Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ελικόπτερα πάνω από το θρόνο του Δία!

titelprices
Φωτιές έχει ανάψει γαλλική εταιρεία που διαφημίζει τουριστικά πακέτα για heliskiing στον Όλυμπο. Ήδη η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας συγκεντρώνει στο διαδίκτυο υπογραφές διαμαρτυρίας, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού δηλώνει πλήρη άγνοια για το θέμα.
«Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο», δήλωσε χθες στην «Π» ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, κοινοτάρχης Καρυάς Αντώνης Δάσιος. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, κανένα αίτημα δεν έχει κατατεθεί στο Φορέα και κανείς δεν μπορεί να οργανώνει δραστηριότητες στον πυρήνα του δρυμού χωρίς τη γνωμοδότηση του Φορέα», μας είπε.
Αυτό που δεν γνώριζε ο αντιπρόεδρος του Φορέα το βρήκαμε στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα, www.heliskigreece.com, η οποία μας πληροφορεί ότι η Heliski Greece, μια γαλλική εταιρεία, σχεδιάζει να ανοίξει τον Όλυμπο στο heliskiing (μεταφορά σκιέρ με ελικόπτερο σε απάτητες κορφές και αποβίβαση τους χωρίς να προσγειωθεί το ελικόπτερο) τον Μάρτη και Απρίλη του 2009 και καλεί  όσους ενδιαφέρονται να γίνουν οι πρώτοι που θα κάνουν σκι στις κορφές του θρυλικού αυτού βουνού, στο θρόνο των θεών, να κλείσουν έγκαιρα θέση.
Προς επίρρωση της πρωτόγνωρης μυσταγωγίας, παρουσιάζει....... φωτογραφίες από τις πιο ψηλές κορφές του Ολύμπου, καθώς και από το ξενοδοχείο διαμονής τους, στις ακτές Λιτοχώρου.
Το κόστος του ολοκληρωμένου πακέτου που προφέρει, ανέρχεται για την εξυπηρέτηση δύο μεικτών γκρουπ των 4 ατόμων στα 6.000 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ για περισσότερο ιδιωτικές καταστάσεις υπάρχουν τα V.I.P. γκρουπ των 4 ατόμων, με συνολικό κόστος 38.000 ευρώ.
Το σχέδιο της εταιρείας δεν πραγματοποιήθηκε τελικά το 2009, άγνωστο αν θα επιχειρήσει να το πραγματοποιήσει φέτος, αλλά μέγα άγνωστο παραμένει με ποιόν συνεννοήθηκε για να διαφημίζει τέτοια τουριστικά πακέτα για heliskiing στην καρδιά του εθνικού δρυμού του Ολύμπου, όπου, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ πριν.
Ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του δρυμού Παύλος Ανδρεαδάκης, ο οποίος (εν αναμονή της δημοσίευσης του διορισμού του στο ΦΕΚ) επίσημα δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα, δηλώνει πως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. «Το βουνό δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», λέει. «Θα πρέπει κατ’ αρχήν ο Φορέας να δει ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη διαφήμιση, τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και σε ποια σημεία του βουνού και αν μπορούν να τεκμηριώσουν ότι η δραστηριότητα αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα».
Ο ίδιος εκτιμά ότι αν η εταιρεία διατηρεί στοιχειώδη σοβαρότητα, σίγουρα δεν σκέφτεται να οδηγήσει σκιέρ στις πλαγιές του Πιερικού Ολύμπου, που είναι απότομες και όπου ακόμη κι ο συντονισμός βημάτων μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδες, πόσο μάλλον ο θόρυβος των ελικοπτέρων που θα κατεβαίνουν στο 1 μέτρο από το έδαφος προκειμένου να αποβιβάσουν τους επίδοξους σκιέρ.
Aφήστε το βουνό στη γαλήνη του
Η δημοσιοποίηση των προθέσεων της γαλλικής εταιρείας και οι πληροφορίες ότι ανάλογα προγράμματα σχεδιάζουν για τον Όλυμπο και άλλες ξένες εταιρείες, προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στην Πιερία.
Με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας έχει ξεκινήσει συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών με αίτημα να αφεθεί ο Όλυμπος στη γαλήνη του και να απολαμβάνουν την ηρεμία της φύσης οι «κάτοικοι»-τα είδη, δηλαδή, της πανίδας που φιλοξενεί-και οι επισκέπτες του.
Στις λίγες ημέρες από την έναρξη της πρωτοβουλίας έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 2.700 ηλεκτρονικές υπογραφές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία το heliskiing είναι εντελώς απαγορευμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ στην Ευρώπη το anti-heliskiing κίνημα αυξάνεται ολοένα.
(Πολιτεία/Β.Χ. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: