Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τελεσίγραφο σε Εγνατία και Αιγαίο

Με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, για τα έργα αποκατάστασης του οδοστρώματος που εκτελεί στο Εθνικό Δίκτυο στο... βόρειο τμήμα του νομού η «Αιγαίο», απειλούν οι φορείς της Πιερίας, αν οι δύο εταιρείες (επιβλέπουσα και παραχωρησιούχος) δεν πάρουν δραστικά μέτρα για την επίσπευση των εργασιών
Νέα σύσκεψη την Παρασκευή στο Διοικητήριο, ερωτηματικό αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών
150710_Suskepsi_nomarxia_
Αποφασισμένοι να κινηθούν δικαστικά (με αγωγές και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων) εναντίον της Εγνατίας Α.Ε και της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε είναι οι φορείς της Πιερίας, οι οποίοι είδαν το πρώτο καλό (από πλευράς καιρού και προσέλευσης επισκεπτών) Σαββατοκύριακο, να «καταστρέφεται» από τις εργασίες αποκατάστασης που εκτελεί η Αιγαίο με την άδεια της επιβλέπουσας Εγνατίας, από τον Αλιάκμονα μέχρι τον κόμβο του Μακρυγιάλου!


Όσες προσπάθειες κατέβαλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το ΕΒΕ και οι τουριστικοί επιχειρηματίες για την προβολή της Πιερίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία (και μετά από έναν πολύμηνο αποκλεισμό λόγω Τεμπών) πήγαν στράφι, αφού οι χιλιάδες επισκέπτες από την Δυτική και βόρεια Ελλάδα που επιχείρησαν να προσεγγίσουν (και να αναχωρήσουν) οδικώς από το νομό μας στην κυριολεξία μαρτύρησαν. Ουρές χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν, αφού (για ένα ακόμη καλοκαίρι) η Αιγαίο ΑΕ εκτελεί εργασίες αποκατάστασης του (πραγματικά κακού) οδοστρώματος και μαζί μ`αυτό «εκτελεί» και τις όποιες ελπίδες των τουριστικών επιχειρήσεων για ανάκαμψη του τζίρου τους.
Η τραγική εικόνα στην Εθνική Οδό και τα χιλιάδες παράπονα που δέχθηκαν από τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου (αλλά και από όσους λιγότερους σε αριθμό επισκέπτονται καθημερινά την Πιερία), οδήγησαν στην έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης, στο διοικητήριο. Στη σύσκεψη, η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Παπαστεργίου, συμμετείχε ο δήμαρχος Μεθώνης Κώστας Αβραμίδης, ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ Γιώργος Μπούρος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος των τουριστικών Πρακτόρων κ. Πανταλώνας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας κ. Βεϊδαμενίδης.
Το γενικό συμπέρασμα όλων των φορέων ήταν, ότι με την πρακτική της Αιγαίο Α.Ε. η οποία έχει την έγκριση της Εγνατίας Α.Ε., η Πιερία όχι απλά χάνει το συγκριτικό  πλεονέκτημα της ασφαλούς και γρήγορης πρόσβασης προς αυτήν, αλλά δυσφημείται με άγνωστες οικονομικές επιπτώσεις, αφού όπως αναφέρθηκε είναι αμφίβολο αν κάποιος από τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου ή αυτούς που προγραμμάτιζαν διακοπές στο νομό μας, να ξαναεπιχειρήσει να επισκεφθεί την Πιερία τουλάχιστον για φέτος.
Η ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων, είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά των δύο εταιριών. Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και τουριστικοί πράκτορες αποφασίστηκε να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Εγνατίας Α.Ε., ενώ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμος Μεθώνης και Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, εναντίον της Αιγαίο Α.Ε. Στόχος των αγωγών εναντίον των δύο εταιριών είναι η διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών. Επιπλέον, αποφασίστηκε να καλέσουν σε σύσκεψη μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή στελέχη των δύο Εταιριών, ώστε να δοθεί οριστική ημερομηνία περαίωσης των έργων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε άλλη περίπτωση, όπως έγινε γνωστό, θα καταφύγουν και πάλι στη δικαιοσύνη, αυτή τη φορά καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του έργου.
«Σχεδιάζουν κατά βούληση και όχι όπως πρέπει» ανέφερε σε δηλώσεις του για την Εγνατία και την Αιγαίο ο Νομάρχης Πιερίας, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Δίκτυο του νομού, για το οποίο όπως είπε, «πληρώνουμε διόδια». Ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι η εικόνα της Εθνικής Οδού, από την ημέρα που άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης, είναι άκρως δυσφημιστική για την Πιερία και ανασταλτικός παράγοντας στην προσέλκυση επισκεπτών. «Υπάρχουν τρόποι να τελειώσουν γρήγορα οι εργασίες. Δεν ξέρω αν το κράτος έχει λεφτά ή δεν έχει, αλλά θα μπορούσαν να εργάζονται τα συνεργεία σε τρεις βάρδιες το 24ωρο για να συντομεύσουν το χρόνο κατασκευής» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τη συγκεκριμένη πρόταση θα τη θέσει, αν και εφόσον, πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με στελέχη των δυο εταιριών.
Την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα το είχε αναφέρει εγκαίρως το ΕΒΕ στους βουλευτές του νομού, αλλά από ότι φαίνεται δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«Η εταιρία Αιγαίο συμπεριφέρεται σα δυνάστης και κατακτητής και ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη της», είπε ο Γιώργος Μπούρος. Από τις βολές του προέδρου της ΕΞΕΠ δεν γλίτωσε ούτε η επιβλέπουσα Εγνατία, η οποία, όπως είπε ο κ. Μπούρος, αντί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του πολίτη παραβλέπει περιέργως κάποια σοβαρά προβλήματα.
Για απώλεια του πλεονεκτήματος της άμεσης πρόσβασης των επισκεπτών στην Πιερία, μίλησε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων. Ο κ. Πανταλώνας, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που βίωσε η Πιερία όλο το χειμώνα από το κλείσιμο των Τεμπών, κατέληξε εκτιμώντας πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Πιερία θα καταλήξει να έχει επισκέπτες μόνο τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του ΙΚΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: