Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Mεγάλες τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο και φωτό - πρόκληση σε τουρκικό site

Κυριακη 10-1-2010

από Enimerwsi.gr

"Δύο μεγάλες τακτικές ασκήσεις (ΤASMO) με χρήση πυρών οι οποίες «μυρίζουν» νέες υπερπτήσεις ξεκινούν οι Τούρκοι στα Δωδεκάνησα την Τρίτη 12/01 και την Πέμπτη 14/01, ενώ τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί ασκήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στην περιοχή από Κω μέχρι τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καστελλόριζου.
Η Σύμη βρίσκεται στη μέση αυτής των ασκήσεων και μάλιστα τα όρια της τουρκικής εναέριας άσκησης «πιάνουν» το εσωτερικό προς Ελλάδα, της συνοριακής γραμμής των δύο χωρών!
Συγκεκριμένα η Τουρκία την 4η και 5η Ιανουαρίου .....δέσμευσε τη θαλάσσια περιοχή Καρπάθου - Ρόδου - Τήλου - Νισύρου για μία πρώτη ΤΑSMO στις 12/01/2010. Η δεύτερη δέσμευση αφορά σχεδόν την ίδια περιοχή επίσης για ΤASMO στις 14-15/01, στην οποία δεσμεύονται και περιοχές του βόρειου Αιγαίου.
Η περιοχή Καρπάθου - Ρόδου - Τήλου - Νισύρου, είχε δεσμευθεί και προ τριμήνου για πρώτη φορά, όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, αλλά εκείνη την ημέρα είχε κακοκαιρία και η άσκηση ματαιώθηκε. Εδώ η ιδιαιτερότητα είναι ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό ο οποίος «δείχνει» διάθεση υπερπτήσεων σε επιπλέον νησιά, πέραν των τριών (Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι) στα οποία πραγματοποιούνται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο υπερπτήσεις (51 το 2009).
Στο ΓΕΕΘΑ που είναι και αρμόδιο για την αεράμυνα της χώρας, οι αναλυτές θεωρούν ότι η Τήλος είναι η πλέον επίφοβη για να δεχθεί επισκέψεις τουρκικών μαχητικών. Πριν ξεκινήσουν οι υπερπτήσεις στα τρία προαναφερθέντα νησιά, ξεκίνησε η Άγκυρα να δεσμεύει με ανάλογο σχεδιασμό την περιοχή Μυκόνου - Ικαρίας - Φούρνων, η οποία σήμερα θεωρείται η «μήτρα» των υπερπτήσεων.
Έτσι ή αλλιώς τα Επιτελεία, όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr, περιμένουν κατακόρυφη αύξηση της έντασης εντός των επόμενων ημερών μετά και τα γεγονότα των Θεοφανείων. «Το 2010 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Η «ψαλίδα» στον συσχετισμό δυνάμεων δεν έχει ανοίξει ακόμα σε τέτοιο βαθμό για να δοκιμάσουν κάτι, αλλά θα θέσουν τις βάσεις για τη μεγάλη τους κίνηση» ανέφερε στο defencenet.gr, ανώτατος Αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ. Πάντως σήμερα η ΥΠΑ εξέδωσε NOTAM που απορρίπτει την τουρκική δέσμευση των περιοχών αυτών.
Μέσα στο κλίμα των διαρκώς κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων είχαμε και τη δημοσίευση σε τουρκικό site, προφανώς από την εταιρεία ROKETSAN, κατασκευάστριας των βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς (σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση μέσου βεληνεκούς θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2011) εδάφους - εδάφους YILDIRIM, μια "καλλιτεχνική" προσέγγιση της Ελληνικής Βουλής μετά από βολή του YILDIRIM, άκρως χαρακτηριστική για το πώς βλέπουν το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι γείτονες.

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: