Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Τριήμερο διασκέδασης!

3HMERO_DIASKEDASHS_1
Ένα τριήμερο ξεφάντωμα υπόσχονται οι δήμοι της Πιερίας, σε όσους αποφασίσουν να μείνουν στο νομό και να περάσουν τις αποκριές. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το Δίον και το Βροντινό Καρναβάλι το οποίο τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το μόνο ίσως, που μπορεί να χαλάσει τα σχέδια είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού οι προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δεν είναι και οι καλύτερες.
Όπως και να έχει, δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της Πιερίας, φρόντισαν να προετοιμάσουν σειρά εκδηλώσεων, που πολλές από αυτές έχουν τις ρίζες τους στη Διονυσιακή λατρεία. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα, με τα παραδοσιακά κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού (καιρού επιτρέποντος)

Κατερίνη
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης, συνεχίζονται σήμερα, με την ομάδα «Ανεμοσκορπίσματα», να υπόσχεται ανεπανάληπτα… ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ για τα παιδιά, στο .....κέντρο της πόλης. Ο αρχικλόουν ΤΙΚΟ αποφασίζει να γίνει μάγειρας, γι αυτό και καλεί τον διάσημο σεφ ΜΙΣΕΛ ΜΠΕΣΑΜΕΛ να τον βοηθήσει. Λαχανιασμένα τρέχουν να φύγουν στο κατόπι του γιγάντια λαχανικά και φρούτα. Ένα πανδαιμόνιο διαδραματίζεται στον πεζόδρομο, με τη συμμετοχή της μπάντας του δρόμου από το ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ και καταλήγει σε ξεφάντωμα στην εξέδρα της πλατείας Ελευθερίας.
3HMERO_DIASKEDASHS_2Οι φανοί νάβουν από τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης
Με ζωντανή μουσική, χορό και προσφορά πλούσιων εδεσμάτων το βράδυ της Κυριακής παίρνει …φωτιά κυριολεκτικά. Οι φανοί ανάβουν στις γειτονιές και πυροδοτούν ξέφρενο αποκριάτικο κέφι. Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
-Κάψιμο φανών στην Πλατεία Δημοκρατίας Ευκαρπίδη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης  « Γ. Ολύμπιος».
- Κάψιμο φανών στη Νέα Ζωή, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακών Ν. Πιερίας.
- Κάψιμο φανών στην 19ης Μαϊου από τον Μοτοσυκλετιστικό Αθλητικό Όμιλο Κατερίνης (Μ.Α.Ο.Κ)
- Κάψιμο φανών στα Καταφυγιώτικα από την Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης (Μ.Ε.Κ).
- Κάψιμο φανών στον Συνοικισμό Χειράδικα ( απέναντι από 9ο Δημοτικό Σχολείο ) από τον Σύλλογο  Κοκκινοπλιτών Ν. Πιερίας « Ο Όλυμπος ».
-  Κάψιμο φανών στον Συνοικισμό ΒΑΤΑΝ ( Λιτοχώρου και Αγ.Δημητρίου ) από την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Ν. Πιερίας.
-  Κάψιμο φανών στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης (τέρμα Μαλέας) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Καθαρά Δευτέρα στις γειτονιές της Κατερίνης
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν:
11.30 “To έθιμο της Τζάμας»-Μέρος Κοκκινοπλίτικου γάμου από τον Σύλλογο Κοκκινοπλιτών «Ο Όλυμπος» στην πλατεία της Ολυμπιακής Ακτής.
14.00 «Διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού» στην πλατεία της Ολυμπιακής Ακτής.
3HMERO_DIASKEDASHS_3ΚΟΥΛΟΥΜΑ με μουσική και παραδοσιακό γλέντι
10.00 Σιδ. Σταθμός- Γήπεδο «Ιωάννης Καλιαννίδης», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταθμού.
11.00 Γανόχωρα σε συνεργασία με τον Μ.Σ. «Θρακικός» Γανόχωρας, στον προαύλιο χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου.
12.00 Ολυμπιακή Ακτή, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων
Επίσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του συλλόγου, στην οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, ο Σύλλογος Παναγία Σουμελά, προσκαλεί όλους τους Πιεριείς να τιμήσουν την εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας «Ημέρα Αγάπης και Αλληλεγγύης»
Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μυλαυλάκου, διοργανώνεται για 15η χρονιά και φέτος είναι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό
Στην εκδήλωση που αρχίζει στη 1 το μεσημέρι συμμετάσχουν αφιλοκερδώς  πόντιοι καλλιτέχνες, ενώ θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα και κρασί. Πέρα από την προσφορά όλων των παραδοσιακών νηστίσιμων, καλούνται φορείς, σύλλογοι και συμπολίτες μας, να ενισχύσουν την προσπάθειά του Συλλόγου και να την τιμήσουν με την παρουσία τους.
Λόγω του ιδιαίτερου θρησκευτικού συμβολισμού και χαρακτήρα της ημέρας, η Διοίκησης του Συλλόγου αποφάσισε για τη φετινή χρονιά να αναδείξει το έργο και να  ενισχύσει οικονομικά τον Σύλλογο Οικογενειών Φίλων και Οικείων Εξαρτημένων Ατόμων «Το Ηλιοτρόπιο»
Δίον
3HMERO_DIASKEDASHS_4Η  αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Βροντού ανοίγει σήμερα στις 6 το απόγευμα με Παιδικό Αποκριάτικο πάρτι στο Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς, ενώ αύριο πραγματοποιείται παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, στη Βροντού, σε μια εκδήλωση που αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής.
Το αποκριάτικο ξεφάντωμα με την παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στη Βροντού ξεκινά στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής. Με αποκριάτικη διάθεση, με πολύ κέφι και μεράκι και με σύσσωμη την παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων και των κατοίκων του Δήμου Δίου αναμένεται να κυριαρχήσει για μία ακόμη φορά το κέφι, η ζωντάνια και η παράδοση.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ της Κυριακής στις 10 με το κάψιμο του Φανού στο Δίον και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τα Κούλουμα στη σκιά του  Όλυμπου, στον Άγιο Βασίλειο Καρίτσας από τις 11 το πρωί με Σαρακοστιανά εδέσματα, διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού, αποκριάτικους χορούς και τραγούδια. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει με το πέταγμα του Αερόστατου στην πλατεία του Δίου στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Οι αποκριάτικες νότες άρχισαν να παρασύρουν στο ρυθμό τους τη Βροντού και όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Δίου. Ο Δήμος Δίου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του 28ου Βροντινού Καρναβαλιού. «Ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε. Ελάτε να ξεφαντώσουμε και να γλεντήσουμε! Ελάτε να θυμηθούμε ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις είναι εκδηλώσεις χαράς, κεφιού και κάθε ηλικίας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η αντιδημαρχεία πολιτισμού και παιδείας της περιοχής.   
Το αναλυτικό πρόγραμμα:
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
18:00 Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι (διαγωνισμός τραγουδιού, κλόουν και πολλές εκπλήξεις),– Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010
28ο Βροντινό Καρναβάλι
15:00 Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στη Βροντού. Στη συνέχεια παραδοσιακός γάμος -σάτιρα- αποκριάτικο γλέντι με άφθονο κρασί και παραδοσιακά εδέσματα στην πλατεία της Βροντούς.
22:00 Το κάψιμο του Φανού στο Δίον (απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο)
Κάψιμο κέδρων – παραδοσιακό εδέσματα– αποκριάτικοι χοροί και τραγούδια.
Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010
11:00 Κούλουμα στον Όλυμπο, στον Άγιο Βασίλειο Καρίτσας με Σαρακοστιανά εδέσματα, διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού, αποκριάτικους χορούς και τραγούδια.
18:00 Πέταγμα Αερόστατου στην πλατεία του Δίου
Λιτόχωρο
3HMERO_DIASKEDASHS_5Με το παραδοσιακό κάψιμο των κέδρων θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στο Λιτόχωρο την Κυριακή της Αποκριάς. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, ολοκληρώνονται στο Ξηροκάμπι την Καθαρά Δευτέρα.
Το Κάψιμο των κέδρων στις γειτονιές (μπαΐρια), θα ξεκινήσει 8:30 το βράδυ της Κυριακής με αφετηρία την πλατεία. Λιτοχωρίτες και πολύ κόσμος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής επισκέπτονται τις γειτονιές στις οποίες υπάρχει κέφι πολύ, χορός και άφθονο κρασί.
Την Καθαρά Δευτέρα, στο Ξηροκάμπι στην είσοδο του Λιτοχώρου ο Δήμος θα προσφέρει στους επισκέπτες του λαγάνα και Λιτοχωρίτικη φασολάδα, χαλβά και ελιές, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώνουν τα χορευτικά του Πολιτιστικού Ομίλου.
Λεπτοκαρυά
Εκδηλώσεις όμως διοργανώνονται και στην Λεπτοκαρυά, η οποία επίσης έχει παράδοση καρναβαλιού. Την Κυριακή το αποκριάτικο γλέντι θα κορυφωθεί στην κεντρική πλατεία, με το κάψιμο των κέδρων, το οποίο θα συνοδεύεται από χορευτικά, ζωντανή μουσική, καθώς και από παραδοσιακά εδέσματα.
Την Καθαρά Δευτέρα τα παραδοσιακά κούλουμα θα γίνουν και πάλι στην πλατεία της Λεπτικαρυάς, ενώ οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της ίδιας μέρας με την παρέλαση των Καρναβαλιστών από τον πεζόδρομο της περιοχής.
Κορινός
Στην παραλία του Κορινού διοργανώνει τα παραδοσιακά κούλουμα, ο Δήμος Κορινού, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Ο Δήμος Κορινού, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους δημότες, αλλά και όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν την περιοχή, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, θα προσφέρεται δωρεάν φασολάδα, λαγάνα και άφθονο κρασί σε όλους. Επίσης θα διεξαχθεί και διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ζωντανή ορχήστρα.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: