Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: Τρεις προτάσεις για την Πιερία

Για το γραφείο ΤΑΠΙΤ, για την επαναφορά των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πιερίας στο ΙΚΑ και την ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών των χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ
Τρεις προτάσεις για αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες πολιτών της Πιερίας κατέθεσε στη διάρκεια της... ομιλίας του στη Βουλή ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».
Οι προτάσεις του κ. Παπαγεωργίου αφορούν:
Το γραφείο του ΤΑΠΙΤ στην Πιερία, το οποίο αρχικά είχε προβλεφθεί να σταματήσει τη λειτουργία του αλλά κατόπιν παρέμβασης του κ. Παπαγεωργίου (Ερώτηση προς τον Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο για τη συνέχιση λειτουργίας γραφείου ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) στην Κατερίνη 8-3-2010) και των άλλων βουλευτών του νομού, αποφασίστηκε τελικά η συνέχιση της λειτουργίας του για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού.
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου το γραφείο ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) είχε δημιουργηθεί το 2006. Υπήρχαν δύο υπάλληλοι μερικής απασχόλησης. Τελείωσε η απασχόλησή τους και τώρα είναι κλειστό. Θα πρέπει αφού αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του γραφείου, αυτό να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σύντομα, αφού εξυπηρετεί δύο με δυόμισι χιλιάδες υπαλλήλους στο χώρο των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Επαναφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ. Μετά την απόφαση του Υπουργείου και του ΟΑΕΕ να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ, απόφαση που απαντά στο επιτακτικό αίτημα και την αγωνία τρεισήμισι χιλιάδων συνταξιούχων της Πιερίας, ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ένα πρόβλημα που συνέβη στο παρελθόν-στη μεταφορά των συνταξιούχων από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ-ταλαιπώρησε τους συνταξιούχους της Πιερίας και πρότεινε λύση. Επειδή δεν θα προλάβουν οι συνταξιούχοι ούτε στο επόμενο δίμηνο να βγάλουν βιβλιάριο του Ι.Κ.Α., όποια επιτάχυνση των διαδικασιών και να γίνει, θα υπάρχει ένα μεσοδιάστημα και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν τρία πράγματα υπ' όψιν.
Πρώτον, όσοι εκ των συνταξιούχων των τρεισήμισι χιλιάδων έχουν παλιά βιβλιάρια του Ι.Κ.Α., να κάνουν χρήση αυτών των βιβλιαρίων.
Δεύτερον, όσοι έχασαν, απώλεσαν τα βιβλιάρια, να μπορούν με μια απλή βεβαίωση του ΟΑΕΕ, ότι είναι συνταξιούχοι, να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΙΚΑ.
Και φυσικά, να ενισχυθεί από το τοπικό ΟΑΕΕ ή από τα κεντρικά, η τοπική υπηρεσία προκειμένου να μπορέσουν αυτοί οι τρεισήμισι χιλιάδες συνταξιούχοι της Πιερίας να βγάλουν ξανά βιβλιάριο του ΙΚΑ.
Ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων των επαγγελματιών, σε περιοχές κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους. Η ρύθμιση αυτή παρεμβαίνει να αποκαταστήσει κάποια φαινόμενα εισφοροδιαφυγής αφού υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι είχαν την έδρα τους σε μικρά χωριά κοντά σε πόλεις, είχαν ασφάλιση ΟΓΑ αλλά η επαγγελματική τους δραστηριότητα ήταν εξ ολοκλήρου στην πόλη και μάλιστα με μεγάλους τζίρους εσόδων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ποιος θεωρείται κατ’ επάγγελμα αγρότης. Σε πόσο ποσοστό δηλαδή του εισοδήματός τους θα πρέπει να έχει έσοδα από αγροτική απασχόληση για να θεωρηθεί αγρότης.
Τέλος ζήτησε να υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση για τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στα μικρά ορεινά χωριά, ώστε να μην έχουν την ίδια εισφορά με αυτούς οι οποίοι είναι σε κωμοπόλεις, είναι σε χωριά δύο χιλιάδων κατοίκων κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: