Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Υπουργικό Συμβούλιο για τελική συμφωνία

ΣΑΒΒΑΤΟ 01/05/2010

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρωθυπουργός το πρωί της Κυριακής (9.30) για την τελική συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει το πολιτικό στίγμα και να εξηγήσει γιατί ...ενεργοποιείται ο μηχανισμός.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συμφωνία «θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου», πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση θα φέρει τα μέτρα στη Βουλή ως νομοσχέδιο με την μορφή του κατεπείγοντος.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου έως αργά το βράδυ σε εξέλιξη ήταν σύσκεψη υπουργών-τρόικας στο υπουργείο Ανάπτυξης για το τελικό κείμενο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις νομοτεχνικές λεπτομέρειες.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι γλιτώνουν 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και ότι θα υπάρξει μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το πρωί της Δευτέρας, στις 11, ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο, η οποία σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου, έγινε πριν τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός, ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο, «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον Πρόεδρο Παπούλια την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής κρίσης πριν την τελική συμφωνία.

«Δεν έχει νόημα η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων από τι στιγμή που θα γίνει, έχοντας ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό», σχολίασε το ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε πιο εντατικά όλοι μας, εργάτες, αγρότες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, βιοτέχνες, συνταξιούχοι, άνεργοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα». «Εξυπακούεται ότι πλήττονται τόσο από τα μέτρα όσο, όμως, και από τα ενδεχομένως χειρότερα που έρχονται, κυρίως οι μη προνομιούχοι. Αυτούς θα πρέπει να προστατέψουμε από λάθη, εξαλλότητες και προσκλητήρια αναταραχών», πρόσθεσε.(http://www.nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: