Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Τρόικα εν Αθήναις - Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, με στόχο τη συλλογή όλων των στοιχείων που θα τους επιτρέψουν να συγγράψουν την έκθεσή τους, εν όψει... της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισόποση θα είναι και η τρίτη δόση, η οποία θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του 2010. Το 2011 θα υπάρξουν άλλες έξι δόσεις (μία ανά δίμηνο), για τις οποίες θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία: θα προηγείται η επίσκεψη της τρόικας, θα συντάσσονται οι σχετικές εκθέσεις και, εφόσον είναι θετικές, θα πραγματοποιούνται οι αναγκαίες εκταμιεύσεις. Με βάση τα πορίσματα της πρώτης -ενδιάμεσης- έκθεσης, την οποία έχει ήδη δημοσιοποιήσει η Κομισιόν, είναι σαφές ότι η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο λεγόμενο «κράτος πρόνοιας», και συγκεκριμένα στο Ασφαλιστικό και στην ιατρική περίθαλψη. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα των ελληνικών κρατικών νοσοκομείων, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν στην ενδιάμεση έκθεσή τους ότι «οι πληροφορίες για την οικονομική τους κατάσταση είναι περιορισμένες», ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί για τη διαφάνεια στα οικονομικά τους είναι «ανεπαρκής» και ότι «οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι εμφανείς».
Ενώ οι εν λόγω αναφορές, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, δεν φαίνεται να δημιουργούν κινδύνους ως προς την εκταμίευση των δόσεων του δανείου για το 2010, όλα δείχνουν ότι η οικονομική εξυγίανση των νοσοκομείων θα είναι το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να προωθήσει αποφασιστικά η κυβέρνηση τους ερχόμενους μήνες, ούτως ώστε το 2011 να μη διακυβευθεί η διακοπή των χρηματοδοτικών εκροών της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ανάλογες δυσκολίες ως προς τον προσδιορισμό της ακριβούς οικονομικής κατάστασής τους υπάρχουν και για τους δήμους, καθώς και για ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπου επίσης τα πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το 2011. Ως προς το άμεσο μέλλον, η ελληνική πλευρά τελεί εν αναμονή των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Αθήνα ως τις αρχές του Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα εκπονήσουν την έκθεσή τους, αφού η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο ως τις 23 Αυγούστου για να υποβάλει την αίτηση παροχής της δεύτερης δόσης του δανείου, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα είναι εκταμιεύσιμη περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί τόσο για την τρίτη όσο και για τις άλλες δόσεις του δανείου. Η Αθήνα και οι Βρυξέλλες προσδοκούν ότι περί το 2012 η διαδικασία αυτή θα αρχίσει να φθίνει και ότι οι αγορές αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας θα αρχίσουν να τη δανείζουν με μη τοκογλυφικούς όρους. Αν και όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακοινώσει ότι δεν έχει πλέον ανάγκη την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και συνεπώς θα αρχίσει σταδιακώς να απεξαρτάται από αυτόν και το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: