Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Επώδυνες αλλαγές

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009
Προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Επώδυνες αλλαγές
Την εφαρμογή «επώδυνων αλλαγών» το συντομότερο δυνατόν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι εισοδηματικού χαρακτήρα και δεν θα αφορούν «τον κοσμάκη και τη φτωχολογιά», αλλά «αυτούς που πρέπει να πονέσουν». Ακόμη, μίλησε για πανικόβλητες αναλύσεις, στις οποίες γίνεται λόγος για μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση ούτε σχεδίασε, ούτε πρόκειται να πάρει.
«Ακούω και διαβάζω για άμεσα μέτρα που θα πάρουμε. Πρόκειται για φλυαρίες. Ούτε έχουμε σχέδια για παρόμοια μέτρα και ούτε θα πάρουμε. Οι αλλαγές θα πονέσουν αυτούς που πρέπει να πονέσουν. Δεν θα πειράξουν τους μικρούς και τους μεσαίους», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βρήκε η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε, η πολιτική της δεν αλλάζει, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνεται η ορθότητα των επιλογών της.
«Οι πολιτικές που έπρεπε να αναπτυχθούν σε βάθος διετίας ή τετραετίας θα πρέπει να γίνουν πιο σύντομα» δήλωσε, παραπέμποντας στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και θέτοντας ως πρώτο στόχο τη στροφή της οικονομίας σε μια νέα, αναπτυξιακή πορεία.
Σχολίασε ότι η χώρα βγήκε ενισχυμένη από τη ....Σύνοδο Κορυφής, με στήριξη από τους «27», που αφορά στην αναγνώριση ότι η Ελλάδα ούτε βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ούτε θα χρεοκοπήσει, ούτε θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης.
Ακόμη, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η χώρα στις Βρυξέλλες ήταν το έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο άφησε πίσω της η κυβέρνηση της ΝΔ.
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι καθαρά δικό μας» είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας. «Η κάθε χώρα έχει το δικό της μοντέλο για την έξοδο από την κρίση» εξήγησε, ευχαριστώντας πάντως τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δει τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα όλες οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία και της φοροδιαφυγής.
Μεταξύ των αλλαγών που θα προχωρήσουν άμεσα είναι η αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με κατάργηση προνομίων προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων.
Επίσης, τα πέντε επίπεδα διοίκησης θα γίνουν τρία (εντός του 2010) με μείωση θέσεων αιρετών αρχόντων, ώστε να περιοριστούν οι σπατάλες και να «ανασάνει» η τοπική αυτοδιοίκηση.
«Οι αλλαγές θα είναι επώδυνες, αλλά θα είναι επώδυνες για όσους πρέπει να πονέσουν» τόνισε, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά ότι η εκτίναξη του ελλείμματος δεν οφείλεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Σχολιάζοντας το διεθνές κλίμα και το μπαράζ δημοσιευμάτων εις βάρος της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κατάσταση διεθνώς είναι «νευρική» και αυτό κάνει ακόμα πιο απαραίτητη την ανάγκη αξιοπιστίας.
Ωστόσο, επικαλούμενος και δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ξεκαθάρισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να είναι έρμαιο ξένων οίκων και αναλύσεων.
Καθησυχάζουν Μέρκελ-Σαρκοζί 
Καθησυχαστικοί για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις, λέγοντας πάντωςε ότι τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και κάλεσε την Αθήνα να βελτιώσει επίσης την ποιότητα των στατιστικών της.
«Δεν είμαστε Ντουμπάι»
Nωρίτερα, μιλώντας στο Reuters, o κ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λέγοντας παράλληλα ότι: «δεν περιμένω δώρα από την ΕΕ, αλλά δίκαιη μεταχείριση».
Αναφερόμενος στις φήμες ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ εξαιτίας του μεγάλου της δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται το επόμενο έτος να φθάσει το 125% του ΑΕΠ, δήλωσε:
«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε δύο από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους που γνωρίζουν πολύ καλά οικονομικά -τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ-, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα περιέλθουμε σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους μας»
» Είμαι σε θέση να δηλώσω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, διαθέτουμε νέα εντολή και η εντολή αυτή είναι για αλλαγή και την προωθούμε. Ο λαός μας υποστηρίζει πλήρως» είπε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία υποφέρει από συστημική διαφθορά, πολιτική ευνοιοκρατία και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
«Είναι κατανοητή η νευρικότητα των αγορών διότι υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο προβλήματα. Δεν είμαστε Ντουμπάι, είμαστε μια κυρίαρχη χώρα της ευρωζώνης, μια υπεύθυνη κυβέρνηση έτοιμη για αλλαγή» κατέληξε.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: