Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

«Καυτή» ατζέντα 40 ημερών - «Σπριντ» για τις διαρθρωτικές αλλαγές υπό το βλέμμα των επιτηρητών


Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
Αγώνα δρόμου προκειμένου να κεφαλοποιήσει τα κέρδη από τη συμφωνία των Βρυξελλών ξεκινά η κυβέρνηση, καθώς μετά το Πάσχα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ..
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να κρίνουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας. Αφετηρία η αυριανή έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ προωθείται άμεσα σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, με πρώτο το ασφαλιστικό.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διαστήμα βρίσκεται -εκτός από τις αλλαγές στις συντάξεις- και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η ρύθμιση του οποίου επισπεύδεται για πριν από το καλοκαίρι. Στα ανοιχτά μέτωπα συγκαλέγεται και η διοικητική μεταρρύθμιση, μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης», ενώ ως άμεση προτεραιότητα αξιολογείται και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία.

Το επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνικη οικονομια θα είναι η αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πείσει τους εταίρους και τις αγορές ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείματος και υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που τις έχει υποδείξει η Κομισιόν.
«Όχι νέα μέτρα»Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, ακόμη κι αν υπάρξει εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δίνουν με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επισημαίνει ότι ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής προβλέπει μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, «που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται νέα μέτρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής αποκλείει νέες περικοπές, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχουν την έγκριση των Βρυξελλών και επαρκούν για τη μείωση του ελλείμματος «περισσότερο και από 4%» που είναι ο στόχος για το 2010.(NEA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: