο «χαράτσι» από τη ΔΕΗ. «Δεν θα επιβαρύνουμε στη ΔΕΗ τα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα».
Κληθείς εξάλλου να εξειδικεύσει την αποστροφή της ομιλίας του το Σάββατο περί μέριμνας για τις ασθενείς οικονομικά ομάδες, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πορεία των εσόδων, θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους».
«Δεν υπάρχουν
ακέφαλα υπουργεία»
Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επισήμανε αρχικά ότι το προηγούμενο σχήμα είχε «μία πολύ θετική πορεία» αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Το νέο σχήμα χρειάζεται, ανέφερε ο πρωθυπουργός, γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση. «Βρήκαμε παντού προβλήματα», πρόσθεσε.
Ερωτώμενος για τον ρόλο του κ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση.
«Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους», απάντησε.
Σε σχέση με τις αρμοδιότητες των νέων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν υπάρχει κενό». «Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα» ανέφερε ακόμη ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά των μέσων ενημέρωσης χαρακτηρίζοντας «μύθο που καλλιεργήθηκε συστηματικά» τα περί ασάφειας αρμοδιοτήτων, που «υπάρχουν και ασκούνται».
Σχετικά με την κριτική που υπήρξε για την άνοδο όλου του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «ήρθαμε για δουλειά, όχι για βόλτα, και ακούσαμε και κριτική».
«Λεφτά υπάρχουν»
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο το θέμα είναι -όπως τόνισε- πού πάνε τα λεφτά αυτά. «Το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άτεγκτα», τόνισε, καθώς όπως είπε διευρύνεται η φορολογική βάση και «έτσι η χώρα θα πάει μπροστά».
Αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μία «χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές». «Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε το φορολογικό μηχανισμό και αυτό είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. «Βασική προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί ένα κράτος δίκαιο, με διαφάνεια παντού και με λειτουργίες αποτελεσματικές». Πρόσθεσε ότι αυτό χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα αλλά προχωρά γρήγορα.
Γιατί όχι δημοψήφισμα
για το μνημόνιο;
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έθεσε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: «Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε;». Θα βάζαμε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μια προφανή απάντηση, είπε ο πρωθυπουργός. Εμείς αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη να πάρουμε τα μέτρα χωρίς να βάλλουμε τη χώρα σε μία νέα περιπέτεια.
Επίσης, τόνισε ότι το 2013 είναι το τέλος αυτής της διαδικασίας που προβλέπει το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του Μνημονίου ακόμη και πριν από το 2013.
Εγκάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι ακολούθησε «ευκαιριακή πολιτική» στο θέμα του Μνημονίου και πρόσθεσε ότι αν ο ίδιος (ο κ. Παπανδρέου) ήταν στην αντιπολίτευση και έβλεπε μια κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία θα τη στήριζε. Σε επόμενη ερώτηση ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του από τον Ιούνιο του 2009 για τον «άδικο και αναποτελεσματικό» ρόλο του ΔΝΤ το οποίο καταδικάζει χώρες σε υπανάπτυξη. Ο μηχανισμός δεν είναι μόνο του ΔΝΤ, επισήμανε ο πρωθυπουργός αλλά ουσιαστικά είναι της ΕΕ «ασχέτως αν η Ένωση συμφώνησε να συμμετάσχει και το Ταμείο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: