01.07.2010 Οικονομία
Διορθωτικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε...
ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.Από το νέο καθεστώς δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι προ του 1983, ενώ όσα ταμεία προβλέπουν σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 χρόνων εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, αυτό διατηρείται.
Μητέρες με ανήλικα παιδιά, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, θα μπορούν να κλειδώσουν τη συνταξιοδότησή τους στο 55ο έτος της ηλικίας τους. Δίνεται επιπλέον δυνατότητα αναγνώρισης και εξαγοράς του χρόνου ανασφάλιστης εργασίας.
Το μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απασχόλησε την Τρίτη την κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ).
Διευκρινίζεται ότι η Ολομέλεια του Συνεδρίου, κατά τις προηγούμενες μέρες, είχε επεξεργαστεί το ασφαλιστικό, που αφορούσε τους τομείς δημόσιο και ιδιωτικό. Η συνύπαρξη, ωστόσο, των δύο τομέων στο ίδιο νομοσχέδιο κρίθηκε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να διαβιβαστεί στο ΕΣ νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα, του οποίου οι περισσότερες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο.
Η Ολομέλεια του Συνεδρίου έκρινε και πάλι ορισμένες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, ενώ ένα άρθρο κρίθηκε αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο, αλλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα. Ακόμη, κρίθηκε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθούν και άλλες να διευκρινιστούν.
Τέλος, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβε, για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, τις αντισυνταγματικότητες, που είχε εκφράσει επί του πρώτου νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται.
Για βίαιες αλλαγές και εργασιακό μεσαίωνα έκαναν λόγο, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, πλην του προέδρου του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ μίλησε για ολοκαύτωμα των ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να μην κόψει το τελευταίο νήμα που τη συνδέει με την κοινωνία.
"Η γνωμάτευση του ελεγκτικού συνεδρίου για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού δεν εγκυμονεί κινδύνους περί αντισυνταγματικότητας" δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Για τις επικουρικές συντάξεις επεσήμανε ότι σε όλο τον κόσμο αποτελούν ένα σύστημα εγγυημένων εισφορών και τα Επικουρικά Ταμεία οφείλουν, όπως είπε, να θεσπίζουν παροχές ανάλογες με τα έσοδά τους, ώστε να μην επιβαρύνονται οι επόμενες γενιές.
Καταπέλτη χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη γνωμάτευση του ελεγκτικού συνεδρίου ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και προέβλεψε εξελίξεις. Τόνισε ακόμη ότι όπως προέκυψε από τη συζήτηση στη Βουλή, πολλές επαχθείς διατάξεις, όπως το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, το ΛΑΦΚΑ και η επίσπευση των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, δεν υπαγορεύονται από το μνημόνιο, αλλά προωθήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου