Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Μειωμένη η κίνηση και στην αγορά τροφίμων της Κατερίνης

 ( ΠΕΜΠΤΗ 24/12/2009 )


Έμποροι κάνουν λόγο για πτώση 20% με 30%, σε σχέση με πέρυσι
Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι φέτος θα έχει τα… απολύτως απαραίτητα!
Η έλλειψη ρευστότητας φαίνεται πως δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ψώνια, με αποτέλεσμα οι πιεριείς να είναι αρκετά συγκρατημένοι στις αγορές τους, μία μέρα πριν τα Χριστούγεννα.


«Παγωμένη» εξακολουθεί να είναι η αγορά της Κατερίνης, αναφέρουν στο «Ο.Β.» ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ της πόλης, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται διστακτικοί να προβούν στις απαραίτητες αγορές ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το κέντρο της πόλης μπορεί να είναι εορταστικό και τα καταστήματα να λειτουργούν με το Χριστουγεννιάτικο ωράριο όμως, οι περισσότεροι φαίνεται ότι «ξεχύθηκαν» στους δρόμους περισσότερο για βόλτα, παρά για ψώνια, καθώς η έλλειψη ρευστότητας δεν αφήνει περιθώρια για αγορές. «Σε γενικές γραμμές ο κόσμος είναι συγκρατημένος και δεν ξοδεύει εύκολα. Υπάρχει .....πρόβλημα, δεν υπάρχει ευχέρεια ξοδέματος όπως τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ.Χρυσόπουλος, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στα Καταφυγιώτικα.
Οι τιμές, λένε οι έμποροι, φέτος κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως τα καταστήματα δεν τζιράρουν, όπως παλιότερα. Επιπλέον, κάνουν λόγο για πτώση της δουλειάς, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά 20 με 30%, ενώ επισημαίνουν και τον τεράστιο ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ τα οποία έχουν εμφανιστεί στην πόλη.
«Οι καταναλωτές είναι «άτολμοι». Μπαίνουν στα καταστήματα, ρωτούν και φεύγουν. Υπάρχει προβληματισμός στις τάξεις των εμπόρων της Πιερίας, καθώς η κίνηση φέτος είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε στην εφημερίδα μας έμπορος της πόλης.
Οι περισσότεροι καταναλωτές φέτος προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους με το… «στανιό», καθώς φαίνεται ότι τον 13ο μισθό τους τον διαθέτουν για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την εξόφληση των καρτών τους.
Οι έμποροι αποδίδουν την υφιστάμενη κατάσταση στο γεγονός της οικονομικής κρίσης, που πλέον έχει αγγίξει το πορτοφόλι του κάθε Έλληνα, αλλά και στις αυξημένες υποχρεώσεις των καταναλωτών.
Το δώρο των Χριστουγέννων, οι μισθωτοί έχουν ήδη προγραμματίσει να το διαθέσουν για να καλύψουν υποχρεώσεις, όπως είναι τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Μπορεί οι επιχειρηματίες να περιμένουν να κινηθεί η αγορά αφότου πληρωθούν οι καταναλωτές τον 13ο μισθό, από ό,τι όμως φαίνεται αυτοί δεν έχουν πολλά περιθώρια για αγορές. Ακόμη και αν κινηθεί ικανοποιητικά η αγορά σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, αυτό δεν θα ωφελήσει πολύ, δεδομένου ότι οι προηγούμενοι μήνες δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικοί, όσον αφορά στις εισπράξεις.
Η κίνηση στα Κρεοπωλεία
Ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα κρεοπωλεία του νομού μας. Αν και απομένουν λίγες ώρες πριν οι νοικοκυρές στρώσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η κίνηση στα κρεοπωλεία δεν θυμίζει… Χριστούγεννα. Ο Πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών της Πιερίας κ. Θεοχάρης Κουλιούμπας, ανέφερε στο «Ο.Β.», ότι υπάρχει πτώση περίπου 30% στην αγορά κρεάτων της Πιερίας.
Για γαλοπούλα ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου και θα προτιμήσει και φέτος το χοιρινό κρέας.
Έλεγχοι στην αγορά μέχρι την τελευταία στιγμή
Την ίδια ώρα εντατικοί είναι οι έλεγχοι στην αγορά της Πιερίας, από τα κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας. Στόχος των ελέγχων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του συμφέροντος των καταναλωτών. Το Τμήμα Εμπορίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γεωργίας και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πιερίας διενεργούν ελέγχους στις τιμές πώλησης καθώς και δειγματοληψίες στις λαϊκές αγορές, σε κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, καταστήματα τροφίμων και εποχιακών ειδών και σε σούπερ μάρκετ. Ελέγχονται καθημερινά η αποθήκευση και η διάθεση, η προέλευση και η ποιότητα των διατιθέμενων προϊόντων.
Ακόμη, συνεχείς είναι οι έλεγχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στα σφαγεία και τα πτηνοσφαγεία του Νομού, καθώς και στις σταβλικές εγκαταστάσεις με στόχο την πρόληψη της παράνομης σφαγής. Η Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας σε συνεργασία με τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας εντατικοποιεί τους ελέγχους στις εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή υγειονομική λειτουργία τους.(ΟΛ.ΒΗΜ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: