Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Αδιέξοδο - Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση των σωματείων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα - Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι την απεργία τους


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι απεργοί, ενώ όπως ανακοίνωσαν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στα γραφεία τους για... να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Χθες λίγο μετά τις 18.00 σήμερα το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των απεργών με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου κ. Δημήτρης Ρέππα. Ο κ. Ρέππας βγήκε δύο φορές από την συνάντηση μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τους πρότεινε να δοθεί σε όλους μία ακόμη άδεια ώστε να μην χάσουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους.
Επίσης οι ιδιοκτήτες των φορτηγών φαίνεται να αλλάζουν τα αιτήματά τους και να ζητούν την ικανοποίηση συνταξιοδοτικών, φορολογικών και ασφαλιστικών θεμάτων. Σε καμία περίπτωση πάντως, και αυτό είναι κάτι το οποίο ξεκαθαρίστηκε, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης νομοσχεδίου.
Εκπρόσωπος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων περιορίστηκε να δηλώσει ότι τωρα θα συνεδριάσουν οι ομοσπονδίες και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση για την περαιτέρω στάση τους.
«Κάτι μας έδωσαν, αλλά πρέπει να το αξιολογήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Πάντως, σύμφωνα με τις ενδείξεις το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό.
Εν τω μεταξύ, στεγνές από καύσιμα έχουν μείνει οι περισσότερες περιοχές της χώρας. Η εικόνα χθες ήταν πολύ χειρότερη από την Τετάρτη, ενώ στην Θεσσαλονίκη οι απεργοί δεν άφηναν μέχρι τις 11:00 το πρωί ούτε τα βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης να ανεφοδιαστούν από τα διυλιστήρια του Καλοχωρίου, πράγμα που συνέβαινε τις προηγούμενες μέρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροεντάσεις. Την ώρα που η Ελλάδα έχει στεγνώσει από βενζίνη, οι ουρές παραμένουν στο 5% των πρατηρίων που ανεφοδιάζονται περιοδικά και με προβλήματα από τα ιδιωτικά βυτιοφόρα. Την ίδια ώρα, πολλοί έμποροι στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη μετρούν ζημιές εκατομμυρίων, καθώς πολλά νωπά κηπευτικά δεν μπορούν να φθάσουν στους προορισμούς τους. Στις τουριστικές περιοχές, ξενοδόχοι, Έμποροι αλλά και τουρίστες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Την δυσκολία στις μετακινήσεις, διαδέχονται οι ακυρώσεις κρατήσεων και τα χειρότερα έπονται, όπως λένε παράγοντες του τουρισμού. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Θεόδωρος Μυλωνάκης «εντός των επόμενων ωρών δεν θα έχουνε και τα λεωφορεία μας πια να κινηθούνε. Σύντομα δεν θα μπορούμε να κινήσουμε και τους πελάτες προς το αεροδρόμιο για να φύγουν ή από το αεροδρόμιο, εάν έρθουν». Όλοι οι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλη δυσφήμιση της χώρας. Ο πρόεδρος Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος είπε ότι «και μόνο ο άλλος που έρχεται εδώ να κάνει διακοπές και αναγκάζεται να περιμένει 2 και 3 ώρες, με πέντε τροχονόμους ανά βενζινάδικο, για να μπορέσει να βάλει βενζίνη, αυτό είναι ένα στραπάτσο». Ο Πρωθυπουργός πάντως κατά την διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στους κυβερνητικούς βουλευτές του Α΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής ήταν σαφής για την πρωτοβουλία του να διατάξει την επίταξη των οχημάτων και την επιστράτευση των οδηγών, λέγοντας ότι «αυτό ήταν μία επιλογή. Ή το αφήνεις και σέρνεται με όλες τις επιπτώσεις ή το σταματάς. Δεν ήταν βεβαίως ευχάριστη απόφαση. Δεν θα αφήσουμε όμως τη χώρα να παραλύσει. Δώσαμε στον κλάδο ό,τι μπορούσαμε, ό,τι ήταν εφικτό, αλλά μέσα στο καλοκαίρι δεν μπορεί η χώρα να είναι σε περιπέτειες». Έντονη κριτική άσκησαν κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να υποστηρίζει ότι «η κατάπτυστη απόφαση αποδεικνύει, ότι το μόνο που απομένει να κάνει η κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα τόπων εξορίας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να ρίχνουμε "λάδι στη φωτιά"»

Δεν υπάρχουν σχόλια: