Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από σύσσωμη την αντιπολίτευση Προϋπολογισμό ανάγκης ενέκρινε το Κοινοβούλιο

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από πενθήμερη συζήτηση ο προϋπολογισμός του 2010 με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι η οικονομική πολιτική δεν θα θίξει μεσαία και ασθενή στρώματα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να ξεκαθαρίζει ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάθε θετική κυβερνητική πρωτοβουλία που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Στην κρισιμότητα του Προϋπολογισμού του 2010 συμφώνησαν όλες οι πλευρές της Βουλής.
Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160..... βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απουσιάζει στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα με την ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του απάντησε σε όλες τις αιτιάσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών, και τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι ο δυσκολότερος και κρισιμότερος της μεταπολίτευσης, "ένας Προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, που υπαγορεύθηκε από την οικτρή κατάσταση στην οποίαν παρέδωσε την ελληνική οικονομία η προηγούμενη κυβέρνηση".
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο πρώτος Προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνησή του, ενσωματώνει όλες τις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας τη σαφή επιλογή για ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας, επενδύοντας στο μέλλον του τόπου και διασώζοντας το κοινωνικό κράτος.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τον Προϋπολογισμό του 2010 επιβάλλεται το αναγκαίο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και δίδεται πνοή και προοπτική ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε τα βήματα που ήδη έγιναν και αυτά που δρομολογούνται, προκειμένου να αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και στους εταίρους μας.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο Προϋπολογισμός 2010 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται και ψηφίζεται με την τρέχουσα μορφή, καθώς από την επόμενη χρονιά θα καταρτίζονται Προγραμματικοί Προϋπολογισμοί τριετούς διάρκειας.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση τόσο με τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όσο και με τα μέτρα που ανακοινώνει και δρομολογεί, αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση, καλώντας και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, να πράξουν το ίδιο.
Δέσμη προτάσεων από Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της Ν.Δ., κατέθεσε δέσμη προτάσεων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάκαμψη. Εναντιώθηκε, πάντως, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι αν εφαρμοστεί το μοντέλο που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα προκληθεί ασφυξία στην αγορά ενώ σχολιάζοντας τις προτάσεις της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη προεξόφλησε ότι θα προκαλέσουν νέα εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού και θα πολλαπλασιάσουν τους κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος πρότεινε την υιοθέτηση τεκμηρίων κατανάλωσης, την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ΜΜΕ και των ελευθέρων επαγγελματικών, τη βελτίωση της μηχανογράφησης για την επαλήθευση ηλεκτρονικών στοιχείων. Με γνώμονα τη μείωση των δαπανών πρότεινε τη σύνταξη προϋπολογισμού μηδενικής βάσης, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο, την κατάθεση προϋπολογισμών από όλους τους δημόσιους οργανισμούς που έχει εξαγγείλει και η κυβέρνηση. Στον τομέα των εσόδων υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσης και κοστολογημένης απόδοσης. Συμφώνησε με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα αλλά διαφώνησε με το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου στα καύσιμα. Διαφώνησε επίσης με την αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία, στα τέλη μεταβίβασης ακινήτων, στις γονικές παροχές και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με τα μέτρα που προτείνει ο ίδιος αλλά και με κάποια που ήδη παίρνει η κυβέρνηση μπορούν να εξοικονομηθούν γύρω στα 10 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να ανέλθει στα 12 με 13 δισ. από μια σοβαρή προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. «Μιλάμε για ποσοστά της τάξης του 4%-5% και είναι όλα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, άρα αποδεκτά και από τις Βρυξέλλες» ανέφερε.
Ο κ. Σαμαράς κράτησε διακριτικές αποστάσεις από την κυβέρνηση της Ν.Δ. λέγοντας ότι στο παρελθόν έγιναν λάθη και δεν άλλαξε ό,τι στραβό υπήρχε. Ξεκαθάρισε όμως ότι για όλα αυτά έχει γίνει αυτοκριτική και επέκρινε τον κ. Καρατζαφέρη για τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι οφείλονται είτε σε πολιτική ένδεια είτε λόγω του άγχους που του προκαλεί η αναγεννητική πορεία της Ν.Δ. Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. απέναντι στη νέα κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Δεν θα είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση σε ό,τι συμφωνούμε. Θα στηρίζουμε ό,τι σωστό προωθείται. Θα βάλουμε πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε "ταμπού" που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά» δήλωσε.
Α. Παπαρήγα: «Τρομοκρατεί και εκβιάζει»
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υποστήριξε ότι για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη Ν.Δ., η μόνη διέξοδος από την οικονομική κρίση είναι «αντιλαϊκή και αντεργατική». Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι «τρομοκρατεί και εκβιάζει» τους εργαζομένους προκειμένου να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Η οικονομική κρίση είναι καπιταλιστική, είναι σύμφυτη με το σύστημα. Δεν είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της κρατικής σπατάλης και της διαφθοράς» τόνισε ακόμη η κα Παπαρήγα σημειώνοντας ότι την κρίση δεν τη δημιούργησε ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Ν.Δ., αλλά συνέβαλαν σε αυτή με τις πολιτικές τους. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ο «καβγάς» μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. σχετικά το ποιος φταίει για την οικονομική κατάσταση είναι σωτήρια για το σύστημα διότι προσφέρει τη δυνατότητα εναλλαγής. Αναφερόμενη, επίσης στα 30 δισ. του δημόσιου ελλείμματος έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό» σε σύγκριση με τα χρήματα που έχουν κερδίσει οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Γ. Καρατζαφέρης: Σε 10 και όχι 4 έτη
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προεξόφλησε ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δεν θα κατορθώσουν να βγάλουν τη χώρα από τη κρίση μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρότεινε, μάλιστα, στην κυβέρνηση να διαμηνύσει στην Ε.Ε. ότι το έλλειμμα θα τιθασευτεί μέσα σε χρονικό ορίζοντα 10 και όχι 4 ετών. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε, ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για την απόδοση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές στους μετανάστες θα αλλοιώσει το εκλογικό σώμα στις τοπικές εκλογές και κάλεσε το νέο αρχηγό της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά να μη στηρίξει αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης. Επιπλέον, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να διαφοροποιηθεί από τη στάση της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και να ταχθεί εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Α. Τσίπρας: Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αναπτυχθεί ο αναγκαίος ανταγωνισμός στον τραπεζικό χώρο και θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. «Πού πήγε η περίφημη δέσμευσή σας κ. Παπανδρέου για ισχυρό δημόσιο πόλο στο τραπεζικό σύστημα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι με πωλήσεις πακέτων μετοχών δεν δημιουργείται δημόσιος πόλος αλλά μόνον διασφαλίζεται η διατήρηση του τραπεζικού καρτέλ. Αντιπρότεινε μάλιστα από την πλευρά του να ανοίξει η στρόφιγγα «που σήμερα την κρατούν κλειστή οι ιδιωτικές τράπεζες για να ανασάνει η αγορά και να κινηθεί η παραγωγική μηχανή». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, επίσης, την πλήρη αντίθεσή του με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αντιπρότεινε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας.
Τα επόμενα βήματα και το πλαίσιο διαλόγου
Mε την ξεκάθαρη δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα έκλεισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2010 και ταυτόχρονα υπογράμμισε εμφατικά ότι αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί το μεγάλο ορόσημο του νέου κύκλου και της νέας πορείας που άνοιξε μετά τις εκλογές.
«Δεν υπάρχουν δύο γλώσσες. Υπάρχει μόνο μία γλώσσα. Η γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος της κυβέρνησης το διάλογο για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι αυτή την εβδομάδα άρχισε η ευρεία κοινωνική διαβούλευση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. «Η διαβούλευση αυτή έχει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ώστε το φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου του 2010. Άρα πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ως βάση του συγκεκριμένου διαλόγου ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει:
Για τα φυσικά πρόσωπα:
- Μια ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και με φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών, των μερισμάτων σε αυτή.
- Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών.
- Λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.
- Γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις φορολογικές δηλώσεις.
- Λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.
- Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.
- Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
Για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας:
- Διαχωρισμό διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών.
- Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις.
- Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
- Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες.
- Αποτελεσματικό έλεγχο όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας:
- Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
- Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο
- Αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων
Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:
- Κατάρτιση προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων
- Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου
- Ηλεκτρονική και τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων
- Επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών και των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους φορολογούμενους
Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα συζητηθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο θα εξειδικευθούν οι κυβερνητικές πολιτικές σε βάθος τριετίας, ανέφερε η κα Κατσέλη.
- Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή ν.2238/1994)
- Έλεγχο «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.
Λ. Κατσέλη: Εξοδος από την κρίση
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα συζητηθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο θα εξειδικευθούν οι κυβερνητικές πολιτικές σε βάθος τριετίας.
Η κα Κατσέλη προανήγγειλε απλοποίηση των διαδικασιών και του απαιτούμενου χρόνου για την ίδρυση επιχειρήσεων. «Θα το κάνουμε σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο στη Βουλή χρησιμοποιώντας το ΓΕΜΗ και συνδέοντάς το με τις αρμόδιες εφορίες μέσω του TAXIS» δεσμεύτηκε η υπουργός. Ανακοίνωσε, μάλιστα ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2010 και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντληθούν πόροι από τη διεθνή και εγχώρια αγορά για αναπτυξιακά προγράμματα και συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. «Θα το ξεκινήσουμε μέσα στο 2010 με τη δημιουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας -ενός Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου - κατά τα πρότυπα άλλων χωρών. Με τη συμμετοχή διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων αλλά και του ελληνικού Δημοσίου ώστε να στηρίξουμε πράσινες επενδύσεις, καινοτόμες δραστηριότητες, παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, την ανάπτυξη υποδομών και την ανάδειξη των λιμανιών μας σε πόλους παροχής υπηρεσιών» σημείωσε.
Φίλιππος Σαχινίδης
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος απάντησε σε πολιτικό τόνο στις συνεχείς αιτιάσεις της Ν.Δ. περί «τεχνητού φουσκώματος» του ελλείμματος του 2009. Κατηγόρησε δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ έχει τρεις διαφορετικές απόψεις για το θέμα. «Οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχουν τρεις διαφορετικές απόψεις για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Υπάρχει η άποψη της απελθούσας κυβέρνησης ότι το έλλειμμα ήταν 6%, υπάρχει η άποψη του εισηγητή της Ν.Δ. ότι το έλλειμμα ήταν 8,2% και υπάρχει και η άποψη των κύκλων Αλογοσκούφη, που λέει ότι το έλλειμμα τελικά ήταν 12,7%» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι το δόγμα της κυβέρνησης είναι «μηδενική ανοχή» στην ανομία, στη βία και την αυθαιρεσία από όπου και αν προέρχεται, είτε είναι δηλαδή κρατική και αστυνομική είτε προέρχεται από διάφορες ομάδες. «Χωρίς ασφάλεια δεν προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός προανήγγειλε, παράλληλα, ότι σε ενάμιση μήνα θα λειτουργήσει η αρχή για την εξέταση καταγγελιών που αφορούν αστυνομική αυθαιρεσία και βία και ότι από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι αστυνομικοί -συμπεριλαμβάνων των ΜΑΤ και των υπολοίπων δυνάμεων- θα φορούν διακριτικά.
Δημήτρης Δρούτσας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει η εξωτερική πολιτική της χώρας «σπονδυλική στήλη», προτάσσοντας δηλαδή καθαρό λόγο και ισχυρά επιχειρήματα. «Στη σχέση μας με την Τουρκία θέλουμε ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση. Θέλουμε την προσέγγιση, τη συνεργασία, τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ορίζουμε το πλαίσιο και δίνουμε το ρυθμό χωρίς βιασύνη» ξεκαθάρισε και τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Χάρης Καστανίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δοθούν προς δημόσια διαβούλευση δύο νομοσχέδια για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Επίσης, στις αρχές του έτους θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων ενώ στο πρώτο τρίμηνο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Επίσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της οικονομίας λέγοντας ότι η διεθνής οικονομική κρίση και οι τραγικά εσφαλμένες πράξεις ή παραλείψεις της τελευταίας εξαετίας ανέδειξαν το «ελληνικό ζήτημα». «Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι ούτε μόνον το άθροισμα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού προβλήματος, ούτε μόνον το πρόβλημα του μοντέλου ανάπτυξης, ούτε μόνον το πρόβλημα της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ούτε μόνον το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, της διάχυτης παρανομίας και της διαφθοράς, όπως την εννοούμε στην Ελλάδα. Είναι συνολικά ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε ιστορικά το κράτος και γύρω από αυτό η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα» τόνισε και έκανε λόγο για ένα «συνονθύλευμα επιμέρους διευθετήσεων κλαδικού ή τοπικού χαρακτήρα που δεν αφορούν μόνο το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας και πρωτίστως τη σχέση κράτους και αγοράς».
Άντζελα Γκερέκου
Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ μια κατάσταση υπέρογκων χρεών στον τουρισμό. Έκανε μάλιστα λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο πρώην υπουργείο Τουρισμού κατά το περασμένο έτος λέγοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κινούνταν με τη λογική «δεν υπάρχει αύριο, δεν αφορά εμάς το πρόβλημα». «Τα χρέη του ΕΟΤ που παραλάβαμε υπερβαίνουν τα 120 εκάτ. ευρώ για διαφημιστικές ενέργειες» τόνισε κάνοντας λόγο για ασύλληπτο ποσό με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.Ι.Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ - Μ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: