Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Τελειώσανε τα ψέματα

NOS_1
Η κατασκευάστρια εταιρεία παραδίδει, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει χρονικά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του παλιού Νοσοκομείου στο νέο
Τέλος Φλεβάρη το νέο υπερσύγχρονο Νοσοκομείο παραδίδεται στο σύνολό του από την κατασκευάστρια εταιρεία στη ΔΕΠΑΝΟΜ. Τέλος Μαρτίου το παραλαμβάνει από τη ΔΕΠΑΝΟΜ η διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης. Το πότε ακριβώς, όμως, θα μεταστεγασθούν εκεί οι υπηρεσίες του υπάρχοντος, ώστε να παραδοθεί προς πλήρη χρήση στο Πιερικό λαό, παραμένει άγνωστο και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
NOS_2Πέντε μήνες μετά την τελετή της εικονικής του παράδοσης από τον τότε υπουργό Υγείας και την τοποθέτηση της μαρμάρινης επιγραφής («εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή»), το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης αναμένεται να παραδοθεί οριστικά, από την κατασκευάστρια εταιρεία στην αρμόδια δημόσια επιχείρηση, στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι το πλέον πρόσφατο, σύμφωνα με ....ενημέρωση που είχε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Παπαδημόπουλος από τη ΔΕΠΑΝΟΜ.
Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να το παραδώσει η ΔΕΠΑΝΟΜ στη διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης και για το σκοπό θα συγκροτηθεί Επιτροπή Παραλαβής από διοικητικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό του Νοσοκομείου.
Ο κ. Παπαδημόπουλος υπολογίζει ότι η Επιτροπή θα είναι σε θέση να ελέγξει και να υπογράψει την παραλαβή του νέου Νοσοκομείου μέσα σε 20 μέρες, ενώ, αν προχωρά ταυτόχρονα και η δοκιμαστική λειτουργία των διαφόρων τομέων, ο χρόνος οριστικής παραλαβής του δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον μήνα.
NOS_3Αυτό όμως, δε σημαίνει αυτόματα και έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου.
Υπολείπονται οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού) και η ολοκλήρωση των οδικών έργων πρόσβασης στο νέο Νοσοκομείο. Γι’ αυτά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ απροσδιόριστος είναι και ο χρόνος μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του υπάρχοντος Νοσοκομείου στο νέο.
Υπουργός Υγείας: Όταν τοποθετηθεί ο νέος Διοικητής, θα δούμε …
NOS_4Στην προσπάθειά μας να βρούμε απαντήσεις για την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου, απευθυνθήκαμε στη βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου.
Τον περασμένο Νοέμβρη, με επιστολή της προς την αρμόδια υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά, η νέα βουλευτής του νομού ζητούσε να μάθει αν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού στο νέο Νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι αν δεν προσληφθεί το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, δεν πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2010.
NOS_5Μετά από επικοινωνία που είχε την περασμένη Πέμπτη με την υπουργό Υγείας, η κ. Μίχου μας μετέφερε τη βούληση της κ. Ξενογιαννακοπούλου να λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης των κενών θέσεων του Νοσοκομείου.
«Οι προσλήψεις», απάντησε η υπουργός, «παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, θα γίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό». Μόνο που αυτός ο προγραμματισμός, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν προβλέπει τίποτε απολύτως για το νέο Νοσοκομείο της Κατερίνης και την κάλυψη των περίπου 200 κενών, για την ώρα, θέσεων που υπάρχουν στο νέο Οργανισμό Λειτουργίας του.
Όσο για την, έστω, όπως-όπως (με το υπάρχον προσωπικό) μετακόμιση των υπηρεσιών του παλιού νοσοκομείου στο νέο, «ζήτησα από την υπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», μας είπε η κ. Μίχου, «αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί».
Έτσι, η μόνη είδηση είναι η δέσμευση της υπουργού πως θα επισκεφθεί την Πιερία για να δει από κοντά το ζήτημα, σε συνεργασία με το νέο Διοικητή ((ο νυν, διορισθείς από την προηγούμενη κυβέρνηση τελεί, από τον περασμένο Οκτώβρη, υπό προθεσμία), που αναμένεται να τοποθετηθεί τις επόμενες 10-15 μέρες.
Κάλυψη θέσεων με μεταθέσεις
NOS_6Προετοιμασία και σωστή οργάνωση της μετεγκατάστασης από το παλιό Νοσοκομείο στο νέο, των προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού και της άρτιας εκπαίδευσής του για τη λειτουργία των νέων εξειδικευμένων τμημάτων, ζητούσε από τον περασμένο Δεκέμβρη (με επιστολή του προς την υπουργό Υγείας) και ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου.
«Για το νέο νοσοκομείο», σημείωνε τότε ο βουλευτής, «υπάρχει εγκεκριμένος Οργανισμός στελέχωσης και λειτουργίας από το 2006 (Αριθμ. Υ4α/89645/05/ΦΕΚ 1519/16-10-2006/τευχ.Β), NOS_7που προβλέπει 251 κλίνες, 104 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 84 θέσεις άλλων επιστημόνων και λοιπού προσωπικού που προσφέρουν συναφείς υπηρεσίες με το έργο της ιατρικής υπηρεσίας, 339 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 96 θέσεις διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών. Σήμερα στο παλιό νοσοκομείο Κατερίνης, αν και έχει εφαρμοστεί ο παραπάνω οργανισμός λειτουργίας, υπηρετούν σε οργανικές θέσεις λιγότεροι από 400 συνολικά υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων. Ήδη, με αυτό το προσωπικό, η λειτουργία του νοσοκομείου στο παλιό κτίριο και στα παραρτήματα που ενοικιάζονται είναι προβληματική, η παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών είναι ελλιπής και οι πολίτες αγανακτούν διότι δεν μπορούν να έχουν την στοιχειώδη περίθαλψη που δικαιούνται».
NOS_8Τρεις μήνες μετά κι αφού δεν οργανώθηκε, όπως φαίνεται, η διαδικασία για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μεταθέσεις.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε πως τα κενά μπορούν να καλυφθούν άμεσα, αν ικανοποιηθούν αιτήματα γιατρών (Πιεριέων και μη) που υπηρετούν σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας και επιθυμούν διακαώς να έρθουν στην Κατερίνη.
NOS_9Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν κενά σε άλλα Νοσοκομεία (αφού δεν τίθεται θέμα αμοιβαίων μεταθέσεων), ενώ είναι άγνωστο και το αν οι αιτούντες να μετατεθούν στην Κατερίνη καλύπτουν και τις ειδικότητες που χρειάζεται το νέο Νοσοκομείο.
Ο κ. Παπαγεωργίου πάντως μας διαβεβαίωσε πως ασκείται η δέουσα πίεση, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου, ενώ η απάντηση που πήρε και ο ίδιος από την υπουργό Υγείας ήταν πως όλα τα ζητήματα θα εξετασθούν κατά την επίσκεψή της στο νομό, άμα τη τοποθετήσει του νέου Διοικητή του Νοσοκομείου.
Ο βουλευτής εκτιμά επίσης ότι αν το Νοσοκομείο παραληφθεί έως τα τέλη Μαρτίου, γύρω στον Μάιο μπορεί να ξεκινήσει η μετακόμιση του παλιού.
Νεότερα τις επόμενες μέρες
NOS_10Τότε περίπου, τέλη του α’ εξαμήνου του 2010, υπολόγιζε (τον περασμένο Δεκέμβρη) και ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου, όχι όμως με πλήρη ανάπτυξη όλων των τμημάτων του, την οποία παρέπεμπε στο 2011.
Σήμερα δηλώνει ότι ναι μεν δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το Νοσοκομείο Κατερίνης, θα προκηρυχθούν ωστόσο μέσα στο 2010.
Για ο,τιδήποτε περαιτέρω επιφυλάχθηκε και ο ίδιος να απαντήσει τις επόμενες μέρες κι αφού πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις της υπουργού Υγείας, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, καθώς η άρτια λειτουργία του νέου Νοσοκομείου εξαρτάται και από τα οδικά έργα πρόσβασης σ’ αυτό.
Δε βρέθηκαν ακόμη κονδύλια για τον κόμβο
NOS_11Άλυτο πρόβλημα παραμένει και η κατασκευή του κόμβου οδικής σύνδεσης του Νοσοκομείου με την επαρχιακή οδό Κατερίνης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ο κόμβος είναι «στον αέρα», αφού ο μεν δήμος έχει έτοιμη τη μελέτη, τα δε κονδύλια για την εφαρμογή της (περί τα 500.00 ευρώ)  είναι άφαντα.
«Εμείς αναλάβαμε και εκπονήσαμε, παρότι δεν ήταν αρμοδιότητά μας, τη μελέτη», μας είπε ο δήμαρχος, «από τους βουλευτές όμως, που υποσχέθηκαν να βρουν τα κονδύλια για την κατασκευή του κόμβου, δεν έχουμε νέα».
Άνευ χρονοδιαγράμματος παραμένει επίσης ένα ακόμη οδικό έργο, η διαμόρφωση του δρόμου μπροστά στο νέο Νοσοκομείο (μήκους μόλις 300 μέτρων), με προδιαγραφές για την επιτάχυνση-επιβράδυνση των οχημάτων.
Και βέβαια, δεν υπάρχει ουδέν νεότερο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης, απαραίτητου για την ασφαλή πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο.

Είναι κρίμα να στέκει … αλειτούργητο!
KONSTANTOPOYLOSΌταν τον περασμένο Σεπτέμβρη ο βουλευτής Πιερίας και πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος κυκλοφορούσε το προεκλογικό του φυλλάδιο, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιείχε από το νέο Νοσοκομείο θάμπωσε τους Πιεριείς, που περίμεναν δεκαετίες ολόκληρες να αντικρίσουν τέτοιες εικόνες.
Πέρα από τον καλαίσθητο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τους αχανείς χώρους υποδοχής με τα γυαλισμένα μάρμαρα, τους ορόφους, τις πτέρυγες και τους θαλάμους, στο νέο Νοσοκομείο βρίσκεται ήδη, εδώ και πάνω από πέντε μήνες, έτοιμος κι εγκαταστημένος, υπερσύγχρονος «βιοϊατρικός εξοπλισμός, τεχνολογίας 2009», που απέχει παρασάγγας από τα απαρχαιωμένα ιατρικά μηχανήματα του παλιού νοσοκομείου.
Διαθέτει, μεταξύ άλλων, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (που ποτέ δεν είχε το παλιό), Μαγνητικό Τομογράφο και νέο Αξονικό Τομογράφο.
Έχει ακόμη χώρους για την εφαρμογή χημειοθεραπειών (να μην αναγκάζονται οι καρκινοπαθείς να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη και να περιμένουν στην ουρά μαζί με ομοιοπαθείς τους από όλη σχεδόν τη χώρα) και ειδικές εγκαταστάσεις για ειδικές λοιμώξεις.
Το νέο Νοσοκομείο διαθέτει μέχρι και κλινική Πυρηνικής Ιατρικής!
Μόνο που όλα αυτά παραμένουν για την ώρα «εικόνες» και μόνο. Και έτσι θα παραμείνουν για πολύ ακόμα. Για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού, απαραίτητου για το χειρισμό αυτού του σύγχρονου ιατροτεχνικού εξοπλισμού, που κόστισε 17 εκ. ευρώ.
Το νέο Νοσοκομείο, παρά τη φανταχτερή πραμάτεια του, έχει και αβλεψίες. Δε διαθέτει, για παράδειγμα, Εξειδικευμένο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού, ούτε Εξειδικευμένο Τμήμα Διαβήτη τύπου 1(ινσουλινοεξαρτώμενα παιδιά και έφηβοι) για τον μεγάλο αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτήν τη νόσο στην Πιερία. Οι βουλευτές του νομού έχουν ζητήσει ήδη από τη υπουργό Υγείας να τροποποιηθεί ο Οργανισμός Λειτουργίας του Νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν και τέτοιες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αλλά, όταν δεν έχει δρομολογηθεί καν η κάλυψη των ήδη οργανικών κενών θέσεων, αυτό φαντάζει πολυτέλεια.

Κι όμως η υπουργός ήταν πολύ συγκεκριμένη
Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο για το Νοσοκομείο Κατερίνης, ήταν η απάντηση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακαπούλου στη βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, η οποία, όπως και οι άλλοι βουλευτές του νομού, της μετέφεραν τη λίστα των περίπου 40 θέσεων ιατρικού προσωπικού που έχει ανάγκη για τη λειτουργία του το νέο Νοσοκομείο.
Για το Νοσοκομείο Κέρκυρας ωστόσο, που ξεκίνησε και τελείωσε και «εγκαινιάστηκε» (από τον Δ. Αβραμόπουλο) μαζί με το Νοσοκομείο Κατερίνης, η υπουργός ήταν πολύ συγκεκριμένη, στις 12 του περασμένου Γενάρη, στη Βουλή.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ για τις προσλήψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, είπε:
«Εκκρεμούν για διορισμό έξι θέσεις ιατρών, από τις προηγούμενες προκηρύξεις. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 προκηρύχθηκαν είκοσι δύο θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Στις 7 Ιανουαρίου προκηρύχθηκαν επτά θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Συνολικά είναι τριάντα πέντε θέσεις ιατρών. Επίσης, αυτή τη στιγμή είναι σε προκήρυξη και προβλέπονται από τη μεγάλη προκήρυξη των νοσηλευτών πενήντα τρεις θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Αυτά έχουν ήδη προκηρυχθεί. Πέραν αυτών, στη νέα μεγάλη προκήρυξη που θα βγει των τριών χιλιάδων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και των χιλίων θέσεων, που εκεί βέβαια πρέπει να γίνει και μία συνεργασία με την ΟΙΕΝΓΕ, θα φροντίσουμε να υπάρχει και ένας αριθμός που να αφορά το Νοσοκομείο της Κέρκυρας».(
Επτά/Βέτα Χαϊλατζίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: