Σάββατο 17 Απριλίου 2010

STOP στη ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

BASIKO_1
Αθωωτική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης για τους κατηγορουμένους στη «Δίκη της πετούνιας», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι. Με την απόφασή του το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, έβαλε «ταφόπλακα» στην προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και των εφημερίδων του νομού.
Κατηγορούμενοι ήταν οι εκδότες τριών ημερησίων εφημερίδων της Πιερίας και ο διευθυντής της μίας, για «εξύβριση δια του τύπου κατ' εξακολούθηση και.... κατά συρροή», επειδή δημοσίευσαν στα τέλη Ιουλίου του 2009 επιστολή μέλους της Εθελοντικής Δράσης Πιερίας την οποία έκριναν ο δήμαρχος Κατερίνης και οι αντιδήμαρχοι ότι ήταν συκοφαντική προς το πρόσωπό τους.
Η ακροαματική διαδικασία, κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες και κατέθεσαν ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, οι αντιδήμαρχοι Ζήνωνας Σατραζέμης, Βικτωρία Παπατολίκα, Γιώργος Χατζηκώστας, Γιώργος Ίτσιος και Θανάσης Λιακόπουλος. Επίσης κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βαλάντης Θεοδώρου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιλτιάδης Σπυριδόπουλος.
Από την πλευρά των μηνυθέντων κατέθεσε η δημοτική σύμβουλος Άννα Αθανασάκη, ο πρώην υφυπουργός Παντελής Τσερτικίδης και ο δημοσιογράφος και γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Γιώργος Κουκουλιάτας.


BASIKO_2Από νωρίς το πρωί, έξω από το χώρο του Δικαστηρίου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, κυρίως για να εκφράσει τη στήριξη και συμπαράστασή του προς τα διωκόμενα μέσα ενημέρωσης, αλλά και προς τον Ηλία Τσολακίδη, ενεργό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας. Μεταξύ αυτών, η προϊσταμένη της ΚΖ Εφορίας Έφη Πουλάκη-Παντρμεναλή, ο Φιλόλογος-Ιστορίκος Γιώργος Ράπτης, ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Πα.Σο.Κ. Πιερίας Γιάννης Μαλτζάρης, ο πολιτευτής Ηλίας Τσιτλακίδης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γρηγοριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Κασιμίδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Θοδωρής Παυλίδης, καθώς και το σύνολο σχεδόν των δημοσιογράφων της Πιερίας, οι οποίοι κάλυψαν την πολύωρη διαδικασία.

BASIKO_3Η Διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από πολίτες, με το δήμαρχο Κατερίνης να καταθέτει πρώτος. Ο Σάββας Χιονίδης, εξ' αρχής διαχώρισε τη θέση του από το κατηγορητήριο δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη των εφημερίδων. Αντίθετα επέμεινε στη έγκλησή του εναντίον του μέλους της εθελοντικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να πλήξει την προσωπικότητα του δημάρχου. Ο κ. Χιονίδης όταν ρωτήθηκε γιατί μαράθηκαν οι πετούνιες, είπε ότι ο Δήμος δεν ήταν υποχρεωμένος να τις φυτέψει στο Δικαστικό Μέγαρο, (μας ζητήθηκε, είπε) συμπληρώνοντας ότι η μεταφύτευση έγινε αφού υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι θα ποτίζονται «από την κυρία που είναι στο κυλικείο των δικηγόρων».
BASIKO_4Αμέσως μετά, κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Ζήνωνας Σατραζέμης, ο οποίος επέμεινε στην έγκλησή του κατά των πέντε κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι επλήγη η προσωπικότητά του από την επιστολή, η οποία όπως είπε είναι προσβλητική διότι τον παρουσιάζει σαν «μέθυσο».
«Ούτε πίνω, ούτε καπνίζω», διαβεβαίωσε ο κ. Σατραζέμης, λέγοντας ότι αυτό που ζήτησε από τις εφημερίδες είναι να δηλώσουν ότι δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο της επιστολής, κάτι που ενώ είχαν όλο το χρόνο δεν το έπραξαν.
BASIKO_5Ακολούθως κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Χατζηκώστας, διευκρινίζοντας επίσης, πως δεν επιθυμεί την καταδίκη των εφημερίδων. Ο κ. Χατζηκώστας, ήταν ο μοναδικός από τους μηνυτές του κ. Τσολακίδη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η επιστολή τον θίγει προσωπικά, αλλά αρκέστηκε να τη χαρακτηρίσει απλά «αυστηρή». Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ήταν μια καθαρή διαφοροποίηση από τους υπόλοιπους μηνυτές και προφανώς ήταν πιο κοντά (όπως αποδείχθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου) στην πραγματικότητα.
Τη μη καταδίκη των μέσων ενημέρωσης, ζήτησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Ίτσιος και Βικτωρία Παπατολίκα, οι οποίοι επέμειναν όμως στις θέσεις τους για τον Ηλία Τσολακίδη και για το περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής, κρίνοντάς την ως προσβλητική για το πρόσωπό τους.
BASIKO_7Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάθεση του Βαλάντη Θεοδώρου, αλλά και του Μίλτου Σπυριδόπουλου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του επίσης για τα μέσα ενημέρωσης.
Ακολούθως, εξετάστηκαν μάρτυρες υπεράσπισης. Η Άννα Αθανασάκη, είπε ότι δεν θεωρεί προσβλητικό το περιεχόμενο της επιστολής διότι δεν κατονομάζει πρόσωπα, αλλά ασκεί κριτική σε κάποιες ενέργειες της διοίκησης, ενώ σημείωσε ότι όσο διάστημα ήταν στην αντιδημαρχεία πολιτισμού είχε άριστη συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης και τον κατηγορούμενο Ηλία Τσολακίδη. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, η κ. Αθανασάκη επέμεινε ότι ακόμη και αν η επιστολή γραφόταν στο διάστημα που ήταν εκείνη αντιδήμαρχος δεν θα συναινούσε στην κατάθεση έγκλησης.
BASIKO_8«Το δημόσιο πρόσωπο πρέπει να δέχεται την κριτική», είπε στην κατάθεσή του ο Παντελής Τσερτικίδης. Ο πρώην υφυπουργός εξήρε το έργο του τοπικού τύπου, ενώ υποστήριξε πως αν κάθε πολιτικός έκανε μήνυση για τα όσα γράφουν κάθε μέρα οι εφημερίδες, τα δικαστήρια δεν θα έπρεπε να έκαναν άλλη δουλειά, ενώ θύμισε ότι στο παρελθόν στη Βουλή ακούστηκαν πολύ βαρύτεροι χαρακτηρισμοί από αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος χαρακτήρισε εν ενεργεία πρωθυπουργό, ως «αρχιερέα της διαπλοκής».
BASIKO_9«Σήμερα δεν βρίσκομαι εδώ για να υπερασπίσω έναν συνάδελφό μου, αλλά για να υπερασπίσω το δικαίωμα του πολίτη να ασκεί κριτική και την υποχρέωση των δημοσιογράφων να την δημοσιεύουν», ανέφερε ο Γιώργος Κουκουλιάτας, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής δεν ήταν υβριστικό.
BASIKO_10Πρώτος απολογήθηκε ο Ηλίας Τσολακίδης, ο οποίος ανέφερε μια σειρά δράσεων της Εθελοντικής Ομάδας, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειές του να έρθει σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή για περιβαλλοντικές δράσεις. Αναφερόμενος στην επίμαχη επιστολή του υποστήριξε ότι η ενέργεια της δημοτικής αρχής να μεταφυτεύσει πετούνιες εν μέσω καύσωνα ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησής του, σημειώνοντας πως δεν έχει τίποτα με τα πρόσωπα, αλλά με το θεσμό. Ο κ. Τσολακίδης, υπεραμύνθηκε των όσων έγραψε, και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να γράφει για τα κακώς κείμενα, όσο κι αν ενοχλούν την εξουσία.
BASIKO_11Για προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο στην απολογία του ο εκδότης της «Ημερήσιας» Γιάννης Χατζηιώννου, ερμηνεύοντας την μήνυση του κ. Σατραζέμη ως προσπάθεια να τεθεί ο τοπικός τύπος σε «ομηρία» ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη.
Ο κ. Χατζηιώαννου, χαρακτήρισε το επίμαχο κείμενο ως ένα από εκείνα που έρχονται καθημερινά από δεκάδες συλλόγους ή άτομα στην εφημερίδα του, ενώ αντέκρουσε το επιχείρημα ότι η επιστολή δημοσιεύθηκε με «δόλο» και σκοπό να πλήξει τους εγκαλούντες, διευκρινίζοντας ότι εκείνη την ημέρα είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. «Αλλά ακόμα και αν το είχα δει, θα το δημοσίευα» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως είναι αυτονόητο ότι μια εφημερίδα δεν μπορεί να συμφωνεί με όσα δημοσιεύει, όταν καθημερινά δέχεται ανακοινώσεις κομμάτων ή οργανώσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους.
BASIKO_12Την υποχρέωση του δημοσιογράφου να δημοσιοποιεί όλες τις απόψεις, πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι απλών πολιτών, υποστήριξε ο Διευθυντής της Πολιτείας.

Ο εκδότης της Πολιτείας, Κώστας Παπακώστας, κατά την απολογία του ανέφερε ότι φρίττει με την άποψη του δημάρχου ότι άφησε μια γειτόνισσα υπεύθυνη για να ποτίσει τις πετούνιες. «Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε να αφήσει σε έναν άσχετο μια λακκούβα της ΔΕΥΑΚ και να θρηνήσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν έχει σημασία αν η ζημιά είναι μισό ή 100 ευρώ.
BASIKO_13«Δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το φρένο της λογοκρισίας, αν μπούμε σ' αυτήν τη λογική» είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του, ενώ ολοκλήρωσε δηλώνοντας ότι περιποιεί τιμή η ύπαρξη μιας τόσο δραστήριας Εθελοντικής Ομάδας για τον τόπο μας και έκλεισε τονίζοντας ότι «λυπάμαι που δεν έγραψα εγώ αυτήν την επιστολή, λόγω φόρτου εργασίας».
Ο Βαγγέλης Ζαμαντζάς έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Κατερίνης περί «ψυχιατρικής διερεύνησης» την οποία χρήζουν κάποιοι αρχαιολόγοι, υποστηρίζοντας ότι με τη λογική του δημάρχου και του κ. Σατραζέμη ή θα έπρεπε να λογοκρίνει αυτές τις δηλώσεις ή να βάλει στο τέλος του ρεπορτάζ ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Χιονίδη ή αν δεν το κάνει να βρεθεί συγκατηγορούμενος με το δήμαρχο από τους αρχαιολόγους. «Προτίμησα να τις δημοσιεύσω παρά να μην παραθέσω όλο το ρεπορτάζ, παρότι μου ήταν φοβερά δύσκολο» είπε. Απαντώντας στο γιατί αρνήθηκε να δημοσιεύσει κείμενο με το οποίο θα δηλώνει ότι διαφωνεί με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσολακίδης στην επιστολή του, ανέφερε «δεν θα ήθελα μετά από 20 χρόνια, η 2,5 ετών σήμερα κόρη μου, να διαβάσει μια δήλωση του πατέρα της στην οποία θα ζητώ ''συγνώμη'', επειδή δεν λογόκρινα κείμενο ενός απλού πολίτη».
«Το κείμενο το διάβασα και το δημοσίευσα επειδή έκρινα ότι δεν έχει κάτι ποινικά κολάσιμο», ανέφερε η Εκδότρια της εφημερίδας «Πιερικοί Αντίλαλοι» Ιωάννα Δερμίδη, η οποία υποστήριξε ότι ο ρόλος των εφημερίδων είναι να δημοσιεύει τις απόψεις όλων, διευκρινίζοντας πως αν κάποιοι νομίζουν ότι θίγονται, έχουν κάθε δικαίωμα να απαντήσουν μέσα από τις στήλες των εφημερίδων, αφού είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων να παρουσιάζουν την αντίθετη άποψη.
Αθωωτική ήταν η πρόταση του Εισαγγελέα για τους τρεις εκδότες και τον διευθυντή, λέγοντας ότι οι εφημερίδες απλά δημοσίευσαν μια επιστολή και δεν ήταν οι συντάκτες της.
Αντίθετα, πρότεινε ενοχή για τον Ηλία Τσολακίδη, όχι όμως για το αδίκημα της εξύβρισης δια του τύπου, αλλά για απλή εξύβριση. Ο κ. Εισαγγελέας υποστήριξε ότι τελέστηκε το αδίκημα της εξύβρισης και ότι ο πολίτης υπερέβη την απλή κριτική, ζητώντας τελικά την ενοχή του.

BASIKO_14Την καταδίκη του Ηλία Τσολακίδη ζήτησε από το Δικαστήριο και Λ. Μελετλίδης, υποστηρίζοντας ότι οι χαρακτηρισμοί που εμπεριέχονται στην επιστολή είναι υβριστικοί.
Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, ζήτησε o Γ Ταβαντζής. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, υποστήριξε ότι είναι προσβλητικά για το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους τα όσα αναφέρονται στην επιστολή και ότι γράφτηκαν με σκοπό να πλήξουν την προσωπικότητα των πελατών του, ενώ καταλόγισε δόλο για τη δημοσίευσή τους και στις εφημερίδες.

Την απαλλαγή του πελάτη του, ζήτησε ο Μανώλης Παπάς εκπροσωπώντας τον Ηλία Τσολακίδη. Ο κ. Παπάς, υποστήριξε ότι ο πελάτης του κατέληξε στο να γράψει τη συγκεκριμένη επιστολή, ύστερα από μια σειρά γεγονότων και προσπαθειών του Ηλία Τσολακίδη να συνεργαστεί η Εθελοντική Ομάδα με το Δήμο Κατερίνης. Ο κ. Παπάς αντέκρουσε το επιχείρημα ότι συντελέστηκε εξύβριση, κάνοντας αναφορά σε παρόμοια απόφαση του Αρείου Πάγου. Αμέσως μετά εξεδόθη η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης, σύφμωνα με την οποία εκρίνοντο αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: